Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως στο ΔΝΤ γνώριζαν εξ' αρχής πως το οικονομικό πρόγραμμα
της Ελλάδας ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

 Στην παραγγελία του κ. Πεπόνη εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης». 

Μιλώντας στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει:

 Στο Ταμείο ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα.
 Σημείωνε ακόμη πως αν και το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιεί η τρόικα για να κατακρίνει την Ελλάδα -και να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι ότι η μεγάλη ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αυστηρές περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας τη ζήτηση στο εσωτερικό της Ελλάδας.

 Οι επισημάνσεις αυτές είχαν προκαλέσει την την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου, καταλόγισαν στον κ. Ρουμελιώτη ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του. 

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δηλωση. 

Με αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». 

Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 

 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 

2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 

3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα. 

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου