Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Sprott: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συστήσουν Υπουργείο... Ψεμάτων

Τις αντιθέσεις και τα ψέματα των Ευρωπαίων πολιτικών βάζει πλέον στο στόχαστρο ο Eric Sprott της Sprott Asset Management, χαρακτηρίζοντας μάλιστα στη νέα έκθεση του την ευρωζώνη ως το «Υπουργείο της μη αλήθειας», θέλοντας να καταδείξει ότι οι περισσότερες
δηλώσεις των αξιωματούχων μπορεί να έγιναν για να καθησυχαστούν οι αγορές, αλλά διαψεύστηκαν μόλις λίγο διάστημα μετά.

 Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2011, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker παραδέχτηκε ότι "ένας πολιτικός μπορεί να λέει και ψέματα εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν".
 Ο Juncker αναφερόταν σε καταστάσεις στις οποίες η εμπειρία έχει δείξει ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την κερδοσκοπία και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών. 

Αυτή η τακτική, όσο γνωστή και αν είναι προκαλεί όταν την ακούς επίσημα από τα χείλη κάποιου κορυφαίου αξιωματούχου.
 Αν μάλιστα δεχτούμε και το γεγονός ότι τα ανησυχητικά σημάδια τώρα στην παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερα, τότε να υποθέσουμε ότι οι αρχές ψεύδονται συχνότερα από το προηγούμενο έτος; 

Όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, αρνιόταν την ύπαρξη της αμερικανικής στεγαστικής φούσκας το 2004 και το 2005, η αγορά δεν συνειδητοποιούσε πόσο λάθος ήταν, μέχρι την φούσκα έσκασε.

 Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει λυθεί; Και πόσες φορές έχουμε ακούσει αξιωματούχους να ψεύδονται, ενώ η σκεπή τους καίει πάνω από τα κεφάλια τους; 
Τον περασμένο Μάρτιο, μετά την επιτυχή διενέργεια της δεύτερης πράξης παροχής φθηνών 3ετών δανείων από την ΕΚΤ (LTROs), ο Mario Draghi διαβεβαίωσε ότι «τα χειρότερα πέρασαν... η κατάσταση σταθεροποιείται". Η κατάσταση σίγουρα σταθεροποιήθηκε... για περίπου ένα μήνα όμως. Και τότε ο bank run συνεχίστηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατακόρυφα.

 Ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, μάλιστα περιέγραψε εύστοχα την κατάσταση.
 "Ακούγοντας την αξιολόγηση των μακροοικονομικών στοιχείων της ΕΚΤ ήταν λίγο σαν να ακούς να σφυρίζει στο σκοτάδι ... Μοιάζει σαν να είναι όλο και πιο ανήσυχη, αλλά δεν θέλει να το δείξει. Και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τώρα στο σημείο όπου Draghi δεν μπορεί να μην το παραδεχτεί. Εν τω μεταξύ, έχοντας παραλείψει να προειδοποιήσει εγκαίρως, αποδίδει αυτές τις προκλήσεις σε μια αόριστη δυσαρέσκεια του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει τίποτα να κάνει με το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης", ανέφερε ο Brzeski. 

Όταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy διαβεβαίωσε τον ισπανικό Τύπο ότι "δεν θα υπάρξει διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα" στις 28 Μαΐου, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. 

Αυτή η προφανής απάτη δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από την ισπανική αριστερά, η οποία έσπευσε να κατακεραυνώσει τον Rajoy.
 Μάλιστα, και η εφημερίδα The Guardian έγραψε: «Ακόμα και όταν η κατακραυγή ξεχείλησε, ο Rajoy αναγκάστηκε να καλέσει σε μια βιαστική συνέντευξη Τύπου την επόμενη ημέρα, ενώ συνέχιζε να αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη" σχέδιο διάσωσης"- ή οποιαδήποτε άλλη λέξη για αυτό το θέμα - εντείνοντας το μυστήριο με το τι συνέβη εκείνο το Σάββατο.
 Στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για την Πολωνία για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας ("Οι παίκτες αξίζουν την παρουσία μου", είχε δηλώσει).
 Σας ακούγεται αξιόπιστο; 

 Έπειτα, υπάρχουν οι τραπεζίτες. Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon απέρριψε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι έχει υποστεί ζημίες η τράπεζα από τιςθέσεις στην αγορά παραγώγων.
 Οι ζημίες σύντομα αποκαλύφθηκαν με αποτέλεσμα την απώλεια 2 δισ. δολαρίων για την τράπεζα. 
Υπάρχει σίγουρα μια αίσθηση ότι οι αρχές δεν μπορούν πλέον να είναι ειλικρινείς σε αυτήν τη συνεχιζόμενη κρίση, ακόμα κι αν θέλουν να είναι.

 Στις 11 Ιουλίου η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter, αποφάνθηκε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ότι, "η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει τα πολύ υψηλά ελλείμματα και το χρέος, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί στήριξη". Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί στα ύψη η απόδοση των ιταλικών ομολόγων, ενώ η Fekter επικρίθηκε σκληρά από τον ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti. Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό bank run, όλες σχεδόν οι χώρες έχουν δει τους προϋπολογισμούς τους να εκτροχιάζονται, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο και το κόστος δανεισμού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ανακόψει το κύμα της κατάρρευσης, αλλά ακόμη και οι πρωτοβουλίες τους έχουν κουράσει τόσο πολύ που αποδίδουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη.

 Αν θέλετε να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει, πρέπει να ακούσετε τα στελέχη των εταιρειών που πραγματικά παράγουν και πωλούν.

 Στις 24 Μαΐου, η Tiffany & Co μείωσε τις εκτιμήσεις της για την φετινή κερδοφορία λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις βασικές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Στις 8 Ιουνίου, η McDonald's εξέπληξε την αγορά μειώνοντας και αυτή τις εκτιμήσεις για φέτος, λόγω των χαμηλών επιδόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Στις 13 Ιουνίου, η Nucor, η μεγαλύτερη χαλυβουργία των ΗΠΑ από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της θα τεθούν εκτός στόχου, λόγω της «πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
 Στις 20 Ιουνίου, η Procter & Gamble μείωσε τις προβλέψεις για το 2012. 

Άλλες εταιρείες που έχουν πρόσφατα μειώσει τις εκτιμήσεις τους είναι η Danone, η Nestle, η Unilever, η Cisco Systems, η Dell, η Lowe, και η FedEx. Πολλές εταιρείες προειδοποιούν ευγενικά την αγορά για τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας. 

Και ο Eric Sprott καταλήγει: Θα το αφήσουμε σε εσάς να αποφασίσετε ποια αλήθεια θέλετε να πιστεύετε... 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου