Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο Ολάντ μπροστά στο φάσμα της ήττας

Η… κοινή αριθμητική δεν είναι με το μέρος εκείνων που εξακολουθούν να αγκαλιάζουν με μεγάλες προσδοκίες τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο το ποσοστό αποδοχής του Γάλλου νέου Προέδρου, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ως μάλλον χαμηλό σε σχέση με τους προκατόχους του, και σίγουρα σε σύγκριση με τον «αέρα» με τον οποίο μπήκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί.

 Είναι και οι προβλέψεις για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, που κάθε άλλο παρά σε θρίαμβο, ούτε καν νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος οδηγούν.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν, το πιθανότερο είναι
ότι θα οδηγήσουν τον Φρανσουά Ολάντ σε μια υποχρεωτική «συγκατοίκηση» στην εξουσία με την Κεντροδεξιά, κάτι που δεν θα του επιτρέψει ευχέρεια κινήσεων, κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του στο Ελιζέ.

 Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα προβάδισμα μόλις 1% (32%-31%) έναντι του UMP, κάτι που μαρτυρά ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα εξελιχθούν σε θρίλερ.

 Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν «μετρήθηκε» στο 16%, πολύ πάνω από το 8% της Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το 4% των Πρασίνων. 

 Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν το πόσο εύθραυστο παραμένει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, κάτι άλλωστε που είχε διαφανεί και μεταξύ των δυο γύρων των προεδρικών εκλογών του Μαϊου.
 Τότε που, παρά τις προβλέψεις για θρίαμβο του Φρανσουά Ολάντ, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών επικράτησε οριακά του Νικολά Σαρκοζί, βλέποντας την εκλογική και κοινωνική αποδοχή του να φθίνει, όσο περνούσαν οι μέρες.

 Σε σημείο που, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία να εκτιμούν ότι, αν υπήρχε ακόμη μια εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας, ο Νικολά Σαρκοζί θα παρέμενε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

 ΠΗΓΗ:statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου