Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μπ.Τσαρούχας: Από τις τράπεζες... στα αμπέλια

Ο Χαράλαμπος Τσαρούχας είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο από τις δραστηριότητά του στο χώρο των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Τώρα μαθαίνουμε ότι παράλληλα με τις επενδυτικές – συμβουλευτικές δραστηριότητες σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχει ριχτεί και μάλιστα με πάθος, στην αμπελουργία, μία αγάπη για τη γη και το κρασί που είναι έτοιμος να μοιραστεί με «όσους πιστούς θέλουν να προσέλθουν» στον αμπελώνα του στη Στενήμαχο Νάουσας. 

Τον Χαράλαμπο ( Μπάμπη) Τσαρούχα, τον ξέραμε σαν Γ.Γ. της Παρευξείνιας Τράπεζας, σαν διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ Α.Ε. αλλά για μία περίοδο και
σαν γενικό διευθυντή του ΔΙΠΕΚ, μέχρι που μάθαμε για τις «Αμπελουργίες» (www.ampelourgies.gr) και την πρότασή του προς όποιους θέλουν να παράγουν το δικό τους κρασί, να αναμιχθούν σε όλες τις αμπελουργικές εργασίες, να κλαδέψουν, να τρυγήσουν, να κάνουν την απόσταξη του δικού τους τσίπουρου, με άλλα λόγια, να ξεφύγουν από την πόλη και να βιώσουν μία άλλη πλευρά της ζωής, κοντά στη φύση και μέσα στο ξεχωριστό μικρόκοσμο του ελληνικού αμπελώνα. 

Τη μεγάλη αυτή στροφή, ο Μπάμπης την έκανε το 2006, δημιουργώντας το δικό του αμπελώνα στην οινοπαραγωγό ζώνη της Νάουσας. Σε αυτά τα 60 στρέμματα, καλλιεργείται βέβαια το κυρίαρχο τοπικά «Ξινόμαυρο», αλλά και το «Μαυρούδι», η γαλλική «Merlot» αλλά και η βουλγαρική «Melnik» από την οποία παράγεται το κρασί που προτιμούσε πάντοτε να πίνει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. 

 Σταδιακά, συνειδητοποιώντας τις ανάγκες των σύγχρονων αστών, αποφάσισε να ανοίξει τον αμπελώνα σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και να ζήσουν τις ιδιαίτερες χαρές που δίνει το οινοτόπι.

 Ο τρόπος, απλός.
 Αντί μικρών χρηματικών αντιτίμων και με την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών, μπορεί όποιος θέλει να «υιοθετήσει» ένα μικρό μέρος του αμπελώνα.
 Και οι επιλογές είναι πολλές. 
Μπορεί να φροντίζει ένα συγκεκριμένο, οριοθετημένο τμήμα του αμπελώνα, ή, αν δεν θέλει να μπει τόσο βαθιά στη χειρωνακτική δουλειά, να περιοριστεί στον τρύγο, ή, μόνο στην απόσταξη, έχοντας τη δυνατότητα να έχει την υποστήριξη της έμπειρης ομάδας του Μπάμπη Τσαρούχα. 
 Έτσι, εύκολα και άμεσα, γίνεται κανείς παραγωγός του δικού του κρασιού και τσίπουρου, μοιράζεται ξεχωριστές στιγμές με τους δικούς του και τους φίλους του, χωρίς να έχει δικό του χωράφι, αμπέλι, εξοπλισμό.
 Επιπλέον, οι «Αμπελουργίες», αναλαμβάνουν τη μεταφορά της παραγωγής, εντός και εκτός νομού.

 Το πρόγραμμα «υιοθεσίας» ξεκίνησε, με την έναρξη του τρύγου της φετινής χρονιάς, με δύο foster καλλιεργητές, ενώ όλα τα σημάδια δείχνουν πως το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο . 

απο το voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου