Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

"Έγκλημα" λέει ο ΣΥΡΙΖΑ το deal για ΑΤΕ

Σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και προειδοποιεί ότι «θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές
διαδικασίες σε εκκαθάριση».

 Τονίζει μάλιστα ότι η εν λόγω τράπεζα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους.

 Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «το μείζον έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας που, εκτός από περιουσία του ελληνικού λαού (97% ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο), αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και παράγοντα διαφύλαξης των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού». 

Η επιχειρούμενη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα. 

 Αυτός ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σ΄ αυτήν και μπορεί, να τους «κατευθύνει» σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μη συμφέρουν τον ελληνικό λαό. 

Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους «επενδυτές» της τράπεζας.
 Επίσης, επισημαίνει ότι η ΑΤΕ είναι η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών και προσθέτει ότι τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει την άνευ όρων παράδοση της περιουσίας του ελληνικού λαού και καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να απαντήσουν στα ακόλουθα:

 1. Πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.

 2. Να κοινοποιήσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.

 3. Να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρισης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου