Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μήνυμα στήριξης από τον Μπιλ Κλίντον

Μήνυμα συνεργασίας και υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση έστειλε ο Μπιλ Κλίντον σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, παρουσία πλήθους υπουργών και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που πραγματοποιεί ολιγόωρη συμβολική επίσκεψη στην
Αθήνα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ομογενών για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

 Δεν θεωρούμε ότι εχουμε τις απαντήσεις όμως θεωρουμε οτι μπορούμε μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

 Παράλληλα, χαιρέτισε το σχηματισμό της τριμερούς κυβέρνησης και αν και παραδέχθηκε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι σημαντικές.

 Τέλος, ο κ. Κλίντον εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ελλάδα, λέγοντας πως είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιους ανθρώπους, πλούσιες ιδέες και πλούσια κληρονομιά. 

 Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία άνευ προηγουμένου κρίση, υπογραμμίζοντας πως η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης. Επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάκαμψης και εξέφρασε την αποφασιστηκότητα της κυβέρνησης να δει φως στην άκρη του τούνελ. «Ξέρουμε πως είναι δύσκολο, αλλά έχουμε αποφασίσει να πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ισχυρή ηγεσία και ελπίδα». 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία που πήρε, σημειώνοντας πως εκτιμά βαθύτατα το έντονο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και την υποστήριξη που παρέχει.

 Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα «έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση και δίνει ένα δύσκολο αγώνα να την ξεπεράσει».  

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να επιτύχουμε, ώστε οι θυσίες του Ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο».

  Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ συζητήθηκαν θέματα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και ζητήματα για την απευθείας ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, αξιοποιώντας το δίκτυο «Clinton Global Initiative» και τα δίκτυα των Ελλήνων της Αμερικής. 

 Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και εκπροσώπων Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

 Η κυβέρνηση εστιάζει στην ανάγκη να εμπεδωθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. «Έχει σημασία να αλλάξει και η διεθνής εικόνα της χώρας για να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα ειναι μια ασφαλής χώρα στην οποία μπορεί κανείς να κάνει επενδυσεις και να εφαρμόσει ιδέες στον τομέα της οικονομίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά από το πέρας της σύσκεψης.

 Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Κλίντον συμμετείχε το μεσημέρι σε συνάντηση ομογενών επιχειρηματιών με στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα προωθεί τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. 

απο τη naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου