Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τι μπορείς να κάνεις σε ένα spa;


Πολλά πράγματα. Αρκεί να πάρεις την γενναία απόφαση να διαβείς την πόρτα και να μπεις στη ζεν φιλοσοφία. Το spa είναι ένα ακόμη από τα πολλά πράγματα που οι γυναίκες έκλεψαν από τους άντρες (έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για την κλοπή των Ugg). Πριν αρχίσεις να φωνάζεις, ας δούμε λίγο τι λέει η ιστορία:

Τα spa υπήρχαν από πάντα (υπό μορφή λουτρών) και για πολλά χρόνια ήταν αποκλειστικό αντρικό προνόμιο. Μέσα στην Proud to be Greek λίστα σου μπορείς να προσθέσεις και αυτό, καθώς τα πρώτα spa έχουν καταγραφεί στην Κνωσό, τη Σαντορίνη και τη Σπάρτη. Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού (όπου σήμερα βρίσκεται ένα από τα καλύτερα spa της χώρας, το Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel) αναφέρονται στα έργα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και του Στράβωνα, αποδεικνύοντας πως οι αρχαίοι φιλόσοφοι το παίρνανε το λουτρό τους (και δεν ντρεπόντουσαν γι’ αυτό).



Ρωμαϊκά μπάνια στο Bath της Αγγλίας



Τα spa έμελλε να αποθεωθούν από τους ρωμαίους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τις φυσικές πήγες όπου τις έβρισκαν και έστησαν αμέτρητα ρωμαϊκά λουτρά στις αποικίες της αυτοκρατορίας, όπως στο Bath της Αγγλίας, το Vichy της Γαλλίας και το Aachen της Γερμανίας. Όχι ότι τα παραπάνω έχουν πολλή σημασία. Δυστυχώς για εσένα, τα men’s only λουτρά έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, μαζί με τα ρωμαϊκά όργια και τις πειθήνιες σκλάβες.

Σήμερα, ακούς spa και σκέφτεσαι γκόμενες πασαλειμμένες με πλαγκτόν και αιθέρια έλαια, εικόνα στην οποία νιώθεις πως θα ήσουν παράταιρος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότερες θεραπείες στα σύγχρονα spa είναι unisex και, σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σχεδιασμένες για άντρες. Δες τι αξίζει να δοκιμάσεις αν αποφασίσεις να επισκεφθείς κάποιο από αυτά.

Μασάζ σώματος

Το να κάνεις μασάζ σε spa δεν σημαίνει πως σε ακινητοποιήσουν με βοτσαλάκια, θα σε αλείψουν με σανταλόξυλο και θα βγεις από εκεί μέσα μυρίζοντας σαν καρκινογόνο αρωματικό αυτοκινήτου. Ψάξε στον κατάλογο για τις λέξεις Sport, Athlete, Deep Tissue, που χαρακτηρίζουν τα πιο δυνατά, αρρενωπά μασάζ, τα οποία συνδυάζονται με θερμαντικά έλαια για να τονώσουν το μυϊκό ιστό και να ανακουφίσουν από πιασίματα και πόνους.

Μασάζ κεφαλιού, αυχένα και ώμων

Μπορεί να μη σου ταιριάζει το μασάζ σώματος γιατί αισθάνεσαι άβολα στη σκέψη του να είσαι ημίγυμνος και να σε τρίβουν από πάνω μέχρι κάτω. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που κάθεσαι σκυμμένος μπροστά στον υπολογιστή και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θα σε χαλούσε να είχες δύο χέρια να πιέζουν αργά και ανακουφιστικά το λαιμό, την πλάτη και το κεφάλι σου; Με αυτό το στοχευμένο μασάζ βγαίνεις από εκεί μέσα άλλος άνθρωπος, ανανεωμένος, ξεκούραστος, έτοιμος για νέο, 12ωρο σερί σερφάρισμα.

Περιποίηση προσώπου

Στα περισσότερα spa θα βρεις αντρικές θεραπείες προσώπου με λάσπες, αργίλους, καφεΐνη και άλλα macho συστατικά, τα οποία θα καθαρίσουν σε βάθος την επιδερμίδα σου, θα την ενυδατώσουν και θα επαναφέρουν την ελαστικότητά της. Πιο αναζωογονημένος σημαίνει -duh- και πιο όμορφος.

Μανικιούρ – Πεντικιούρ

Μην τα ξαναλέμε, είναι ΟΚ να αφήνεις την περιποίηση των άκρων σου στους ειδικούς 2-3 φορές το χρόνο. Στον κατάλογο των spa αναφέρεται ως “αντρικό μανικιούρ – πεντικιούρ”, αφενός για να μη θιχτεί η ευαίσθητη ψυχολογία σου, αφετέρου για να είσαι βέβαιος πως δεν θα καταλήξεις με στρασάκια στα νύχια.

Σάουνα και χαμάμ

Πιθανότατα τα έχεις ήδη δοκιμάσει, είτε στο γυμναστήριο, είτε σε κάποιο ξενοδοχείο. Στο spa όμως είναι μια αλλιώτικη εμπειρία. Το ευεργετικό για δέρμα και το αναπνευστικό σου σύστημα χαμάμ, εδώ γίνεται ιεροτελεστία, συνδυάζεται με απολέπιση και καταλήγει σε μια ζεστή κούπα μαροκινό τσάι στα χέρια σου. Πρόσφατη άφιξη στο χάρτη της Αθήνας, το πρώτο αυθεντικό τούρκικο hammam στο Μοναστηράκι, στο οποίο θα χαλαρώσεις, θα κάνεις το μασάζ σου, θα πιείς το τσάι σου, θα φας και το λουκουμάκι σου.

Αντρικές θεραπείες σε ελληνικά spa


Για το πρόσωπο

Espa Men’s Purifying facial, shoulder and scalp massage


Μια θεραπεία για όσους ζουν σε αστικούς ρυθμούς, ταξιδεύουν συχνά και βιώνουν έντονο καθημερινό στρες. Στην περιποίηση χρησιμοποιούνται έλαια για τον καθαρισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος και είναι ειδικά προσπαρμοσμένη στις ανάγκες του αντρικού δέρματος.

Men’s invigorating facial


Πρόκειται για μια αντρική θεραπεία περιποίησης, τόνωσης και αντιγήρανσης με κάρδαμο & κέδρο της σειράς Apivita. Το session ξεκινάει με μασάζ που ανακουφίζει την πλάτη και τον αυχένα και ακολουθεί η περιποίηση προσώπου, που μειώνει το βάθος των ρυτίδων, την ένταση των μαύρων κύκλων και των οιδημάτων στην περιοχή των ματιών.

Hydradermie Tres Homme Energisante


Η αντρική αυτή θεραπεία προσώπου ενυδατώνει και οξυγονώνει την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα καταπραύνει τους ερεθισμούς του ξυρίσματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα λείο και ανανεωμένο πρόσωπο.

Για το σώμα




Warrior Massage

Μασάζ ειδικό για όσους υποφέρουν από πιασμένους μύες στον αυχένα, στη µέση ή στην ωµοπλάτη. Ο θεραπευτής χρησιµοποιεί χέρια, αγκώνες και τεχνικές stretching ούτως ώστε το μασάζ να δράσει βαθιά στον µυïκό ιστό.

Back Magic

Αποστολή αυτής της θεραπείας είναι να καθαρίσει σε βάθος τους πόρους της πλάτης και να μειώσει το πρόβλημα της ακμής. Η περιποίηση περιλαμβάνει απολέπιση, τόνωση, καθαρισµό και εφαρµογή κρεµώδους µάσκας που θρέφει το δέρµα.

Chavutti


Πρόκειται για ένα εξαιρετικά έντονο μασάζ, που εφαρμόζεται με τα πόδια και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την ευθυγράμμιση του σώματος και την ευλυγισία. Προέρχεται από τη Νότια Ινδία και ήταν μια μυστική θεραπεία η οποία εφαρμοζόταν αποκλειστικά τους πολεμιστές Kalash.

πηγη:oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου