Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΜΙΚΗΣ - «ΑΠΕΡΡΙΨΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»!!!

Η άρνηση του όρου «πατριωτικό» στο όνομα του κόμματος και η πρόταξη της εθνικής ανεξαρτησίας στις προγραμματικές θέσεις ήταν οι δύο βασικές αιτίες που ναυάγησε η προεκλογική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», μερικές ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής
Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, και ο κ. Μανώλης Γλέζος είχαν επισκεφτεί τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του προκειμένου να του προτείνουν συμμετοχή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς είχε εκτιμηθεί από τα στελέχη του κόμματος ότι η ένταξή του στις λίστες των ψηφοδελτίων και οι δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος της Αριστεράς θα του έδιναν επιπλέον δυναμική της τάξης του 5%. 

 Πράγματι, ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να συζητάει το ενδεχόμενο με τους κυρίους Τσίπρα και Γλέζο.
 Σε πρώτη φάση η ιδέα της κατάκτησης της εξουσίας από ένα αριστερό κόμμα ενθουσίασε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και πολιτικό.

 Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν μερικές ημέρες, ωστόσο δεν κατέληξαν πουθενά.

 Η επικείμενη συνεργασία ναυάγησε μετά την άρνηση του κ. Τσίπρα να αποδεχτεί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη συμμετοχή του και τη δημόσια παρουσία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

 Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έβαλε ουσιαστικά δύο απαράβατους, για τον ίδιο, όρους: 
 α) στον ενοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, όπως προέκυψε μετά την αίτηση στον Άρειο Πάγο να μη συμμετέχει πια ως συνασπισμός κομμάτων, ζήτησε να μπει ο όρος «πατριωτικό» στο όνομα και
 β) να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ.

 Και οι δύο αυτοί όροι απορρίφθηκαν από την ηγεσία του κόμματος.
 Οι λόγοι της απόρριψης δεν διευκρινίστηκαν, όμως σε κάθε περίπτωση αντέκρουαν στον βασικό πυρήνα της ερμηνείας της κρίσης από τον Μίκη, οποίος είναι η εθνική ανεξαρτησία.

 Αντί γι’ αυτά του πρότεινε να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αργότερα, το 2014, να προταθεί από την πλευρά τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν θέλησε να συζητήσει καν την πρόταση, αφού αφενός είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει και αφετέρου δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην συνεργασία εφόσον δεν είχαν καλυφθεί οι παραπάνω όροι. 

                                   Το μήνυμα Θεοδωράκη σε Τσίπρα 

 «Παρέλειψες να μιλήσεις για την εθνική ανεξαρτησία»

 Λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο, ο Μίκης Θεοδωράκης σε άρθρο που διένειμε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της «Σπίθας» αναφέρεται στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα. 
Αφού χαιρετίζει την απόφασή του να καταγγείλει το μνημόνιο, προσθέτει, μεταξύ άλλων: 

«Παρέλειψε όμως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο, τον μέγιστο, τον βασικό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να καταγγελθεί αυτό το επαίσχυντο μνημόνιο.
 Και αυτός είναι η επανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας!».

 απο το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου