Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Έρευνα κατά του προέδρου της ΕΚΤ

Την διεξαγωγή έρευνας κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποφάσισε – και ήδη προχωρά σε αυτήν – η αρμόδια αρχή εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η
έρευνα αποφασίστηκε μετά από καταγγελία για «σύγκρουση συμφερόντων» και «παραβίαση των ηθικών κανόνων της ΕΚΤ», μια καταγγελία που αποδεικνύεται πως προήλθε από το Corporate Europe Observatory, το όργανο που παρακολουθεί το lobbying στην Ε.Ε.

 Η κατηγορία κατά του κυρίου Ντράγκι είναι ότι δεν έχει ανεξαρτησία λόγω της συμμετοχής του στο G30, στο διεθνές φόρουμ των επικεφαλής δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών ομίλων.

 Στο Reuters μίλησε η κυρία Gundi Gadesmann, εκπρόσωπος του διαμεσολαβητή της Ε.Ε. Νικηφόρου Διαμαντούρου, η οποία επιβεβαίωσε ότι: 
«λάβαμε καταγγελία και στείλαμε επιστολή στην ΕΚΤ και τώρα περιμένουμε για την απάντηση έως το τέλος Οκτωβρίου». 

 Εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε πως η κεντρική τράπεζα έλαβε ειδοποίηση από τον διαμεσολαβητή και πως θα απαντήσει εντός του χρονικού περιθωρίου που της έχει δοθεί. 

Αρνήθηκε ωστόσο τις κατηγορίες ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ή ότι η συμμετοχή του κ. Ντράγκι στο G30 αντίκειται στους ηθικούς κανόνες της κεντρικής τράπεζας. 

 Η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο G30, προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και πως μεταξύ των μελών του ξεχωρίζουν ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Paul Volcker, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Mark Carney και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King! 

Για τους οποίους ανάλογες «αιτιάσεις» δεν έχουν προς το παρόν δημοσιοποιηθεί. 

Μάλιστα δεν πρέπει να αγνοήσουμε πως η καταγγελία κατά του κ. Ντράγκι έγινε τον Ιούνιο, συνέπεσε δηλαδή με την δημόσια τοποθέτησή του περί της πρόθεσής του να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά, κάτι που διόλου «αρεστό» δεν ήταν στην Γερμανία. 

Τις πιο «οξείες» αντιρρήσεις δημοσιοποίησε ο επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν, ενώ μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κ. Σρέιτερ ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης. Και μετά ήρθε η … καταγγελία για το «ασυμβίβαστο» του προέδρου της ΕΚΤ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου