Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ετοιμάζεται χτύπημα κατά του Άσαντ


Η συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή των αντιφρονούντων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού στενεύει τα περιθώρια αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας και η ανάληψη μιας επίθεσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ φαίνεται πιθανή περισσότερο από ποτέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τύνιδα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα συζήτησε όλες τις πιθανές δράσεις για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας στη γειτονική χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επέμβασης.

Ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες μετά την πρώτη συνάντηση των Φίλων της Συρίας στην Τυνησία, ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Zaman» δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει μέρος σε διεθνείς πρωτοβουλίες εναντίον του συριακού καθεστώτος προσθέτοντας ότι «όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρέμβασης, έχουν συζητηθεί από πολλές χώρες ως λύση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία».

Ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι «ακόμα κι αν η Τουρκία δεν θέλει να δει τη Συρία σε μια κατάσταση παρόμοια με τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης (μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011), η προσεχής περίοδος στη Συρία θέτει πολλούς κινδύνους για την περιοχή και κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις οποίες αποφάσεις ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε τον πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ να συνετιστεί, εξόργισε τη διεθνή κοινότητα.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να εκφράζει κατά την τελευταία δεκαετία έντονα τις απόψεις της σχετικά με διπλωματικά ζητήματα. Η Τουρκία έχει αρχίσει να βάζει το διπλωματικό κύρος της στη διεθνή σκηνή και θα έχει λόγο σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της Σομαλία και της Συρίας.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει ένα επιπλέον λόγο ανησυχίας που οφείλεται στην εμπλοκή της Αλ Κάιντα στη Συρία που σύμφωνα με το The Journal of Turkey Weekly προσπαθεί να γίνει πιο ενεργή, προκαλώντας φόβους, ότι μπορεί να υποδαυλίσει θρησκευτική βία και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ο Sedat Laciner αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας και ακαδημαϊκός του Canakkale Onsekiz Mart University εκτιμάει ότι η Τουρκία έχει γίνει ένα ιδεολογικός εχθρός των τρομοκρατών. Παράλληλα επισήμανε ότι χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας, της Δύσης και του Αραβικού Συνδέσμου δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχή λύση στο θέμα της Συρίας.

πηγη:kotsarikos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου