Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η χρησιμότητα των πνευματικών ανθρώπων!..


undefined

Η χρησιμότητα των πνευματικών ανθρώπων!..

Ο πνευματικός άνθρωπος δεν αποσύρεται από την ενεργό πνευματική δραστηριότητα. Δεν παροπλίζεται. Μέχρι την ώρα που αφήνει την τελευταία του πνοή, το πνεύμα του είναι χρήσιμο για θέματα που πολλές φορές είναι σωτήρια για
τον τόπο. Κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα που η κρίση μαστίζει τη Χώρα μας. Τι κάνουμε; Παντού αναζητάμε μορφές που να δώσουν λύση στα προβλήματα. Κι αυτοί που δίνουν λύση δεν είναι όσοι έχουν μόνο το χρήμα, αλλά κι αυτοί που κουβαλάνε σοφία μέσα τους!..
Στέλιος Παπαθεμελής. Μπορεί κανείς να διαφωνεί πολιτικά μαζί του, αλλά σε θέματα εθνικά και ιδίως του σκοπιανού ζητήματος, ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι μια κορυφαία εθνική φυσιογνωμία!
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ άρθρο έχει μία βάση. Μία βάση καθαρά πνευματική., αφού μιλάμε για το πόσο χρήσιμοι είναι οι άνθρωποι του πνεύματος, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Σήμερα έστειλε στον γράφοντα μία τιμητική πρόσκληση το Ίδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης (του Στέλιου Παπαθεμελή).
Μόλις είδε την πρόσκληση ένας κοντόφθαλμος στην πολιτική ή την πνευματική ζωή του τόπου πολίτης, αντέδρασε αμέσως και είπε στον γράφοντα:
 «Τι γυρεύει αυτός ο άνθρωπος, 80 χρονών που είναι σήμερα; Δεν κάθεται στο σπίτι του; Αρκετά πια!..»

Έχετε καταλάβει πόσο βαθιά νυχτωμένος είναι ο άνθρωπος; Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο μικρόνοες είναι ορισμένοι σαν αυτόν τον πολίτη που δεν συνειδητοποιούν την χρησιμότητα των πνευματικών ανθρώπων;

Θα φέρουμε ένα παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι το σκοπιανό ζήτημα πρέπει να λυθεί εντός των ημερών και πρέπει να αναζητήσουμε ανθρώπους να δώσουν αυτή τη στιγμή λύση στο ζήτημα. Ποιος θα καλέσουμε, λοιπόν; Τον (καλοπροαίρετο, αν θέλετε) ανίδεο πολίτη, που αντέδρασε, ή μήπως πρώτον απ’ όλους τον Στέλιο Παπαθεμελή, τον Νικόλαο Μάρτη και όλους αυτούς που είναι βαθύτατοι γνώστες του ζητήματος;
Αλίμονο στις κοινωνίες, που δεν δίνουν προτεραιότητα στους πνευματικούς ανθρώπους. Οι κοινωνίες αυτές ολιγωρούν, οπισθοδρομούν και, τελικά, παραπαίουν.
Δεν είναι μόνο το χρήμα. Χρήμα διέθετε και μία ομάδα ομογενών η οποία βγήκε προχθές στην τηλεόραση και είπε ότι σβήνει εντελώς το χρέος της Ελλάδος με εξακόσια δισεκατομμύρια δολάρια! Και ο γράφων χάρηκε! Αλλά, για προσέξτε τι είπε ο εκπρόσωπός τους: Θα σας δώσω μεν τα χρήματα, αλλά θα κάνετε τρία πράγματα: Πρώτον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους, δεύτερον να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και τρίτον να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές!
Εδώ φαίνεται αμέσως η σκοπιμότητα, αλλά και η απουσία των πνευματικών ανθρώπων, αφού κυριαρχεί μόνο τα χρήμα, η ύλη δηλαδή! Να αλλάξουμε, λέει, το Σύνταγμα και να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές! Κάτι που δεν ζητούσαν άλλοτε οι Εθνικοί Ευεργέτες (Μπενάκης, Σίνας, Αβέρωφ κλπ)!

Δηλαδή ποιο Σύνταγμα, κύριοι; Και αν εσείς (λέμε: αν) θέλετε ψήφο στους λαθρομετανάστες ή αλλαγή του θρησκεύματός μας για να επιβληθεί το Κοράνι στην Ελλάδα, αυτό θα το εξαργυρώσουμε με τα χρήματά σας; Στο μοναστήρι να πάνε και τα λεφτά σας και τα καλά σας, που λέει ο φτωχός, αλλά υπερήφανος λαός!
Ιδού, λοιπόν, γιατί οι πνευματικές φυσιογνωμίες είναι πάντα χρήσιμες στον τόπο, ιδιαίτερα όταν αυτές θάλλουν και καρποφορούν συνέχεια πνευματικά.

Ο πνευματικός άνθρωπος δεν αποσύρεται από την ενεργό πνευματική δραστηριότητα. Δεν παροπλίζεται. Μέχρι την ώρα που αφήνει την τελευταία του πνοή, το πνεύμα του είναι χρήσιμο για θέματα που πολλές φορές είναι σωτήρια για τον τόπο. Κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα που η κρίση μαστίζει τη Χώρα μας. Τι κάνουμε; Παντού αναζητάμε μορφές που να δώσουν λύση στα προβλήματα. Κι αυτοί που δίνουν λύση δεν είναι όσοι έχουν μόνο το χρήμα, αλλά κι αυτοί που κουβαλάνε σοφία μέσα τους!..
undefined
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου