Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΔΕΚΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποδέχεται το σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν. Με μήνυμα που απευθύνθηκε στη σύνοδο των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο Άσαντ ανέφερε απλώς ότι...
έκανε δεκτό το σχέδιο και ότι εξέφρασε τις παρατηρήσεις της. Δεν έγινε γνωστό ποιο ήταν το περιεχόμενο τους.

Παρέχονται πάντως διαβεβαιώσεις ότι η Δαμασκός θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει η αποστολή του Κόφι Άναν.

Νωρίτερα την Πέμπτη άρχισε στη Βαγδάτη η διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, που επικεντρώνεται στη διαρκή αιματοχυσία στη Συρία.

Ο εξοπλισμός και των δύο πλευρών που συγκρούονται στη Συρία θα οδηγούσε σε έναν «περιφερειακό και διεθνή πόλεμο διά αντιπροσώπου (proxy war)» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι, μιλώντας στη
Σύνοδο.

«Το γεγονός αυτό», πρόσθεσε, «θα προετοιμάσει το έδαφος για μια ένοπλη ξένη επέμβαση στη Συρία, που θα έπληττε την εθνική κυριαρχία μιας αραβικής, αδελφής χώρας» εκφράζοντας τις ανησυχίες και άλλων χωρών για την πιθανότητα ευρύτερης αποσταθεροποίησης και προειδοποιώντας ακόμη ότι «η Αλ Κάιντα, αφού νικήθηκε στο Ιράκ, θα βρει νέο έδαφος στις αραβικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές αναταραχές».

Ωστόσο μόνο δέκα αρχηγοί κρατών παρέστησαν στη σύνοδο–η Συρία όπως είναι αναμενόμενο έχει αποκλειστεί από τις εργασίες της.

Η ηχηρή απουσία των περισσότερων ηγετών αλλά και το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας καταδεικνύει πως το Ιράκ –που ήλπιζε ότι η πρώτη διάσκεψη αυτού του τύπου την οποία φιλοξενεί μετά από χρόνια θα το ξαναέβαζε στο διπλωματικό χάρτη– έχει ενδεχομένως δρόμο ακόμη να διανύσει πριν επιστρέψει στην ομαλότητα και επανενταχθεί στον αραβικό κόσμο.

Στην ίδια τη Συρία οι εμφύλιος και το δράμα των προσφύγων που συρρέουν στο Λίβανο και την Τουρκία συνεχίζεται.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς και Χάμα, όπου έχασαν τη ζωή τους και οκτώ στρατιώτες και ένας λιποτάκτης, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» (εννοεί αντάρτες) σκότωσε στο Χαλέπι δύο αξιωματικούς του στρατού».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, περίπου 3.000 Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην Ιορδανία τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσε οργάνωση αρωγής. Απ΄οτην αρχή του εμφυλίου περίπου 80.000 Σύροι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία η οποία προετοιμάζει εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου