Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα ανασυγκρότησης «δέκα πυλώνων» από τον Αυστριακό οικονομολόγο Κ.Άιγκινγκερ

«Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα» 


Associated Press 2010 The Associated Press All Rights Reserved ,,,,, . . ,,

 Πρόγραμμα που προβλέπει «δέκα πυλώνες» με «συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο» περιεχόμενο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, το οποίο συνέταξε με εντολή της ΕΕ, παρουσιάζει ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, Καρλ Άιγινγκερ. Σε αυτό -όπως λέει- δεν αποφεύγει θέματα «ταμπού» όπως θέματα που αφορούν το στρατό, τις αμυντικές
δαπάνες, την άρση φοροαπαλλαγών για εφοπλιστές και εκκλησία. 

 Ο ίδιος έχει επισημάνει πως αυτό που χρειάζεται προπάντων η Ελλάδα είναι ένα όραμα για το μέλλον της και προς τούτο είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι δομές των τωρινών πακέτων λιτότητας, με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διακοπή της οπισθοδρόμησης της οικονομίας.

 Ειδικότερα, ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγινγκερ, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στο νέο τεύχος του μηνιαίου αυστριακού οικονομικού περιοδικού «Τρεντ», το «ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης», που ο ίδιος συνέταξε με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επικεφαλής του ειδικού προγράμματός της για «Κοινωνική πρόνοια, απασχόληση και ευημερία στην Περιφέρεια».

 Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συζήτηση που διεξάγεται γύρω από την Ελλάδα, ο κ. Άιγκινγκερ παρατηρεί πως, μέσα στους τελευταίους μήνες και στα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή στην εξέλιξη ενός αυτόνομου προγράμματος ανασυγκρότησης της Ελλάδας και η τωρινή προσαρμογή θεωρείται πως έχει σχεδιαστεί και έχει επιβληθεί στη χώρα από την τρόικα.

 Ο Αυστριακός οικονομολόγος στο πρόγραμμά του προβλέπει «δέκα πυλώνες» με «συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο» περιεχόμενο για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, που είναι:

- ενεργοποίηση των πόρων από τα κοινοτικά περιφερειακά προγράμματα,

- διοικητική συνδρομή για διόρθωση οργανωτικών λαθών, 

-μείωση της ανεργίας των νέων,

 -αύξηση της ελκυστικότητας άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα,

 -φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας για ανταγωνιστικότητα, 

-εξέλιξη του «Οράματος 2025» για μελλοντικούς κλάδους της οικονομίας,

 -χαλάρωση του κοινοτικού δικαίου για τη φάση του πακέτου διάσωσης,

 -διευθέτηση διεθνών διενέξεων,

 -δημιουργία εθνικής σύμπνοιας.

 Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του, ο ίδιος δεν αποφεύγει θέματα «ταμπού» και ως παραδείγματα επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος, τα ειδικά δικαιώματα και το ρόλο του ελληνικού στρατού, ενώ θα πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» όλων των αγορών αμυντικού υλικού σε όλη τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, να αρθεί η φοροαπαλλαγή για εφοπλιστές και την εκκλησία, καθώς και η πληρωμή των μισθών των κληρικών από το κράτος.

 Πρόσφατα, σε άλλη συνέντευξή του, ο κ. Άιγκινγκερ είχε επισημάνει πως εκείνο που χρειάζεται προπάντων η Ελλάδα είναι ένα όραμα για το μέλλον της και προς τούτο είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι δομές των τωρινών πακέτων λιτότητας, με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διακοπή της οπισθοδρόμησης της οικονομίας.

 Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει τώρα ένα όραμα, «ποιους στόχους θέλει να επιτύχει και πού θα βρεθεί μετά την κρίση η Ελλάδα», και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υποστηρίξει τους Έλληνες στο όραμα για το μέλλον της χώρας τους, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Άιγκινγκερ, απορρίπτοντας συγχρόνως τα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη, έξοδο που απορρίπτει, ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. 

  Κατά την άποψή του, για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι δομές των τωρινών πακέτων λιτότητας, με πρώτο και σημαντικότερο βήμα τη νέα ίδρυση εταιρειών για την προώθηση της οικονομίας. Μόνον με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προπάντων για τους νέους. 

απο το banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου