Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Το χρονικό της μεγάλης σύγκρουσης

«Πού πας;» ρώτησε ο Μόντι τον Ρομπάι και τότε άρχισε η αντεπίθεση του Νότου...




Ο Μάριο Μόντι είχε προειδοποιήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί ακόμη και έως το βράδυ της Κυριακής αν χρειαστεί, προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα που θα καθησυχάσουν τις αγορές.
 Ο Μαριάνο Ραχόι είχε εκφράσει την αγωνία του για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία αναγκάζεται να δανειστεί.
 Όμως η Ανγκελα Μέρκελ δεν έδειξε να συγκινείται... Έτσι, εκεί που όλα κυλούσαν όπως συνήθως σε μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ξαφνικά άρχισε η αντεπίθεση του νότου...

 Οι «27» είχαν καταλήξει στο πακέτο για την ανάπτυξη της Ευρώπης ύψους 120 δισ.
ευρώ και την υιοθέτηση των ομολόγων έργων και κάπου εκεί ο Νότος αποφάσισε να δείξει τα δόντια του.

 Όπως περιγράφει το γερμανικό Spiegel, στις 20:00 την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ετοιμάστηκε να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει τη συμφωνία των «27» για το πακέτο της ανάπτυξης στους δημοσιογράφους και τότε ο Μάριο Μόντι τον ρώτησε σε έντονο ύφος: «Που πας;»

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η χώρα του. Έκανε, δε, σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του στο πακέτο ανάπτυξης εάν δεν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα.

 Ο Ισπανός πρωθυπουργός συντάχθηκε αμέσως με τον Μάριο Μόντι, λέγοντας ότι ούτε αυτός μπορεί να εγκρίνει το πακέτο για την ανάπτυξη.

 Η στάση αυτή προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των υπολοίπων ηγετών, με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ να αναρωτιέται εάν τώρα όλοι μέσα στην αίθουσα είναι όμηροι... Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του, πάντως.

 Ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις επί περίπου τρεις ώρες. Ο πρόεδρος της ΕΕ αποφάσισε να επαναλάβει την προσπάθεια να εμφανιστεί στους δημοσιογράφους στις 23:00, υπό την πίεση της Μέρκελ που τον παρότρυνε να ανακοινώσει τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρενέβη και ζήτησε από τον Ρομπάι «να πει την αλήθεια»...

 Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εμφανίστηκε στις 23:30 στην αίθουσα Τύπου και ανακοίνωσε ότι επί της αρχής υπάρχει συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης, ωστόσο πρόσθεσε ότι δύο χώρες δεν μπορούν προς το παρόν να δώσουν την τελική έγκρισή τους.

 Ο πρόεδρος της ΕΕ επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε για τουλάχιστον μία ώρα ακόμη, όταν οι ηγέτες των 10 χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αφήνοντας στους «17» όλο το πεδίο ελεύθερο για να συνεχίσουν τη μάχη... 

 Οι πληροφορίες που μεταδίδει το Spiegel αναφέρουν ότι έως εκείνο το σημείο η γερμανική αντιπροσωπεία επέμενε στη σκληρή στάση της. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη μερικές ώρες σκληρού σφυροκοπήματος από τον Μόντι και τον Ραχόι για να καμφθούν οι αντιστάσεις της Μέρκελ και να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

 Η Σύνοδος Κορυφής των «17» ολοκληρώθηκε στις 05:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής και δέκα λεπτά αργότερα ο Ρομπάι ήταν σε θέση να ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης.

 Λίγο αργότερα, ο Μάριο Μόντι εμφανίστηκε στην είσοδο του κτιρίου και έδωσε «συνέντευξη Τύπου» περπατώντας προς το αυτοκίνητό του. Μεταξύ των όσων είπε ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο για το τελικό του Euro 2012...

 απο το newssimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου