Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ραντεβού στον επόμενο γύρο

Την κούρσα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία οδηγεί ο Σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει το όνομα του νυν προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, με τη Μαρίν Λε Πεν, ωστόσο, να κερδίζει τις εντυπώσεις με τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

 Eιδικότερα, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 28,2% έναντι του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με 27,0%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 85,16% καταμετρημένων ψηφοδελτίων.
 Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 18,6%, 
ενώ ο αριστερός Ζαν- Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει
10,9%
Τέλος, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού έπεσε στο 9,2%. 
Η Εύα Ζολί των Πράσινων λαμβάνει το 2,2%, ο ακροαριστερός Φιλίπ Πουτού το 1,2%, η επίσης αριστερή Ναταλί Αρτό το 0,6% και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ το 0,3%. Η συμμετοχή έφτασε το 80,8%. 

To διάγγελμα Ολάντ 

 Ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό από την Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ, νοτιοανατολικά. «Προφανώς και είμαι βέβαιος (σ.σ. για τη νίκη)» είπε κατά την άφιξή του στο εκλογικό του στρατηγείο, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Μιλώντας στο πλήθος των συγκεντρωμένων οπαδών του, είπε εν μέσω επευφημιών:
 «Αγαπημένοι μου πολίτες. Οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν μαζικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία, με μία συμμετοχή ασυνήθιστη: 80%. Από αυτές τις εκλογές αναδύονται πολλά σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι προηγούμαι στον πρώτο γύρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που με έβαλαν σε αυτή τη θέση και με τίμησαν».
 Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει και τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν- Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει δηλώσει εκ των προτέρων πως θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Σοσιαλιστή υποψήφιο. 
 Αναφορά έκανε επίσης και στην υποψήφια των Πρασίνων Εύα Ζολί.
 Παράλληλα, δεσμεύτηκε «η Ευρώπη (επί της προεδρίας του) να (ξανα)μπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και απασχόλησης».

 Oι δηλώσεις Λε Πεν 

 «Η άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν. Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι θα υποδείξει στους ψηφοφόρους της «να μη ψηφίσουν "ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί"» στον δεύτερο γύρο των εκλογών. 

 Το διάγγελμα Σαρκοζί

 Στη Μιτιαλιτέ, στο Καρτιέ Λατέν, έδωσε ραντεβού στους οπαδούς του ο Νικολά Σαρκοζί, για να κάνει δηλώσεις μετά τις εκλογές. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για «ψήφο της κρίσης». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, καλώντας τους εκλογείς να τον ψηφίσουν «από αγάπη για την πατρίδα». 

 Οι δηλώσεις Μελανσόν

 Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν- Λικ Μελανσόν ζήτησε από τους οπαδούς του να δραστηριοποιηθούν, για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στην κατάμεστη πλατεία Στάλιγκραντ, ο Ζαν Λικ Μελανσόν απευθύνθηκε στους οπαδούς του, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα (CSA) που του δίνουν γύρω στο 11,1%. «Σας το λέω ξεκάθαρα, είναι θέμα συνείδησης τις ώρες αυτές, έχουμε τα κλειδιά για το τελικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση» είπε και πρόσθεσε: «Σας καλώ να κινητοποιηθείτε για τις 6 Μαΐου, χωρίς να ζητήσετε κανένα αντάλλαγμα, να κινητοποιηθείτε, για να νικηθεί ο Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην ολιγωρήσετε και να δράσετε σαν να είχατε να εκλέξετε εμένα τον ίδιο στην προεδρία. Είναι πράξη συνείδησης, μη ζητήσετε τίποτα για αντάλλαγμα». Δικαιολόγησε το κάλεσμα αυτό προς τους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι αναγκαία, γιατί η μάχη που δίνουν «δεν είναι μάχη προσωπική». «Δεν είναι καν μάχη μιας χώρας» πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι, να ανατρέψουμε την τάση στην Ευρώπη που κρατάει και καταπιέζει τους λαούς κάτω από τον άξονα Σαρκοζί - Μερκέλ. Θα πρέπει να τσακίσουμε τον άξονα αυτό στη Γαλλία» κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Ζαν- Λικ Μελανσόν. 

 Ο Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του πως θα αναλάβει τις ευθύνες του.

 Ποιος είναι ο Φ. Ολάντ
Ο 57 ετών Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997. Τα παρέδωσε το 2008. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, ποτέ, όμως, υπουργός του. Τόνισε πολύ εσχάτως ότι «μετά 17 έτη, κατά τα οποία κεντροδεξιοί εξελέγησαν πρόεδροι Δημοκρατίας, ήλθε η ώρα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη Γαλλία». Πραγματιστής, δεσμεύθηκε να εξαλείψει το δημόσιο έλλειμμα, σήμερα στο 5,2% του ΑΕΠ, «μέχρι να τελειώσει το 2017». Δεσμεύθηκε, εξάλλου, για αύξηση μόλις 1% των κρατικών δαπανών ετησίως. Υποσχέθηκε επίσης «στροφή», από την αμιγή δημοσιονομική πειθαρχία, στην αναπτυξιακή πολιτική. Ακόμα, 60 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας --μόνον στην Εκπαίδευση-- και άλλες 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας ειδικώς για νέους, στις περιοχές της Γαλλίας με την εμφανέστερη φτώχεια, χρηματοδοτούμενες αμφότερες από νέους φόρους στα πλούσια εισοδήματα. Επειδή έχει δεσμευθεί ότι «θα επαναδιαπραγματευτεί» το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η πορεία του οποίου παρακολουθείται από την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ, η οποία ρητά υποστήριξε την επανεκλογή Σαρκοζί. Το 2007, ο Ολάντ χώρισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια πρόεδρο εκείνη τη χρονιά. Ολάντ και Ρουαγιάλ, ως ζεύγος, έχουν 4 παιδιά, ενώ πριν από λίγους μήνες βρέθηκαν αντίπαλοι να διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Τελικά, ο Ολάντ πέρασε στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης απέναντι στη Μ. Ομπρί. Η Ρουαγιάλ δήλωσε την πλήρη στήριξή της στον πατέρα των παιδιών της και ο Ολάντ κέρδισε την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου