Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η επόμενη μέρα για τις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές και τους καταθέτες τους


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες το άκουσμα της είδησης ότι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες κατέβασαν ρολά, κατόπιν παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πληροφορίες από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα αναφέρουν τώρα, πως για να φτάσει η διοίκηση του στο σημείο να πάρει την απόφαση να τεθούν υπό εκκαθάριση, χρειάστηκε προηγουμένως να απευθυνθούν προς τις διοικήσεις των εν λόγω ιδρυμάτων, πολλές προειδοποιήσεις σχετικά με την πολιτική τους στο κομμάτι των χορηγήσεων και κυρίως της διαχείρισης των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων τους.

Η πολιτική των αναχρηματοδοτήσεων που κατά κόρον φέρεται να ακολουθήθηκε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, από κάποια στιγμή κι έπειτα, η παρέμβαση της ΤτΕ να θεωρείται αναπόφευκτη. Το θέμα, βεβαίως, σε πρώτη φάση έχει να κάνει με τις καταθέσεις αυτών των τραπεζών και της τύχη τους, από εδώ και στο εξής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη, από εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν παρουσία στις περιοχές όπου έδρευαν οι εν λόγω συνεταιριστικές, έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον για την περίπτωση τους. Όπερ σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν, αφού σε κάθε περίπτωση τελούν υπό την προστασία της ΤτΕ και του ειδικού ταμείου που λειτουργεί υπό την υψηλή εποπτεία της.

Θεωρείται ωστόσο θέμα χρόνου να ανακοινωθούν συμφωνίες μεταβίβασης των καταθέσεων στις ενδιαφερόμενες τράπεζες, κάτι το οποίο θα κλείσει οριστικά κι αυτή την εκκρεμότητα.

Το κρούσμα με τις τρεις συνεταιριστικές, ωστόσο, μπορεί να εκληφθεί ως ένα είδους προειδοποίησης, σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που η διαχείριση αποδειχθεί ελλιπής.

Ιδιαίτερα, όταν έχουμε να κάνουμε με πιστωτικά ιδρύματα. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι προς το παρόν τα όποια κρούσματα κακοδιαχείρισης είναι μεμονομένα.

πηγη:newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου