Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Citigroup: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ την 1.1.2013

Σε νέα έκθεση, η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013.

 Με την αποχώρηση αυτή θα υπάρξει ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος και δραματική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας για όλο το 2013.

 Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας
από το ευρώ δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. 

 Σύμφωνα με την έκθεση, το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί κατά 60% έναντι του ευρώ. 

Σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνει και για τα επόμενα πέντε χρόνια

 Επιπλέον, οι αναλυτές θεωρούν ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο 0,5%.
 Επίσης, θα δοθεί δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ θα υπάρξουν κινήσεις στήριξης στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της ιταλίας. 

 Την ίδια ώρα, οι αδύναμες οικονομικά χώρες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ η περιορισμένη δραστηριότητα θα οδηγήσει στην εκτόξευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην αύξηση του επιπέδου χρέους.

 Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες της περιφέρειας, η Citigroup υποστηρίζει ότι εάν η φυγή κεφαλαίων κλιμακωθεί, η Ευρώπη πιθανόν θα συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων και σε ένα σχήμα για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 Να σημειωθεί βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Citigroup θεωρεί ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. 

 πηγη:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου