Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε ομόλογα εξωτερικού

Εκτός από τις καταθέσεις στο εξωτερικό, τα ομόλογα ξένων χωρών είναι ακόμη ένα από τα «καταφύγια» που επιλέγουν το τελευταίο διάστημα όσοι θέλουν να
αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. 

 Στελέχη που πραγματοποιούν τέτοιες συναλλαγές για λογαριασμό των πελατών τους, υποστηρίζουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα γερμανικά και στα ολλανδικά ομόλογα.
 Ο λόγος είναι η υψηλή βαθμολογία που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι συγκεκριμένες χώρες αλλά και η μεγάλη εμπορευσιμότητα που έχουν τα ομόλογά τους. 

Όσοι αποφασίζουν να αγοράσουν ομόλογα ξένων χωρών δεν κυνηγούν τις αποδόσεις αλλά την ασφάλεια.
 Ειδικά το τελευταίο διάστημα, η αγορά γερμανικού ομολόγου πρακτικά δεν έχει παρά ελάχιστη απόδοση ειδικά αν αφαιρεθούν και οι προμήθειες που κρατά η τράπεζα ή η χρηματιστηριακή για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

 Τι πρέπει να προσέξει όποιος έχει αποφασίσει να αγοράσει ομόλογο;

 Καταρχήν τη λήξη του. Όσο πιο κοντινή είναι η λήξη τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν απότομες μεταβολές στην τιμή του ομολόγου με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στον κάτοχο. Φυσικά, όσο πιο κοντινή είναι η λήξη του ομολόγου, τόσο μικρότερη είναι και η απόδοση.
 Εννοείται ότι η χώρα (ή η εταιρεία) που εκδίδει το ομόλογο, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Σχετικά ασφαλή θεωρούνται τα γερμανικά ή τα ολλανδικά ομόλογα. 

Αντιθέτως, τα ομόλογα χωρών του νότου (Ιταλία, Ισπανία κλπ) ενσωματώνουν ρίσκο. Όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επένδυση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τόκοι των ομολόγων εξωτερικού, φορολογούνται με 10%. 

 πηγη:exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου