Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πανελλαδική δημοσκόπηση DATA RC

-Μπροστά με βραχεία κεφαλή η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιέζονται τα μικρότερα κόμματα


Με βραχεία κεφαλή προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της DATA RC που διεξήχθη το διάστημα από 21-23
Μαϊου για λογαριασμό του pelop.gr. 
Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση, 
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην τέταρτη και ακολουθούν 
η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και 
η Δημοκρατική Αριστερά

 Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης τα μικρότερα κόμματα που στις 6 Μαϊου βρέθηκαν εντός Βουλής συμπιέζονται, όπως επίσης και όσα κόμματα δεν κατόρθωσαν να μπουν στο Κοινοβούλιο.

 Σύμφωνα με τα ευρήματα, το θρίλερ για την πρωτιά αφορά την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζουν σημαντικά ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαϊου,
 με την ΝΔ να κερδίζει στην παράσταση νίκης και ειδικότερα στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε οτι θα έρθει πρώτο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, 
αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίζει το μεγαλύτερο ποσοστό σε κέρδος .

Ακόμη οι ψηφοφόροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν οτι η χώρα δεν θα βγει από το ευρώ.


Διαβάστε την ανάλυση του Θεόδωρου Λουλούδη:

 Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουν σαν βασικό τους χαρακτηριστικό την πόλωση, μεταξύ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και Ν.Δ. 

Εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα -σύμφωνα με τη μέτρησή μας- δεν είναι βέβαιο ποιο κόμμα θα ήταν πρώτο.

 Και τα δύο κόμματα θα βελτίωναν την επίδοσή τους, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τη δυναμική του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου.

 Η δυναμική της Ν.Δ. τροφοδοτείται επιπλέον από την «παράσταση νίκης», η οποία είναι σαφώς υπέρ της. 
Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα με διατήρηση της επιρροής του, αλλά με διευρυμένη διαφορά από τα δύο πρώτα κόμματα, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μάιου. 

Γενικότερα, εάν είχαμε αύριο εκλογές, η εκτεταμένη διασπορά της ψήφου της 6ης Μάιου θα μετατρεπόταν σε ένα σχετικά συγκεντροποιημένο κομματικό σκηνικό, δια της μειώσεως του ποσοστού, που επιλέγει μικρότερα κόμματα.

 Στην έρευνά μας τέσσερα ακόμα κόμματα λαμβάνουν ποσοστό άνω του 3%. 

Συγκεκριμένα ως τέταρτο κόμμα καταγράφονται 
οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με 6,6%, ποσοστό μικρότερο κατά 4% από αυτό που έλαβαν στις εκλογές.
 Πέμπτο κόμμα καταγράφεται η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με ποσοστό 6,4%, έναντι 7% στις εκλογές.
 Έκτο κόμμα το Κ.Κ.Ε. με 5,8%, ποσοστό μικρότερο κατά 2,7% από αυτό που έλαβαν στις εκλογές.
 Έβδομο κόμμα η ΔΗΜ.ΑΡ. με 4,1% ποσοστό κατά 2,0% μικρότερο από αυτό των εκλογών.

 Τα υπόλοιπα κόμματα θα λάμβαναν ποσοστό κάτω του 3%. 

Συνολικά, τα εκτός βουλής κόμματα θα ελάμβαναν ποσοστό 5,6% έναντι 19% που έλαβαν στις εκλογές.

 Το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» καταγράφεται στο 16,1%.
  Προέρχονται κυρίως από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά και από όλα τα μικρότερα κόμματα. Ενδιαφέρον είναι πως όσοι δήλωσαν πως την 6η Μάιου δεν ψήφισαν, δείχνουν ανάλογη διάθεση και για τις επερχόμενες εκλογές. Από όσους θα πάνε να ψηφίσουν οι περισσότεροι επιλέγουν Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Η πιθανότητα να έχουμε έντονη μεταβολή των γενικών χαρακτηριστικών της παραπάνω αποτύπωσης μέχρι τις εκλογές είναι περιορισμένη.
 Το 87% των ερωτωμένων δήλωσε «βέβαιο» ή «αρκετά βέβαιο» για την επιλογή του. 

Η μεταβολή επιμέρους χαρακτηριστικών όμως είναι σημαντική. Οι διεργασίες που γίνονται στα κόμματα τις τελευταίες ημέρες (η συνεργασία Δημ. Συμμαχίας και Ν.Δ., Μάνου - Τζήμερου, οι αποχωρήσεις π. βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.ά.) επιδρούν και επιφέρουν μεταβολές των προτιμήσεων.

 Εάν οι καταγραφές της δημοσκόπησης επιβεβαιώνονταν από την κάλπη, θα είχαμε «μετάβαση από τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό σε νέο διπολισμό», αλλά με αβέβαιη διάρκεια και ένταση, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. 
 Το αποτέλεσμα της 6ης Μάιου από την μια κατέγραψε τις αντιμνημονιακές διαθέσεις του εκλογικού σώματος και από την άλλη την ισχυρή του βούληση οι όποιες εξελίξεις να λάβουν χώρα εντός των πλαισίων της Ε.Ε. Η δημοσκόπηση το επιβεβαιώνει και ως προς τις δύο κατευθύνσεις.

 Αυτό ενισχύει όσους πιστεύουν πως οι πολίτες θεωρούν ως βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν στις εκλογές το «ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την πιο ανεκτή διαβίωση, όντας η χώρα στην Ε.Ε.». 

 Φαίνεται πως η εκλογική επιτυχία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., δημιουργεί εκλογικό ρεύμα υπέρ του και αύξηση της δύναμής του, προερχόμενο από το Κ.Κ.Ε., τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, τα μικρότερα αριστερά σχήματα, αλλά και από συντηρητικούς αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους που αρχικά επέλεξαν τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
 Η σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων εναντίον του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ο έντονος χαρακτήρας που λαμβάνει η αντιπαράθεση λειτουργεί θετικά για τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., αλλά και το αριστερό εκλογικό σώμα.

 Θετικά όμως λειτουργεί και για τη Ν.Δ. Η έντονη διάθεση να παραμείνουμε στην Ε.Ε. και στο ευρώ και να αποφύγουμε περιπέτειες αναγορεύει εκ των πραγμάτων τη Ν.Δ. σε «αντίπαλο πόλο». Ήδη, «επαναπατρίζονται» εκλογείς από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, τη ΔΡΑΣΗ κ.ά. 

πηγη:pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου