Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ισραήλ: Ο Ασαντ βρίσκεται ακόμη στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό βρίσκεται ακόμη ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, διατηρώντας τη στήριξη του στρατού, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Ο συριακός στρατός είναι ακόμη πιστός στον Ασαντ παρά το μεγάλο κύμα των
λιποταξιών και εκείνος και η οικογένειά του βρίσκονται ακόμη στη Δαμασκό», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιόαβ Μορντεχάι, ανώτατος εκπρόσωπος για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση.

 Υπήρξαν αμφιβολίες για το πού βρίσκεται ο Ασαντ αφότου μια βόμβα στις 18 Ιουλίου σκότωσε τέσσερα μέλη της ανώτατης διοίκησής του στη Δαμασκό.
 Ο Ασαντ δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε.
 Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα εικόνες από συνάντηση του Ασαντ με τον νέο αρχηγό του επιτελείου των συριακών ενόπλων δυνάμεων, Αλι Αμπντάλα Αγιούμπ, χωρίς να διευκρινίσει πού έγινε η συνάντηση.

 Στο μεταξύ, ο σύρος πρωθυπουργός Ρίαντ Χίτζαμπ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του είναι η διατήρηση της ασφάλειας της Συρίας. «Η διατήρηση της ασφάλειας της πατρίδας και των πολιτών είναι ένα ιερό καθήκον και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ηρεμίας», δήλωσε ο Χίτζαμπ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του σε μια συνεδρίαση του κοινοβουλίου. 

 Tην ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία στέλνοντας σήμερα αντιαεροπορικές συστοιχίες εδάφους-αέρος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη Μαρντίν. Ο εξοπλισμός θα μοιραστεί σε διάφορες μονάδες που είναι παραταγμένες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο μια τοπική στρατιωτική πηγή. Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι σύροι εξεγερμένοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τρία από τα επτά φυλάκια στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

 Πάντως, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η χώρα του οποίου είναι βασικός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «ήρεμη». Σύμφωνα με τους σύρους εξεγερμένους, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, μάχεται σήμερα εναντίον των θέσεων των ανταρτών με στόχο να επανακτήσει τον έλεγχο συνοικιών της Δαμασκού και του Χαλεπίου. 

 Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου