Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Να επιστρέψει €160 εκατ. που έχουν δεσμευτεί στην Ελβετία ζητά ο Λαυρεντιάδης


Του Παναγιώτη Στάθη

Να επιστρέψει 160 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμούς του στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης για την υπόθεση της Proton Bank, ζήτησε το πρωί από τον εισαγγελέα του.... Αρείου Πάγου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ο επιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε την περασμένη Τετάρτη ποινική δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για πέντε κακουργήματα σχετικά με την χορήγηση επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του από την Proron Bank, την εποχή
που ήταν πρόεδρος του ΔΣ, μετέβη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μαζί με τρεις δικηγόρους του. Στη συνάντηση στο γραφείο του εισαγγελέα Ι. Τέντε ήταν παρών και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Νίκος Παντελής. Ηδη πάντως στον κ. Λαυρεντιάδη, στο στενό του συνεργάτη και επιχειρηματία Π.Κυριακίδη και 4 ακόμα άτομα έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

«Αποδεσμεύστε τα να τα επιστρέψω»

Ο κ. Λαυρεντιάδης που κατ΄ επανάληψη έχει εκφράσει (και στο ΔΣ της Proton) επιθυμία επιστροφής χρημάτων, για να κάνει χρήση του νόμου που προσφέρει ακαταδίωκτο, το έκανε πράξη μόνο μια φορά, και δη στην αρχή της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε ο κ. Δραγάτσης, όταν επέστρεψε 51 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των χρημάτων που φέρονται να δόθηκαν ως δάνεια. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Δραγάτσης στο πολυσέλιδο πόρισμά του είχε εκφράσει την άποψη πώς για το σκέλος που αφορά στα 51 εκατομμύρια, η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης αρνήθηκε να το πράξει και άσκησε δίωξη για το σύνολο του ποσού.

Ο επιχειρηματίας, παρά το γεγονός ότι με δήλωσή του έχει αρνηθεί το σύνολο των κατηγοριών με κάθετο τρόπο, εξέφρασε την επιθυμία επιστροφής των χρημάτων αυτών, αξιώνοντας όμως προηγουμένως να αποδεσμευθούν από τους λογαριασμούς του. Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί και στον κ. Δραγάτση, πριν ολοκληρώσει το πόρισμά του για την υπόθεση, ο οποίος όμως το είχε απορρίψει και προχώρησε στο αίτημα άσκησης δίωξης.

«Μόνο αν έρθουν απευθείας»

Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, απάντησαν στον επιχειρηματία πώς το αίτημά του θα εξεταστεί και θα γίνει δεκτό μόνον αν βρεθεί ασφαλής τρόπος ώστε τα χρήματα να έρθουν πίσω στην τράπεζα χωρίς να μεσολαβήσουν παρένθετα πρόσωπα ή λογαριασμοί. Να αποδεσμευθούν δηλαδή με μόνο σκοπό και προορισμό την εισροή τους στα ταμεία της Proton και χωρίς φυσικά να μεσολαβήσει με οποιδήποτε τρόπο εταιρεία ή λογαριασμός του επιχειρηματία.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου