Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Στο 23% η εσωτερική υποτίμηση το 2012 - Μόνη ελπίδα για ανάπτυξη οι ιδιωτικοποιήσεις

Σημειώνεται ότι «η μόνη πραγματική ελπίδα της χώρας για ανάπτυξη στη σημερινή συγκυρία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις»

 Στο 23% θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος του 2012, η εσωτερική υποτίμηση όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Alpha Bank, ενώ οι
εκτιμήσεις για το τέλος του 2013, είναι ότι αυτή θα φτάσει στο 26%. 

 Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει βασίζονται, σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μετρά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

 Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η μόνη πραγματική ελπίδα της χώρας για ανάπτυξη στη σημερινή συγκυρία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

 Η έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει, βεβαίως, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα είναι επαρκώς εμπλουτισμένο με επενδυτικά χαρτοφυλάκια ικανά να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σημαντικού ύψους».

                                                   Ανάπτυξη 

Συμπληρώνει ότι «προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

 Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, ούτε από τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

 Η «εξασφάλιση» ευρωπαϊκών πόρων και εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή των μεγάλων έργων υποδομής ή του ΕΣΠΑ μπορεί να δράσει επιβοηθητικά».

 Ειδική αναφορά γίνεται στην ίδια έκθεση και στην πορεία του προϋπολογισμού και σημειώνεται ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 2,24 δισ. ευρώ που σημειώθηκε στο επτάμηνο του 2012 μπορεί να καλυφθεί πλήρως στο τελευταίο πεντάμηνο της χρονιάς». 

 Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στα εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί και είναι πολύ λίγα, αλλά και στο ότι προωθείται ήδη και η πληρωμή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2012, αλλά και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7 μονάδες του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά τη δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6,9% το 2011 και κατά 6% το 2012.

 Όλα τα παραπάνω όπως αναφέρει η Alpha Bank, οδηγούν σταδιακά σε σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας διεθνώς. 
Και σημειώνει ότι έπαψαν, οι διεθνείς αναλυτές και παράγοντες, ξαφνικά να βρίσκουν εύκολα επιχειρήματα για διατύπωση αρνητικών σχολίων για την Ελλάδα.

 Βέβαια, συμπληρώνει, τα ανωτέρω επιτεύχθηκαν, σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτα, με βαρύ κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μεγάλη ύφεση και η διόγκωση της ανεργίας.

 Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξάλειψης των παραγόντων που έως σήμερα συμβάλλουν στη διατήρηση της βαθιάς ύφεσης στην ελληνική οικονομία. 

Μετά τις μεγάλες προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, εκείνο που απαιτείται είναι η έγκαιρη (από το 2013) έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

 Αυτό θα πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
 Ο περιορισμός του κόστους από τη λήψη επώδυνων μέτρων για τη δημιουργία των απολύτως αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να γίνει με την πιο έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας.

 Η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής θα έχει επίπτωση στην ελληνική οικονομία, χωρίς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για περιορισμό της ύφεσης στην οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και για πλήρη αποτροπή μιας νέας πτώσης του ΑΕΠ το 2013, υποστηρίζει η Alpha Bank.

 Τονίζει μάλιστα ότι όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο με παρατεταμένη περίοδο λιτότητας αρχίζουν να εμφανίζονται μια σειρά αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως η αθέτηση υποχρεώσεων πληρωμών (εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ κ.τλ.) και, βεβαίως, η έξαρση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

 Του Θανάση Παπαδή 

απο την imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου