Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Όταν ο Γ.Στουρνάρας το 2009 εκτιμούσε ότι η κρίση τελειώνει...

Ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας αναλαμβάνει τελικά επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου που δεν πρόλαβε ούτε καν να ορκιστεί.

 Το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο αφού έχει αναλάβει κατά καιρούς σημαντικές θέσεις από τις οποίες μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι είχε διαχρονικά μια συνολική εποπτεία της πορείας της Ελληνικής οικονομίας.

 Αξίζει όμως να σταθούμε σε μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Στουρνάρας το Σεπτέμβριο του 2009 στα ΝΕΑ όταν
ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, η κρίση είχε κάνει την εμφάνιση της και το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να αναλάβει την εξουσία με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». 

 Τότε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρας στην ερώτηση αν η κρίση τελειώνει απαντούσε «Έτσι δείχνουν τα περισσότερα στοιχεία. Οι χώρες της Ασίας, αλλά και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης πήγαν ανέλπιστα καλά το β΄ τρίμηνο του 2009». 

 Το κατά πόσο επαληθεύτηκε η εκτίμηση του ανθρώπου που σήμερα αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

 Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στουρνάρας εκτιμούσε στην ίδια συνέντευξη ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει βιώσει τα χειρότερα δεν έχουν δίκιο και έλεγε χαρακτηριστικά: 

 «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα» ενώ στη συνέχεια συμπλήρωνε ότι «η εσωστρέφειά μας (σαν χώρα) αποτέλεσε προσωρινό ανάχωμα (στην παγκόσμια κρίση), αλλά ενδεχομένως να «φρενάρει» την ανάπτυξή μας όταν οι άλλοι θα απογειώνονται».

 Τελικά οι υπόλοιπες οικονομίες δεν απογειώθηκαν και η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει ακόμη και σήμερα, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται καμία διέξοδος, μία από τις χειρότερες κρίσεις τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. 

 Αναδημοσίευση από koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου