Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι τράπεζες κάνουν ομόλογα τα ακίνητα που έχουν κατασχέσει

[...]μπορεί να βρεθούν να χρωστούν το ακίνητο τους όχι στην τράπεζα από την οποία πήραν το δάνειο, αλλά σε κάποιο επενδυτικό fund, που θα αγοράσει τέτοιου τύπου επενδύσεις.

Τιτλοποίηση των επισφαλών υποθηκευμένων ακίνητων και κινητών αξιών που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους
σχεδιάζουν οι τράπεζες.
 Η εφαρμογή του σχεδίου ξεκινά από όσα έχουν ήδη κατασχεθεί, αλλά εξαιτίας της κατάστασης στην αγορά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εκποιηθούν. 

 Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, διοίκηση μεγάλης ελληνικής τράπεζας, έχει δεχθεί εισήγηση από μεγάλο αραβικό fund, το οποίο προτίθεται να αγοράσει ένα σχετικό ομόλογο, εφόσον βέβαια υπάρξει η απόφαση να βγει στην αγορά.

 Το κέρδος για την τράπεζα θα είναι ότι θα εισπράξει άμεσα ζεστό χρήμα και 
για τον επενδυτή, ότι σε λίγα χρόνια, αν έχει πάρει τα πάνω της η αγορά, θα έχει στην κατοχή του ακίνητα τα οποία θα έχει εξαγοράσει σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή. 

Από αυτή τη σχέση απουσιάζουν οι πολίτες, όσοι έχουν ήδη χάσει ή και όσοι θα χάσουν τα σπίτια τους. 
Ακόμη όμως και όσοι αγωνίζονται με δανεικά μπορεί να βρεθούν να χρωστούν το ακίνητο τους όχι στην τράπεζα από την οποία πήραν το δάνειο, αλλά σε κάποιο επενδυτικό fund, που θα αγοράσει τέτοιου τύπου επενδύσεις.

 Οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν έτσι τα χαρτοφυλάκια τους και θα αποφύγουν την πίεση να ρυθμίσουν τις οφειλές των ιδιωτών, καθώς θα είναι άλλοι πλέον οι δικαιούχοι των επισφαλών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου