Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η άνοδος και η πτώση του «βασιλιά» των κατασκευών

Η «κουμπαριά» με τον frontman του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαο Ζήγρα, οι κατασκευαστικές εργασίες στο «μέγαρο» της Διονυσίου Αεροπαγίτου καθώς και οι περίεργες αγοραπωλησίες του ακινήτου της Δεινοκράτους το οποίο τελικά κατέληξε στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, αποτελούν τις βασικές αιτίες εμπλοκής του πάλαι ποτέ «βασιλιά» των κατασκευών, Αστέριου Οικονομίδη, στην εγκληματική –κατά το εισαγγελικό πόρισμα- οργάνωση που διεύθυνε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για να ξεπλένει τις μίζες από τα εξοπλιστικά.
 Από την περασμένη Πέμπτη ο ιδρυτής της Arcon Constructions είναι τρόφιμος των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού. Μια ημέρα νωρίτερα είχε εκδοθεί από τον ανακριτή κ.
Μαλλή το ένταλμα συλλήψεως του.
 Για 24 ώρες υπήρξε «φυγάς», τελικά αποφάσισε να παρουσιασθεί στις Αρχές, να απολογηθεί αυθημερόν και τελικά να προφυλακισθεί.
Η καθοδική πορεία είχε μόλις ξεκινήσει… 

 Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Οικονομίδης είναι ο άνθρωπος που εμπλέκεται στην αγορά των διαμερισμάτων τρίτου και τετάρτου ορόφου, επί της οδού Δεινοκράτους 60, επιφάνειας 402 τ.μ. , από την Βluebell SA και στην ένα χρόνο αργότερα πώληση της , στις 2 Ιουνίου 2005 στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Η ύποπτη συναλλαγή ανήλθε στις 288.852 ευρώ. Η κατασκευαστική του εταιρεία, Arcon, εμπλέκεται ωστόσο και στις επισκευαστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατά την περίοδο 2002-2006 με αντίτιμο 709.872.50 ευρώ, καταβλητέα από την ΤORCASO INVESTMENT LTD και την NOBILIS INTERNATIONAL LLC. 
Ο ίδιος κατηγορείται ότι από το 2002 μέχρι και το 2007 (ενεργώντας από κοινού με Τσοχατζόπουλο και Ζήγρα) εκτέλεσε επισκευές στο ακίνητο επί των οδών Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας 45 μέσω της TORCASO συνολικής αξίας 2.396.190 ευρώ. Πολλές οι συμπτώσεις, από τη στιγμή μάλιστα που η TORCASO εμφανίστηκε να πληρώνει μόνο 360.000ευρώ.

 Τα δυσεξήγητα «κενά»

 Αρκετά "κενά" παρατηρούνται στα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της εργολήπτριας εταιρείας ARCON και της ΝOBILIS καθώς για το έργο της Αεροπαγίτου το συμφωνητικό που υπεγράφη από τους συμβαλλόμενους ήταν για εργασίες αξίας 34.675 ευρώ. Ωστόσο το σύνολο της ανακαίνισης ανήλθε στις 602.239 ευρώ γεγονός που καταδεικνύει αφενός την καλή σχέση και συνεργασία των δύο πλευρών και αφετέρου την αμέριστη εμπιστοσύνη. 

Ο έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της ARCON CONSTUCTIONS έδειξε ότι δεν υπάρχει συνοχή στις εισπράξεις τους από τις εμπλεκόμενες off shore εταιρείες, δεν πραγματοποιούνταν οι ανάλογες τραπεζικές καταθέσεις ενώ διαπιστώθηκε και διοχέτευση τεραστίων χρηματικών ποσών από τον Οικονομίδη από τις 2 Απριλίου του 2008 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2010. 

 Η ξαφνική άνοδος

 Ο γνωστός επιχειρηματίας ξεκίνησε τη κατασκευαστική σταδιοδρομία του ως αρχιτέκτων μηχανικός το 1990 από την Θεσσαλονίκη. Έξι χρόνια αργότερα δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία Arcon Constuctions στην Αθήνα. Η δουλειά πήγαινε καλά και οι… δραστηριότητες της εταιρείας επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα οι προϋπολογισμοί των οποίων έφταναν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 Η «κουμπαριά» και η πτώση 

Αφορμή για την ένταξη του επιχειρηματία στην «ομάδα» του ωραίου Μπρούμελ του ΠΑΣΟΚ ήταν η φιλική σχέση την οποία ανέπτυξε σταδιακά με τον Νικόλαο Ζήγρα. Στη συνέχεια έγιναν και κουμπάροι καθώς η πρώην γυναίκα του Αστέριου Οικονομίδη, Βασιλική Φωκά, πάντρεψε τον Ζήγρα με τη Σώνα Λεοντοπούλου. Μέσω του εμπόρου ξυλείας και «μπροστινού» του πρώην υπουργού γνωρίστηκε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αναπτύσσοντας, όπως ο ίδιος υποστήριξε, «κοινωνικές σχέσεις». Η νέα χιλιετία βρήκε την εταιρεία του Οικονομίδη στο απώγειό της. Μέχρι και το 2010 η Arcon κατάφερνε να αναλαμβάνει έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διεκδικούσαν και άλλα μεγαθήρια του κατασκευαστικού κλάδου. Σταδιακά όμως άρχισε η φθίνουσα πορεία… Το 2010 τα χρέη της εταιρείας προς τους πιστωτές της αυξήθηκαν και ο Οικονομίδης δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Πολλοί συνεργάτες της εταιρείας κλαίνε ακόμη και σήμερα τα λεφτά τους… Το Φθινόπωρο του 2011 η Arcon υπέβάλλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το οποίο απορρίφτηκε. Ο κατασκευαστικός «κολοσσός» του Οικονομίδη ήλθε αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία. Λίγους μήνες αργότερα ο επικεφαλής της βρέθηκε στη φυλακή, με τον ίδιο να ευελπιστεί και να δηλώνει μέσω του περιβάλλοντός του ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση θα ξεκαθαρίσει από την επικείμενη απολογία της Αρετής Τσοχατζοπούλου, την προσεχή Πέμπτη, στον ανακριτή.

 Η ανακοίνωση της Arcon

 Σε διευκρινίσεις προχώρησε το Δ.Σ. της Arcon, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στην υπο έρευνα υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία θέλει να καταστήσει σαφές ότι: "Α. Ουδεμία σύμβαση αγοραπωλησιών δεν έχει συνάψει με καμία εξωχώρια εταιρεία, ειδικότερα με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εξωχώριες εταιρείες, Β. Η εταιρεία ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με εργασίες κατασκευής τριών ακινήτων τις οποίες εξετέλεσε νόμιμα, απασχολώντας εργαζόμενους και υπεργολάβους. Κατόπιν των ανωτέρω, η Arcon θεωρεί ότι η ανάμιξη του ονόματός της στην υπό έρευνα υπόθεση είναι άστοχη και εσφαλμένη". 

πηγη:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου