Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Eνόχλησε την Τουρκία η διαγραφή του … «συνωστισμού» στην Σμύρνη!

Η Milliyet στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Βρικολάκιασε το πνεύμα πολέμου στον γείτονα» αναφέρει ότι στην Ελλάδα γράφηκε και πάλι το βιβλίο της Ιστορίας της 6ης τάξης Δημοτικού που είχε προκαλέσει την αντίδραση, όπως λέει, των εθνικιστών επειδή περιείχε ήπιες διατυπώσεις για τους Τούρκους και τους Οθωμανούς. Το βιβλίο αυτό – εννοεί της κ. Ρεπούση – είχε αρχίσει να διδάσκεται το 2007, όμως στο βιβλίο αυτό τώρα
υπάρχουν πολύ βαριές διατυπώσεις αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Σμύρνη.

Να θυμίσουμε ότι το νέο βιβλίο Ιστορίας- που ανακοινώθηκε χθες – έχει τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου και είναι των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Κολιόπουλου, Ιακ. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χ. Μηνάογλου και Αθ. Καλιανιώτη. «Το νέο βιβλίο κάνει τον Έλληνα να αισθάνεται καλά που είναι Έλληνας» δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος της συγγραφικής ομάδας, κ. Μηνάογλου.
 Το σύγγραμμα θα αντικαταστήσει το βιβλίο της Μ. Ρεπούση, που είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο όταν εισήχθη ιδίως για την πρόταση ότι «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…» Ως …συνωστισμό είχε χαρακτηρίσει την τεράστια σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης – οπότε κάθε διόρθωση ενοχλεί την Τουρκία!
 Η ένταση γύρω από το βιβλίο ήταν τόσο μεγάλη εκείνη την περίοδο, ώστε ο διαγωνισμός που προηγήθηκε της απευθείας ανάθεσης για την συγγραφή νέου βιβλίου απέβη άγονος, εξαιτίας της εκδήλωσης μηδενικού ενδιαφέροντος.
 Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία, το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο εισηγήθηκε την εκτύπωση και αποστολή του στα δημοτικά σχολεία.
 Με δεδομένο ότι έχουν δημοσιευθεί τα προγράμματα σπουδών για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού και γυμνασίου, εκτός από αυτό της Ιστορίας, ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποφάσισαν από κοινού την εκτύπωση και τη διανομή του νέου βιβλίου, προκειμένου να βρίσκεται εγκαίρως στα σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα βιβλία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

 prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου