Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Στην άσκηση της πολιτικής βλέπει τη ρίζα του προβλήματος της ευρωζώνης ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz – «Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε διπλή ύφεση»

«Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν σε διπλή ύφεση», προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, μιλώντας στο περιοδικό The European, υπογραμμίζοντας ότι είναι «παράλογες» οι περικοπές στην κοινωνική προστασία, ενώ προβλέπει και τη δημιουργία νέων κινημάτων διαμαρτυρίας. Η λιτότητα από μόνη της «είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι καταστροφική», καθώς οδηγεί σε διπλή ύφεση, τονίζει συμπληρώνοντας πως «οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι πολύ κακές για την Ευρώπη». Ο Stiglitz εξαπολύει δριμεία επίθεση σε αυτό που ονομάζει «γερμανικό μοντέλο», λέγοντας ότι «η
Γερμανία πήρε μια πολιτική που άλλες χώρες δεν μπορούν να αντιγράψουν και προσπάθησε να την εφαρμόσει στην Ευρώπη με τέτοιον τρόπο που στην ουσία ενισχύει τα προβλήματα της. Το γεγονός ότι ορισμένες πτυχές του γερμανικού μοντέλου είναι καλές δεν σημαίνει ότι όλες οι πτυχές του μπορούν να εφαρμοστούν στην Ευρώπη».
Ο κ. Stiglitz θέτει ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, προσθέτοντας παράλληλα ότι και η Αμερική έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα υπογραμμίζει και τη διαφωνία του σε σχέση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ λέγοντας ότι «γι’ αυτό και είμαι τόσο επικριτικός στις δηλώσεις Draghi στην ΕΚΤ ότι η κοινωνική προστασία θα πρέπει να αλλάξει. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει βάση. Οι χώρες που τα πάνε καλά στην Ευρώπη είναι οι σκανδιναβικές».
 «Η θέση ότι η λύση στην κρίση είναι ο περιορισμός της κοινωνικής προστασίας είναι στην πραγματικότητα ένας ισχυρισμός του 1%, ο οποίος θέλει να αρπάξει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Αν όμως η πλειονότητα των ανθρώπων δεν επωφελείται από την οικονομική πίτα, τότε το σύστημα είναι αποτυχημένο», λέει. 
«Αν οι προβλέψεις μου για τις επιπτώσεις της λιτότητας είναι σωστές, τότε θα δούμε έναν νέο γύρο κινημάτων διαμαρτυρίας», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε μια κρίση το 2008. Πλέον βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο αυτής της κρίσης και δεν την έχουμε επιλύσει. Δεν υπάρχει καν φως στο τούνελ». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι «η πολιτική είναι στη ρίζα του προβλήματος. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι οι αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται».

 www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου