Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι απίστευτες υποθέσεις της "απόρρητης" έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους , ως βάση για τη συμφωνία του #Εurogroup


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Financial Times παρουσιάζουν σε σημερινά τους δημοσιεύματα την έκθεση την οποία ετοίμασαν από τις 15 Φεβρουαρίου τα οικονομικά επιτελεία του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσίασαν τη Δευτέρα στο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Παρά την ευφορία που δημιουργεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, τα ΜΜΕ μιλούν για «σκοτεινά σημεία» της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

«Τα αποτελέσματα (στην 10σέλιδη έκθεσης βιωσιμότητας) δείχνουν την ανάγκη πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υποχωρήσει η τροχιά του χρέους», αναφέρει η μελέτη, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις συζητήσεις του Eurogroup, με στόχο την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Δείτε κάποια σημεία via FT's Brussel blog & bankingnews, που παρουσιάζουν ενδιαφερον :

- Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η επιτάχυνση της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης μέσω μείωσης μισθών και τιμών σε συνδυασμό με την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο χρέος στο 160% του ΑΕΠ το 2020 έναντι στόχου για 120% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση δείχνει ότι το φάρμακο που χορηγείται στην Ελλάδα - η προσπάθεια δηλαδή να μειώσει τους μισθούς και το κόστος με μέτρα λιτότητας, για να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο - θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους στο εγγύς μέλλον, που δεν θα μπορεί ποτέ η χώρα να διαχειριστεί..Πραγματικά αντιφατικό !

- Όταν η διάσωση θα έχει καταστεί πλήρης, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού χρέους θα διακρατείται από κρατικούς φορείς, όπως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, έτσι ωστε οι νέοι ιδιώτες επενδυτές θα φοβούνται για την αγορά νέων ομολόγων, ακόμη και στο μακρινό μέλλον,

"Η παρατεταμένη οικονομική υποστήριξη" που αναφέρει η έκθεση, είναι ένας ευφημισμός που ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρήματα διάσωσης για ένα μη προβλέψιμο μέλλον. Ουσιαστικά για πρώτη φορά, δεν υπάρχει χρονιαδιάγραμμα εξόδου της χώρας στις αγορές !

- Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.

Σε ένα λεπτομερή πίνακα στο πίσω μέρος της έκθεσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 4,3% , αλλά θα οδηγηθεί σε θετικά επίπεδα ανάπτυξης το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα ισχυροποιηθεί σε 2,3% το 2014 και 2,9% το 2015. Μάλλον οι της τρόικας προσβλέπουν σε ένα οικονομικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς τα 5 χρόνια συνεχόμενης οικονομικής ύφεσης της χώρας.

- Αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%

- Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα στοιχίσει 30 δισ. ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

Η έκθεση αυτή, είναι απλά απίστευτη. Όχι μόνο είναι η στρατηγική της τρόικας καθορίζεται και πάλι με βάση την πιο αισιόδοξη από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση της χώρας, αλλά η τρόικα δεν φαίνεται πλέον να πιστεύει στην επιτυχία. Η έκθεση ουσιαστικά αναφέρει, ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό οποιεσδήποτε εύλογες υποθέσεις.

πηγη:epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου