Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

O Ισημερινός χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε ότι η χώρα του έκανε δεκτό το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ για χορήγηση πολιτικού ασύλου, δύο μήνες αφότου ο ιδρυτής του Wikileaks, αντιμέτωπος με την προοπτική έκδοσής του στη Σουηδία, βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Πατίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για «ανοιχτή απειλή» προς τον Ισημερινό ότι θα
εισβάλει στην πρεσβεία του για να συλλάβει τον Ασάνζ.

  Πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Σύμφωνα με τον υπουργό του Ισημερινού, αν ο Ασάνζ εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ «δεν θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο (...) ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών».
 «Πρόκειται για μια απόφαση που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει νόημα να πιστέψει κανείς ότι υπονοεί τη διακοπή των σχέσεών μας (με τη Βρετανία)», υπογράμμισε ο Πατίνιο.

 Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν απορρίψει αιτήματα να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Ασάνζ, επεσήμανε ο Πατίνιο, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ισημερινού». 

 Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού εκτίμησε ότι η απειλή της Βρετανίας να εισβάλει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να συλλάβει τον 41χρονο Αυστραλό «είναι ουσιαστικά σαν να λένε (οι βρετανικές αρχές) θα 'σας χτυπήσουμε άγρια, αν δεν συμμορφωθείτε'». 

 Ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό «σημαντική νίκη», ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο. 
Ο Ασάνζ προειδοποίησε όμως ότι «τα πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά τώρα».

 Πάντως ακόμη και τώρα που του χορηγήθηκε άσυλο, ο πρώην χάκερ θα δυσκολευτεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί. 

 Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον σε μήνυμα στο Twitter, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνει δηλώσεις μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την Κυριακή στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τζούλιαν Ασάνζ από τον Μάρτιο. 
 Από την πλευρά του, το Φόρεϊν Όφις εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την απόφαση του Ισημερινού. 
«Είμαστε απογοητευμένοι με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισημερινού, ότι ο Ισημερινός προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, καθώς ο κ. Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές για έφεση, οι βρετανικές αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τηρήσουμε αυτή την υποχρέωση», τόνισε. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε από την πλευρά του τη βούληση της Βρετανίας να μην παράσχει «ασφαλή έξοδο από τη χώρα» στον του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και να τον εκδώσει στη Σουηδία. 

«Η απόφαση του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως ένα μέσον για να ξεφύγει από τη νομική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χέιγκ.

 Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

 Θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο όμως ο Ισημερινός αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε το Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

 Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Ελ Παΐς, ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη αν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του να φύγει στον Ισημερινό.

 Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότο η χώρα του απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι η δικαιοσύνη της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση. 
 «Το φερέγγυο δικαστικό και συνταγματικό μας σύστημα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία που υπονοεί το αντίθετο», σημείωσε ο Μπιλτ στον λογαριασμό του στο twitter.

 Ο 41χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο, μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας να επανεξετάσει την έφεσή του κατά της απόφασής για έκδοσή του στη Σουηδία.

  Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για βιασμό.

 Ο ίδιος όμως εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.

 Eν τω μεταξύ, μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μεταξύ διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ασάνζ και αστυνομικών. 
Δημοσιογράφος του Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές προσήχθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου