Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η χήρα του πρώην Αργεντινού Προέδρου που έδιωξε με κλωτσιές το ΔΝΤ, τώρα επανακρατικοποιεί την πετρελαϊκή εταιρία YPF γιατί συνιστά «ζωτικό πόρο»!


Αν και γυναίκα, η νέα Πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez και χήρα του πρώην Προέδρου Nestor Kirchner που έδιωξε με κλωτσιές το ΔΝΤ από την χώρα, έδειξε ότι φορά παντελόνια…

Ζήτησε την επανακρατικοποίηση της πετρελαϊκής YPF και την απομάκρυνση του Ισπανικού βασικού μετόχου, Repsol.

Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος»!



«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική – με εξάντληση αποθεμάτων και πρακτικά μηδενικές επενδύσεις – τότε η χώρα δεν θα έχει βιώσιμο μέλλον, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά λόγω της κακής επιχειρηματικής πολιτικής» δήλωσε. Η αξία της YPF αποτιμάται στα 10,6 δισ. δολ., αν και στο πλαίσιο της κρατικοποίησης, η αξία της εταιρείας θα αποτιμηθεί από δικαστήριο της Αργεντινής.

Δεν είναι η πρώτη επανακρατικοποίηση που αποφάσισε η Fernandez. Το 2008 κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ το ίδιο έκανε με την αεροπορική εταιρεία της χώρας, την Aerolineas Argentinas.

Από ποιους συναντά αντιδράσεις η Fernandez; Από την Ισπανία, το Μεξικό και την ΕΕ, που είναι οι βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί της Αργεντινής.

πηγη:olympia.gr/http://filologos10.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου