Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ κρίνεται η τύχη της Ελλάδας


Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ελλάδος εν μέσω βαθειάς ύφεσης, υπερφορολογίας και αποδεκατισμένων τραπεζών;
Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ελλάδος ενός μικρού, κατώτερου των περιστάσεων πολιτικού προσωπικού;
Είναι προφανές ότι τελικώς η ανισομερής συμμετοχή των φορολογουμένων πολιτών και εταιριών στα νέα μέτρα σε σχέση με την ηθική και όχι μόνο υποχρέωση του κράτους να μειώσει τα δημόσια έξοδα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Οι φορολογούμενοι θα συμμετάσχουν με 70% στο νέο πακέτο λιτότητας ή 8 δις και ο
ευρύτερος δημόσιος τομέας μέσω της περιστολής των δαπανών μόνο κατά 30% ή 3,5 δις ευρώ.
Θα παρουσιαστεί ότι είναι ισομερής η κατανομή των βαρών αλλά μετά από απαίτηση της Τρόικα το κύριο βάρος το επωμίζονται οι φορολογούμενοι πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κάνει συμμέτοχο στα κέρδη το κράτος.
Το νέο πακέτο ύφεσης θα αποδεκατίσει την ιδιωτική δραστηριότητα χωρίς καμία αμφιβολία.
Γιατί;
Η φορολόγηση ειδικά των πολιτών πέραν από τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των διαθεσίμων εισοδημάτων.
Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας με 153-154 δις ευρώ θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς οι νέοι φόροι δεν μπορούν να αναπληρωθούν από το εισόδημα και εκ των πραγμάτων θα στραφούν στις εναπομείνασες καταθέσεις.
Όμως ειδικά για τους ιδιώτες η δομή των καταθέσεων είναι ανησυχητική. Περίπου το 90% των καταθέσεων ή 4,5 εκατ καταθετικοί λογαριασμοί αφορούν ποσά κάτω των 50 χιλ ευρώ και μόνο το 10% δηλαδή 450 χιλ λογαριασμοί είναι ποσά πάνω από 50 χιλ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πλειονότητα των καταθετών θα βρεθούν σε σχετικό αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχει αναπλήρωση και οι καταθέσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο θα συνεχίσουν  να μειώνονται.
Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 80-90 δις ευρώ το διάστημα 2000 με 2009 και μειώθηκαν το 2010 με 2012 περί τα 83 δις ευρώ δηλαδή σε 3 χρόνια χάθηκαν καταθέσεις και συσσώρευση πλούτου 9-10 ετών.
Η περαιτέρω μείωση των καταθέσεων κάτω από τα 140 δις ευρώ δηλαδή τα όρια ανοχής του συστήματος είναι 13 δις ευρώ οι τράπεζες θα έχουν ουσιαστικό πρόβλημα.
Οι τράπεζες όμως αντιμετωπίζουν πέραν της δομικής κατάρρευσης της ρευστότητας τους και ένα άλλο εξίσου σημαντικό παράγοντα.
Οι τράπεζες χρωστάνε 131 δις ευρώ σε ρευστότητα στην ΕΚΤ και στο ευρωσύστημα μέσω του ELA του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ.
Η ρευστότητα αυτή μόνο κατά 28-32 δις ευρώ είναι διάρκειας 3 ετών η υπόλοιπη είναι πολύ βραχυχρόνιας διάρκειας που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να την διατηρούν και να την ανανεώνουν κατά την λήξη της.
Ουσιαστικά χρωστάνε 131 δις ευρώ και το ερώτημα είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία από μια ρευστότητα που πρέπει να επιστραφεί;
Όμως το ίδιο ισχύει και για τα κεφάλαια. Οι τράπεζες υποστηρίζουν πολλοί όταν θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία αλλά αυτό δεν ισχύει.
Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να επιστραφούν και προφανώς καμία διοίκηση και κανένας μέτοχος δεν θα ρισκάρει να χάσει κεφάλαια σε επενδύσεις τεράστιου ρίσκου που είναι πλέον τα δάνεια και η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η χώρα βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο οι καταθέσεις θα μειωθούν περαιτέρω και οι τράπεζες όντας παγιδευμένες δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε καμία αναπτυξιακή προσπάθεια.

Σοβαρή υποσημείωση

Αν η έκθεση προόδου της οικονομίας της Ελλάδος παρουσιαστεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ οι Έλληνες θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.
Βέβαια μπορεί η πληροφορία αυτή να διαψεύστηκε επισήμως από την τρόικα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα χρονικά περιθώρια μεταξύ των αρχικών σχεδιασμών για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης (εντός του Οκτωβρίου) και της διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών (6 Νοεμβρίου) είναι πολύ στενά...
Είναι προφανές ότι αν ισχύει αυτή η πληροφορία θα επιβεβαιώσει την βασική θέση του www.bankingnews.gr ότι η Ελλάδα διασώζεται πρόσκαιρα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές ώστε να υλοποιηθούν οι εκλογές σε καλό κλίμα και εν συνεχεία θα αποκαλυφθεί το πραγματικό σχέδιο για την Ελλάδα.
Το μόνο στοιχείο γεωπολιτικής που μπορεί να διασώσει την Ελλάδα είναι η ένταση του μουσουλμανικού τόξου και ως εκ τούτου Ευρώπη και ΗΠΑ δεν θα θέλουν αποσταθεροποιημένη την Ελλάδα.
Όμως δεν παύει να ισχύει μια αδίστακτη πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο…

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου