Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Γιατί η Carrefour φεύγει από την Ελλάδα - Ποιοι άλλοι έφυγαν

Ως «βόμβα» έπεσε  στην αγορά η είδηση για την αποεπένδυση της Carrefour από την Ελλάδα, με τη μεταβίβαση του ποσοστού, που διατηρούσε στην Carrefour-Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος πλέον καθίσταται μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.

 Η κίνηση αυτή - την οποία δημοσίευμα του Reuters παρουσιάζει ως «έξοδο εν όψει των κρίσιμων εκλογών» - αποδίδεται στο ίδιο δημοσίευμα, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τη δραματική μείωση της
ζήτησης, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour κ. Georges Plassat.

 Σημειώνεται ότι η Carrefour -Μαρινόπουλος «είδε» τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 16% το α' τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια μίας επίσης πτωτικής χρονιάς που αποτέλεσε το 2011, ενώ εκτιμάται ότι η Carrefour θα εγγράψει ζημιές, ύψους 220 εκατ. ευρώ, για να αποδεσμευτεί από την ελληνική θυγατρική της. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγορά, δεδομένου ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανέμπορο στη χώρα. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, κατά τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκε έντονη φημολογία σχετικά με οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία αλλά και με τους χρόνους αποπληρωμής των προμηθευτών της.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άκουσμα της είδησης, ο επιχειρηματικός κόσμος αντέδρασε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποεπένδυση σε αυτό το επίπεδο, στη χώρα.

                                               Η ανακοίνωση

 Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι οι όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος συμφώνησαν να αναθέσουν τη διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour-Μαρινόπουλος (στην Ελλάδα και την Κύπρο) στον όμιλο Μαρινόπουλου και καθόρισαν τις προϋποθέσεις, ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα.

 Η Carrefour-Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος (franchisee) της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, ενώ ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Carrefour- Μαρινόπουλος. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον κ. Jerome Loubre και θα υποστηρίζεται από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

 Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και για να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, οι μέτοχοι θα προβούν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 348 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος Carrefour επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στην οικογένεια Μαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας και την ανάθεση της διαχείρισης αυτής της ηγετικής εταιρείας, σε μία χώρα στην οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρείας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

 Ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour-Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξής της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στον χώρο της λιανικής στην Ελλάδα».

 Η συμφωνία υπογράφηκε προχθες και θα υλοποιηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η οικογένεια Μαρινόπουλου αναφέρει ότι συμβουλεύθηκε τη δικηγορική εταιρεία Weill Gotshal - (κ. Claude Serra), 
την Alpha Bank, 
το δικηγορικό γραφείο Μ. Π. Μπερνίτσας και 
την Bucphale Finance στη Γαλλία.

                                      Βουνό τα προβλήματα της Carrefour

 Πριν από περίπου δύο μήνες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» σχολίαζε ότι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour - είχε ήδη τότε ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει ο κ. Ζορζ Πλασά - θεωρείται η δεύτερη δυσκολότερη... εργασία στη Γαλλία, μετά το ύπατο αξίωμα του προέδρου της χώρας. Αλλωστε ο κ. Πλασά είναι ο τρίτος στη σειρά διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στα τελευταία έξι χρόνια κι έχει επωμισθεί τη «δύσκολη αποστολή» να σταματήσει την κατρακύλα της κερδοφορίας και να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στον όμιλο.

 H μετοχή της Carrefour έκανε «βουτιά» της τάξεως του 43% μέσα στο περασμένο έτος και όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Παρίσι, ο όμιλος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των προμηθευτών και των μετόχων του! 

 Η χαμηλή απόδοση της Carrefour μετρά ήδη μία δεκαετία, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά από το 2007, όταν εισήλθαν ως μέτοχοι οι εταιρείες Colony Capital των ΗΠΑ και Groupe Arnault (ο επενδυτικός «βραχίονας» της αυτοκρατορίας του Γάλλου μεγιστάνα της αγοράς ειδών πολυτελείας κ. Μπερνάρ Αρνό).

 Οι δύο αυτοί επενδυτές, οι οποίοι δρουν μέσω της κοινοπραξίας τους Blue Capital και κατέχουν μερίδιο 16% στην Carrefour, έχουν κατηγορηθεί ότι αναμιγνύονται στη χάραξη της στρατηγικής της πολύ περισσότερο απ’ όσο τους αναλογεί. Πολλοί παρατηρητές τους αντιμετωπίζουν ως το... πρόβλημα της Carrefour, επικρίνοντάς τους για «κοντόφθαλμη» πολιτική που έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

 Μέσα σε 20 μήνες αφότου εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour η Blue Capital, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χοσέ Λουίς Ντουράν είχε αποχωρήσει. Ακολούθησε ο κ. Λαρς Ολοφσον, πρώην στέλεχος του ελβετικού κολοσσού τροφίμων Nestle, ο οποίος επίσης οδηγείται στην έξοδο μόλις τρία χρόνια αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Τώρα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να αναδιοργανώσει το απαρχαιωμένο μοντέλο των πολύ μεγάλων σουπερμάρκετ (υπεραγορών), μέσα σ’ ένα στενό χρονοδιάγραμμα που θα ικανοποιήσει τους βασικούς μετόχους του γαλλικού ομίλου. Αλλωστε, ο κ. Πλασά έχει έρθει στην Carrefour με τις καλύτερες «περγαμηνές», έχοντας διασώσει προηγουμένως τον τεράστιο γαλλικό όμιλο Vivarte... 

                                               Ποιοι άλλοι έφυγαν

 1-Village Roadshow: Πούλησε τη δραστηριότητα στην Ελλάδα στον όμιλο Κοντομηνά. 2-Αffichage Holding: Ανέστειλε τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα. 3-Ηenderson: «Εσπασε» τη συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την αγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park, αξίας 70 εκατ. ευρώ.
 4-Cushman & Wakefield: Δεν ανανέωσε τη συνεργασία με το γραφείο της στην Ελλάδα. 
 5-Κing Sturge: Τα γραφεία στην Ελλάδα τέθηκαν σε εκκαθάριση.
 6-Fnac: Η αλυσίδα ειδών τεχνολογίας και πολιτισμού μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα αποεπένδυσε από την ελληνική αγορά τον Ιούλιο του 2010 υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών 20 εκατ. ευρώ. 
 7-Plus: Η εκπτωτική αλυσίδα του γερμανικού ομίλου Tengelmann εισήλθε στην Ελλάδα το 2005 και έφυγε τον Ιανουάριο του 2008, ενώ τα 33 καταστήματά της εξαγοράστηκαν από την Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος και άλλαξαν επωνυμία.
 8-Aldi: Η γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ήρθε στην Ελλάδα στις 13-11-2008 και τον Ιούλιο του 2010 ανακοίνωσε την αποχώρησή της πουλώντας όσο όσο τα περιουσιακά της στοιχεία σε άλλες αλυσίδες.
 9-Delta Airlines: Ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το φθινόπωρο το δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη.
 10-Singapore Airlines: Προχωρεί από τις 26 Οκτωβρίου 2012 στην αναστολή των δρομολογίων της προς την Αθήνα. 
 11-Thai Airways: Διέκοψε την απευθείας σύνδεση Αθήνα - Μπανγκόκ από τον Νοέμβριο του 2011.
 12-Gulf Air: Σταμάτησε το δρομολόγιο Αθήνα - Μπαχρέιν τον περασμένο Μάρτιο. 13-Τσέχικες Αερογραμμές (CSA): Διέκοψαν το δρομολόγιο Αθήνα - Πράγα τον περασμένο Φεβρουάριο «λόγω σημαντικής μείωσης της ζήτησης στην τοπική αγορά». 14-TAP Air Portugal: Προχωρεί από τις 28 Οκτωβρίου του 2012 στην αναστολή του δρομολογίου Αθήνα - Λισαβόνα.
 15-British Airways: Ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου προς τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου 2012.

 πηγη:exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου