Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δαμασκός ώρα μηδέν

Από την Δευτέρα το βράδυ, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες μπήκαν στο προπύργιο του Σύρου προέδρου, αποφασισμένοι να «απελευθερώσουν» τη Δαμασκό.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, αν και ελαφρά οπλισμένος σε σχέση με το βαρύ πυροβολικό του στρατού, κατόρθωσε χθες να «πληγώσει» το καθεστώς και μάλιστα θανάσιμα.

 Σωματοφύλακας του στενού κύκλου του Άσαντ - ο οποίος είχε προσχωρήσει μυστικά στις τάξεις των
ένοπλων αντικαθεστωτικών - εισέβαλε στο κτίριο Εθνικής Ασφάλειας, την ώρα που γινόταν συνάντηση υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων και ανατινάχθηκε.

 Ο καμικάζι παρέσυρε μαζί του στον θάνατο τον υπουργό Άμυνας της Συρίας, Νταούντ Ράτζα και το γαμπρό του Σύρου προέδρου και αναπληρωτή Υπ. Άμυνας, Άσεφ Σάουκατ. 

Σύμφωνα με την συριακή τηλεόραση, στην επίθεση σκοτώθηκαν ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ Σάαρ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χασάν Τουρκμάνι.

 Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και κόστισε τη ζωή σε τρεις υψηλόβαθμους σύρους αξιωματούχους, όπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Τα αυταρχικά καθεστώτα καταφεύγουν σε αυτές τις περιπτώσεις στη μέθοδο που γνωρίζουν καλύτερα: την παραπληροφόρηση (…) 

Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν ο οποίος επέστρεψε στην Τουρκία έπειτα από μια σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συριακή κρίση. «Η Τουρκία θεωρεί τον συριακό λαό αδελφό, δεν μας είναι δυνατόν να καταφύγουμε σε τέτοιες μεθόδους», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

 Οι μάχες που ακολούθησαν την επίθεση ήταν οι σφοδρότερες που έχουν γίνει από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία, καθώς ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι θα «κόψει οποιοδήποτε χέρι βλάπτει την εθνική ασφάλεια» και ότι θα κάνει την πρωτεύουσα «το νεκροταφείο των επιτιθέμενων τρομοκρατών».

 Όλη την νύχτα οι πολεμικές συγκρούσεις μαίνονταν σε διάφορες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας τις οποίες υπερασπίζονται οι Σύροι εξεγερμένοι, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδιζαν με πολυβόλα και ρουκέτες κατοικημένες περιοχές και γειτονιές της Δαμασκού, προκειμένου να εξοντώσουν τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
 Μόνο χθες, σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 Εν τω μεταξύ και υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέβαλε χθες την ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι δυτικές χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία) και η οποία απειλεί τις συριακές αρχές με κυρώσεις, για σήμερα το πρωί, με την προσδοκία η Μόσχα να μην θέσει αυτή τη φορά βέτο στις κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος.

 Σε μία προσπάθεια να πείσει τον Ρώσο ομόλογο του να αποδεχθεί το δυτικό σχέδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε χθες στον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά – για άλλη μία φορά - συμφώνησαν ότι διαφωνούν. 

 Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν μια «τάση όξυνσης» στην κατάσταση στη Συρία αλλά συμφώνησαν ότι έχουν διαφορετικές «πρακτικές προσεγγίσεις για τη διευθέτηση της κρίσης».
 Ωστόσο, κλείνοντας την τηλεφωνική συνομιλία τους, Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να διατηρήσουν στενό διάλογο για το ζήτημα.

 Ό,τι όμως και να αποφασίσουν οι ξένες δυνάμεις, ο Άσαντ έχει αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την εξουσία αναίμακτα και να παραδώσει τα κεκτημένα του σε μερικές ομάδες «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει τους αντικαθεστωτικούς. 

 Όλα δείχνουν ότι η «μάχη της Δαμασκού» θα είναι μακρά και μέχρι τελικής πτώσεως... 

Ρεπορτάζ: Λογοθέτη Ελένη 
 απο το real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου