Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Λείπουν τα ταλαντούχα στελέχη από την αγορά


Δυσεύρετα για τις επιχειρήσεις θα είναι τα ταλέντα στα επόμενα χρόνια, παρά τα επίπεδα-ρεκόρ της ανεργίας -γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της Deloitte, η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματά της, ωστόσο, είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και επικρατεί η εντύπωση ότι υπάρχει υπερπροσφορά ταλέντου, τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού ενδέχεται να αναγκαστούν να επιλέξουν προσωπικό από έναν περιορισμένο αριθμό υποψηφίων με τα απαραίτητα προσόντα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Deloitte.
Ειδικότερα, το ζήτημα των δεξιοτήτων εντοπίστηκε ως η πιο μεγάλη πρόκληση για τους οργανισμούς κατά την επόμενη τριετία. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε ανησυχία για το θέμα των ταλέντων -και ειδικά για την έλλειψη, την κινητοποίηση και τη διακράτησή τους. Το ποσοστό αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά (16%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή μελέτη. Επιπλέον, εντονότερη έλλειψη ταλέντου παρατηρείται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στις εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Εργασιακή ανασφάλεια

Σημαντικό εύρημα της μελέτης αποτελεί το γεγονός ότι το 45% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχεί για τη θέση εργασίας του στο μέλλον: «Η διαρκής προσπάθεια αναπροσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ισορροπίες μεταξύ των θέσεων εργασίας και της προσφοράς των ταλέντων ενδέχεται να αυξήσει το άγχος των εργαζομένων για τη θέση τους», τονίζεται στην έρευνα.
Παράλληλα, η έρευνα τής Deloitte αποκαλύπτει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις προκλήσεις σχετικά με τις παροχές: «Οι οικονομικές ανησυχίες, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να αντεπεξέλθει κάποιος οικονομικά μετά τη σύνταξη, ο πληθωρισμός και η εργασιακή ανασφάλεια αποτελούν τα βασικότερα θέματα για τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, οι εργοδότες προβληματίζονται για άλλα, περισσότερο στρατηγικά θέματα, όπως το ζήτημα των ταλέντων, η στρατηγική παροχών και η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης».
Η εταιρία Deloitte πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα (με τίτλο «2012 Top Five Total Rewards Survey») σε συνεργασία με τον φορέα International Society of Certified Employee Benefit Specialists (ISCEBS). Το συγκεκριμένο πόνημα θεωρείται «βαρόμετρο» των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με τα ταλέντα και τις παροχές προς το προσωπικό τους.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου