Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Γνωστοί Θεσσαλονικείς σε λίστα του ΣΔΟΕ για κατάχρηση δημοσίου χρήματος

 Λίστα με περίπου 1.000 ονόματα επίορκων κρατικών και αυτοδιοικητικών λειτουργών, που τα περιουσιακά τους στοιχεία δε συμβαδίζουν με τα εισοδήματά τους και την οποία ερευνά το ΣΔΟΕ βάζει στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς…

 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον
«Αγγελιοφόρο», η ΔΗΜΑΡ ζητά να τεθούν άμεσα τα στοιχεία σε γνώση της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη είναι γεμάτη γνωστά ονόματα (ανάμεσά τους και «τρανταχτές» περιπτώσεις από τη Θεσσαλονίκη) που επί χρόνια διαχειρίστηκαν ή εξακολουθούν να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ως επικεφαλής κρατικών ή αυτοδιοικητικών αρχών και τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που υπέβαλαν. 

 Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ζητήσει να παραστεί στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές ο Ιωάννης Διώτης και να καταθέσει τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και ανατρέχουν σε πολλές περιπτώσεις και πέραν της εικοσαετίας.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ, χάρη στην πρόοδο και την ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής, έχει κατορθώσει να «παντρέψει» στοιχεία και «ίχνη» που ήταν διάσπαρτα για πολλά χρόνια και δεν ήταν δυνατόν να συνδυαστούν για να τεκμηριώσουν αδικήματα. 

Τώρα όμως αυτή η δυνατότητα υπάρχει... 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι όπως παρατηρούν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που συνομίλησαν με τον «Αγγελιοφόρο», η πορεία αυτής της υπόθεσης εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις. 

Πρώτη είναι η βούληση και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να έρθουν όλα στο φως, αλλά και να στηριχτεί τόσο πολιτικά, όσο και από άποψη υποδομής, η έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ ώστε να τη φέρει εις πέρας. 

Από την άλλη, φαίνεται πως η δημοσιοποίηση της λίστας ενδεχομένως να «σκοντάφτει» σε ζητήματα προστασίας των «περίφημων» προσωπικών δεδομένων. 

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζουν ότι ένα από τα καίρια ζητήματα που έβαλε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στη διαπραγμάτευση για την προγραμματκή συμφωνία των τριών κομμάτων, είναι ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διατέλεσαν υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων και γενικά κατείχαν δημόσιο αξίωμα από το 1974 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου