Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τηλεπαρουσιαστές, οι ειδήσεις και η «πλύση εγκεφάλου»!..


Δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ τα οποία σε καθημερινή βάση μας κάνουν «πλύση εγκεφάλου». Είναι και κάποια χαλκεία ειδήσεων τα οποία είναι ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατίας. 

Γι’ αυτά, ασφαλώς, κανείς δεν μιλά «για τον φόβο των Ιουδαίων». 

Αλλά, γιατί αυτός ο φόβος; Και προς τι η πολιτική σκοπιμότητα πολλών καναλιών; Ιδού το ερώτημα!..


ΔΙΑΒΑΣΑ σήμερα το άρθρο ενός σοβαρού και έγκριτου σχολιαστή του «Βήματος», του κ. Γιάννη Πρετεντέρη, που μιλάει για την τηλεόραση της κρίσης και ομολογώ πως σε όλα σχεδόν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά και με κάποιες ενστάσεις.

Εξυπακούεται ότι μας βρίσκει σύμφωνους σε πράγματα λογικά και εύλογα, όταν λέει για
παράδειγμα, ότι έχουμε «μια τηλεόραση σίγουρα φθηνότερη αλλά ελπίζω πιο συγκροτημένη και ασφαλώς πιο κοντά στα πραγματικά ενδιαφέροντα της χώρας και των τηλεθεατών. Μια τηλεόραση που θα συζητάει για τα ουσιώδη και τα θεμελιώδη.»

Εννοείται ότι μας βρίσκει σύμφωνους όταν λέει ότι: «Οι δυο τελευταίες χρονιές αποδιάρθρωσαν πλήρως ένα τηλεοπτικό σκηνικό που είχε για πολλά χρόνια στηριχτεί στην ελαφρότητα και τα φούμαρα. Το βάρος στην ενημέρωση πέφτει περισσότερο από ποτέ».

 Και εξυπονοείται ότι συμφωνούμε μαζί του όταν επισημαίνει ότι την παγίδα του διδασκαλισμού. Η προσπάθεια, δηλαδή, όχι να ενημερώσεις ή να συζητήσεις αλλά να νουθετήσεις, όπως λέει.

«Πάντα πίστευα ότι δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να διορθώνει τα κακώς κείμενα _αυτό είναι υπόθεση της πολιτείας και του πολίτη. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα, να υποδεικνύει τις στρεβλώσεις και τις ολιγωρίες, και ως εκ τούτου να προτρέπει στην αντιμετώπισή τους εκείνους που είναι αρμόδιοι να το κάνουν», γράφει ο ως άνω σχολιαστής.

Δεν θα συμφωνήσουμε, όμως, όταν λέει ότι: «Εμείς δεν είμαστε έμποροι θαυμάτων. Αλλά μπορούμε να αποκαλύπτουμε την αγυρτεία».

Δεν αναφέρομαι προσωπικά στον –κατά τα άλλα έντιμο, ευφυή και ταλαντούχο-τηλεπαρουσιαστή, αλλά πότε η τηλεόραση αποκάλυψε την σοβαρή αγυρτεία, την στιγμή κατά την οποία η ίδια αποκρύπτει ή αποσιωπά πολλές αγυρτείες και μάλιστα προσώπων που είναι «φίλα προσκείμενα» στους ιδιοκτήτες των καναλιών; Πόσες φορές η τηλεόραση έχει διαπομπεύσει ανθρώπους (άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα), ενώ όταν συλλαμβάνονται μεγάλοι επιχειρηματίες, δικαστικοί ή άλλοι «ευϋπόληπτοι» άνθρωποι της λεγόμενη «υψηλής κοινωνίας», η τηλεόραση τους δείχνει με τις γνωστές «κρισάρες» στα πρόσωπα επικαλούμενη τα … προσωπικά δεδομένα;

Έχουμε πολλά να πούμε και να καταθέσουμε επ’ αυτών αλλά ας έρθουμε σε ένα άλλο θέμα για το οποίο χωράει πολύ συζήτηση: Ο όντως ευγενέστατος κ. Πρετεντέρης ισχυρίζεται ότι η εκπομπή του έχει κατά μέσο όρο 566.000 τηλεθεατές που τον παρακολουθούσαν πέρυσι κατά μέσο όρο κάθε Δευτέρα!

Δεν αμφισβητώ ότι η εκπομπή αυτή είναι από τις κυριότερες στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.
 Αλλά με ποια στοιχεία, κύριε Πρετεντέρη, βγάζετε αυτό το συμπερασμα; Από τον αριθμό που σας δίνουν ορισμένες εταιρίες με τα … 800 μηχανάκια που έβαλαν επιλεκτικά σε κάποια σπίτια για να βγαίνουν σίγουρα τα επιθυμητά αποτελέσματα; Έχουν καταγγελθεί αυτά και από τον κ Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και από τον κ. Κώστα Μπαξεβάνη με συγκεκριμένες αποκαλυπτικές εκπομπές!

Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Όταν μία εταιρεία μιλάει για «μέσο όρο», εννοεί μέσο όρο επί του συνόλου του πληθυσμού της Ελλάδος. Κι αυτό είναι υποθετικό νούμερο και όχι πραγματικό. Και το γνωρίζετε πολύ καλά. Για παράδειγμα, ένας Έλληνας πολίτης, που διαθέτει τηλεόραση, επειδή γνωρίζει τι θα δει σε κάποιες πολιτικές εκπομπές, εκείνη την ώρα, για παράδειγμα, βλέπει Θέμο Αναστασιάδη.
Ναι, αλλά στις μετρήσεις «κατά μέσο όρο» οι ως άνω εταιρίες συμπεριλαμβάνουν και τον ως άνω πολίτη, που δεν βλέπει παρόμοιες εκπομπές. Άσε που πολλές φορές –και το γνωρίζει ο κ. Πρετεντέρης, που «είναι γάτα» σ’ αυτά και δεν γίνεται θύμα κανενός-  πολλές εκπομπές είναι στημένες, με συγκεκριμένα πρόσωπα και μάλιστα ανεπιθύμητα (όπως για παράδειγμα η κ. Ρεπούση που κάποιοι την καλούν επιλεκτικά κάθε εβδομάδα στις εκπομπές τους!) για λόγους σκοπιμοτήτων!

Κατά συνέπεια η «πλύση εγκεφάλου», που μάς κάνουν σε καθημερινό επίπεδο τα κανάλια και όλα εκείνα τα «χαλκεία ειδήσεων», που υπάρχουν στη «δημοσιογραφική πιάτσα», δεν καταγγέλλονται εύκολα, πολυαγαπητέ μας κ. Πρετεντέρη. Αυτός και ο λόγος που οι περισσότεροι Έλληνες, ιδίως οι νέοι, καταφεύγουν ως «έσχατη λύση» στο διαδίκτυο, όσο είναι κι αυτό ελεύθερο.

Κατά τα άλλα εύχομαι στον κ. Ι. Πρετεντέρη και στον κάθε τηλεπαρουσιαστή, καλές εκπομπές, αλλά όχι συνέχεια με τα ίδια προσκεκλημένα πρόσωπα! Με το χέρι στην καρδιά σας μιλάω: Κουραστήκαμε, κύριε Πρετεντέρη, να βλέπουμε σε κάθε πολιτική εκπομπή ή δελτία ειδήσεων συνεχώς τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς ή διανοούμενους. Φτάνει πια! Έχει γίνει ανυπόφορο «να τρώμε στη μάπα», που λέει ο λαός, κάθε λίγο και λιγάκι τους κάθε λογής «Μπουμπούκους», που μένουν στην Εκάλη, όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει τριακόσιους πολιτικούς και χιλιάδες άλλους που έχουν μείνει απέξω ή δεν έχουν καταφέρει να μπουν στο Κοινοβούλιο. Κάποια γνώμη έχουν κι αυτοί.

Και μη μου πείτε ότι είστε υποχρεωμένος να τους δεχθείτε διότι σας τους στέλνει το κόμμα τους, διότι τότε θα πρέπει να θυμηθούμε τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου που μια μέρα είπε οργισμένος: «Τέρμα σ’ αυτόν τον κύριο! Από σήμερα κόβεται από τις εκπομπές μου»!..
Και μακάρι να βρεθούν πολλοί μιμητές του, για να μην υφιστάμεθα συνεχώς «πλύση εγκεφάλου»!
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου