Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Krugman: «Θα εκπλαγώ αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ»

Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «το πολύ» σε δυο χρόνια, βλέπει ο Paul Krugman, ενώ θεωρεί πως η κρίση στην ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.

 Παράλληλα, δηλώνει πως οι βρετανοί θα πρέπει να… «στήσουν άγαλμα» στον πρώην πρωθυπουργό, Gordon Brown, που κράτησε την Βρετανία εκτός ευρωζώνης.

 Μιλώντας στον Independent, στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, ο
κ. Krugman δήλωσε πως «κάτι πρέπει να γίνει και στο τέλος αυτό το κάτι θα πρέπει να είναι η έξοδος της Ελλάδας. Θα εκπλαγώ αν μπορούν να μείνουν για περισσότερο από δυο χρόνια στην ευρωζώνη. Θα εκπλαγώ αν μπορέσουν να μείνουν για περισσότερο από έναν χρόνο. Το γεγονός που θα αναγκάσει την έξοδο θα είναι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει τον έκτακτη δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες. Κανένας δεν θέλει να το κάνει, όμως κάποια στιγμή τα νούμερα θα το κάνουν αναπόφευκτο. Αν ήμουν Έλληνας καταθέτης, θα προσπαθούσα να βγάλω τα λεφτά μου από τις τράπεζες γιατί υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα ότι, μετά από ένα τριήμερο, θα ανακαλύψεις ότι τα λεφτά σου έχουν γυρίσει στη νέα δραχμή, και αξίζουν 50% ή 30% λιγότερο.

 Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ελλάδα θα είχε καλύτερη τύχη αν έφευγε από το ευρώ, ο κ. Krugman τόνισε πως σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης εάν η χώρα φύγει από τη νομισματική ένωση.
 «Ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά τους προϊόντα είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει, δημιουργώντας ένα πολύ άσχημο σκηνικό για έξι μήνες ή έναν χρόνο, όμως μετά από αυτό το διάστημα, θα υπάρχουν… κάρα γεμάτα αλκοολικούς βρετανούς τουρίστες που θα πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά». 

 πηγη:exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου