Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τρεις φορολογικές επιβαρύνσεις - Στο 10% από 20% το ποσοστό για τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που εκπίπτουν

1. Με τον Ν. 4024/2011 καταργείται η έκπτωση δαπανών από το εισόδημα και όλες οι δαπάνες εκπίπτουν από τον φόρο σε ποσοστό 10%.

 Ειδικότερα τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο
ενώ πέρυσι το ποσοστό έκπτωσης ήταν 20%. 
Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

 Το ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογουμένου και της οικογένειάς του εκπίπτει και αυτό κατά 10%. Το ύψος όμως της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, άρα μέγιστη ωφέλεια 100 ευρώ. 

 Η ίδια αντιμετώπιση ισχύει για δαπάνη παράδοσης κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο. 
Το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης του δανείου, εκπίπτει κατά 10% και υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ως 200.000 ευρώ και για επιφάνεια της πρώτης κατοικίας ως 120 τετραγωνικά μέτρα. Το ποσό της δαπάνης που μειώνει τον φόρο περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στη μέχρι των 120 τ.μ. επιφάνεια της κατοικίας.

 Τα ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του φορολογουμένου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν, καθώς και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται ετησίως για την ασφάλιση τέκνων από γονείς που βρίσκονται σε διάζευξη και δεν συνοικούν μαζί τους, εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο, άρα μέγιστη ωφέλεια 120 ευρώ (1.200,00 Χ 10%) και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια, άρα μέγιστη ωφέλεια 240 ευρώ (2.400,00 Χ 10%). 

 2. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000,00 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% ως 4% επί του ετήσιου συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου. Ακόμη επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο καθαρό εισόδημα υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων κ.ά. με συντελεστή 5%.

 Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων, εφέτος ο υπολογισμός δεν θα γίνει με ξεχωριστό εκκαθαριστικό, όπως είχε συμβεί πέρυσι, αλλά ο λογαριασμός θα περιληφθεί στο βασικό σημείωμα εκκαθάρισης μαζί με τους υπόλοιπους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 Σημειώνεται ότι το χτύπημα στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους είναι διπλό αφού μέσα στο 2012 θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά του 2011 και παράλληλα γίνεται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξή τους πρόσθετη παρακράτηση φόρου λόγω υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς.

 3. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

 - Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό ως 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ.
 - Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ. Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μία πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

 Σε περίπτωση λειτουργίας υποκαταστημάτων επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

 Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας. 

 πηγη:exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου