Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τι απαντά ο Προβόπουλος για την εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς

Μ.Σάλλας της Τρ.Πειραιώς
Εάν δεν είχε υιοθετηθεί η απόφαση για τη μεταβίβαση της στην Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο και εκκαθάριση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η τράπεζα πρέπει να κλείσει ενώ κυβέρνηση και ΤτΕ ήθελαν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.

 Πρόσθεσε πως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα
μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ, διότι η τράπεζα ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη, δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, να την ανακεφαλαιοποιήσει. 

 Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Προβόπουλο, αν δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ και η ΑΤΕ θα έκλεινε αμέσως.

 Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

 Επισήμανε ότι έπρεπε να επιλεγεί μία εκ των δύο λύσεων που απέμεναν, δηλαδή, είτε μεταφορά της υγιούς τράπεζας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, είτε αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώλησή του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

 Σημείωσε δε ότι η επιλογή της μεταβίβασης είναι καλύτερη καθώς αποτελεί μόνιμη-βιώσιμη λύση σε σύγκριση με την ίδρυση μεταβατικής τράπεζας, όπου θα έπρεπε να εξευρεθεί σύντομα ιδιώτης αγοραστής, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκην δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου και επιταχύνει την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας. 

Επιπλέον ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η λύση που επιλέχθηκε ενέχει το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας λόγω συνεργειών ενώ υποστήριξε ότι συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον.

 Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι το χρηματοδοτικό έλλειμμα (δηλαδή η διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) ανέρχεται σε 6,67 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι το ποσό αυτό διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες που μεταφέρθηκαν στην ανάδοχο τράπεζα, προσθέτοντας ότι αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από το ΤΧΣ και θα μειωθεί σε βάθος χρόνου κατά περίπου 2,5 δισ ευρώ από τη ρευστοποίηση των μη υγιών στοιχείων ενεργητικού. 

 Το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, προσέθεσε, περιλαμβάνει κυρίως τα ενήμερα δάνεια, τις συμμετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (πλην leasing), το χαρτοφυλάκιο τίτλων, καθώς και τις καταθέσεις και τις υποχρεώσεις προς το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ), ενώ υπάρχουν συμμετοχές που δεν μεταβιβάζονται και θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο. 

Ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τα μη ενήμερα δάνεια που έχουν ενέχυρο αγροτική γη. 



                                     Για την επιλογή Πειραιώς


 Για την αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς ελήφθησαν κυρίως υπόψη οι πιθανές συνέργειες και η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του νέου σχήματος, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

 Με βάση τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Πειραιώς, οι συνέργειες εκτιμώνται σε 155 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους μέσα στην πρώτη τριετία και σε 155 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρονιά μετέπειτα, σημείωσε και τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι αφού υπάρχουν σημαντικές συνέργειες για την Πειραιώς, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο βασικός της πλέον μέτοχος, θα μπορέσει να ανακτήσει ταχύτερα τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει μέσω του ΤΧΣ.

 «Η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. 

 Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση. Μια λύση που συμβάλλει και στην αναδιάταξη και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που έχει ήδη δρομολογηθεί» κατέληξε.

1 σχόλιο:

  1. Στην αγροτική είναι υποθηκευμένη σχεδόν όλη η αγροτική περιουσία και η Τράπεζα Πειραιώς είχε πάρει πριν λίγο καιρό 3 δισ. περίπου απο το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή για να στηρίξει τις τράπεζες.

    Με τα λεφτά που πήραν απο το κράτος θα αγοράσουν την ΑΓΡΟΤΙΚΗ που έχει πολύ περισσότερα αποθεματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή