Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η Lehman στιγμή της Ευρώπης έρχεται το φθινόπωρο;

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank, οι οποίες προσγείωσαν τις αγορές σχετικά με τις υψηλές τους προσδοκίες για το τί θα ανακοινωθεί από την ΕΚΤ σήμερα, οι αμφιβολίες
είναι πολλές και έντονες πλεόν για το εάν τελικά υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

 Σύμφωνα με τους traders, οι τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσειςστην Ευρώπη, είχαν ως επίκεντρο τις ενισχυμένες προσδοκίες για πολιτική δράση μετά τα σχόλια του Draghi, την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι Γερμανοί για μία ακόμη φορά, «βγήκαν» και προσγείωσαν τα πράγματα.

 Όπως επισημαίνει Citigroup από την πλευρά της, δεν αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για Πρόγραμμα Αγοράς Αξιών (SMP) σήμερα, αφού δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ζήτηση για βοήθεια από την πλευρά της Ισπανίας. 

‘Ετσι, η αγορά αναμένεται να απογοητευτεί, όπως υπογραμμίζει, εκτός εάν υπάρξει ξακάθαρη ένδειξη ότι έρχεται αίτημα από την Ισπανία και πως το πρόγραμμα αγοράς αξιών είναι έτοιμο να ξεκινήσει ξανά.

 Όπως σχολιάζει χαρακτηρικά η JP Morgan, μόνο εάν κάποιος μόλις έχει προσγειωθεί από το διάστημα, και είναι η πρώτη φορά που ακούει την ΕΚΤ να δηλώνει έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, τότε μπορεί περιμένει την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει ένα «μπαζούκα» για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων.

 Ότι και αν γίνει σήμερα πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναγκαστεί νωρίτερα από ό, τι θέλει να επιλέξει τελικά εάν θα θυσιάσει τις αρχές του ή το ευρώ.

 Η Lehman στιγμή της ζώνης του ευρώ, όταν οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν ή να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα μπορούσε να έρθει ακόμη και αυτό το φθινόπωρο.

 Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας είναι πιθανόν να αναφέρουν τον Σεπτέμβριο ότι η Αθήνα είναι πολύ μακριά από ττην πορεία των μεταρρυθμίσεων του δανειακού της προγράμματος.
 Οι απαιτήσεις των πιστωτών για περαιτέρω λιτότητα, ή η άρνηση να επεκτείνουν περισσότερα δάνεια, θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ. Για την Ισπανία, η στιγμή της αλήθειας θα έρθει στα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από 20 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν. 

 Η Μαδρίτη έχει ήδη συμφωνήσει να δανειστεί μέχρι 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αλλά οι αγορές στοιχηματίζουν ότι, όπως συνέβη με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η χώρα θα χάσει την πρόσβασή της στις αγορές για χρηματοδότηση και θα πρέπει να ζητήσει την ταπεινωτική διάσωσή της από την Ευρώπη και την Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο Τim Legierse, οικονομολόγος της Rabobank στην Ουτρέχτη, τονίζει ότι η ΕΚΤ θα δράσει μόνο σε περίπτωση δραματικής επιδείνωσης της κρίσης, πιθανώς με αντάλλαγμα την υπόσχεση κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα πιο αδύναμα μέλη της ζώνης του ευρώ. 

 Σε αντάλλαγμα για μια τέτοια δέσμευση, η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές θα απαιτήσουν περισσότερη κεντρική εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-οφειλετών.

 Πάντως ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα είναι μια ενδιάμεση λύση, ως ένα βήμα προς μια πιο πολιτική λύση, η οποία όμως δεν πρόκειται να έλθει αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει την μετάδοση, η οποία ενδέχεται να προκύψει είτε από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είτε από ένα πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία. 

απο το reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου