Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η απάντηση του Ισίδωρου Κούβελου για το εκατομμύριο



-Ποιος είναι ο Ισίδωρος Κούβελος



Αναλυτικές εξηγήσεις για την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, δίνει με ανακοίνωσή του ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, κάνοντας λόγο για "λάσπη".

Ο κ. Κούβελος σημειώνει ότι υπήρξε διαστρέβλωση της πραγματικότητας από δημόσιους λειτουργούς, με στόχο να θιγεί η σύζυγός του.

Προσθέτει ότι τα δολάρια (και όχι ευρώ), που μετέφερε στο εξωτερικό, προέρχονται από ναυτιλιακό συνάλλαγμα, τα οποία είχαν δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του και έχουν αποκτηθεί από την δραστηριότητά του στην πλοιοκτησία.

Ο Ισίδωρος Κούβελος καταλήγει, σημειώνοντας ότι μια επιχειρηματική του κίνηση χρησιμοποιήθηκε για να θιγεί ο ίδιος και η σύζυγός του και προσθέτει ότι αναμένει την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ολόκληρη η δήλωση του Ισίδωρου Κούβελου

"Επί 37συναπτά έτη δραστηριοποιούμαι τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα στον χώρο της ναυτιλίας με αντικείμενο την πλοιοκτησία , την ναυλομεσιτία και την πρακτόρευση πλοίων.

Στον χώρο αυτό δεν έχει θέση η διαστρέβλωση, το ψεύδος και η λασπολογία αλλά απεναντίας επικρατεί η διαφάνεια και η εντιμότητα στις συναλλαγές .

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα δεν περίμενα ποτέ για μια καθαρά επιχειρηματική μου κίνηση να υπάρξει τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ακόμη και από δημόσιους λειτουργούς.

Συγκεκριμένα :

1. Τα χρήματα του εμβάσματος είναι προϊόν ναυτιλιακού συναλλάγματος σε δολάρια Η.Π.Α.και όχι σε ευρώ, δηλωμένα νομίμως στο πόθεν έσχες μου και αποκτηθέντα από την δραστηριότητα μου στην πλοιοκτησία.

2. Το ποσό αυτό ήταν ένα μέρος μόνο των χρημάτων τα οποία επενδύω σε χρηματιστηριακούς τίτλους σε χρηματιστήρια των Η.Π.Α. σε δολάρια Η.Π.Α. και είναι βεβαίως δηλωμένο στον πόθεν έσχες μου .

3. Το ποσό αυτό προέρχεται από ρευστοποίηση μέρους των χρηματιστηριακών μου επενδύσεων και προοριζόταν για νέα επένδυση στο χώρο της ναυτιλίας, μεταφέρθηκε δε με νόμιμες διαδικασίες από τον θεματοφύλακα σε ελληνική τράπεζα και εν συνεχεία στην τράπεζα μου στο Λονδίνο.

4. Ενδεικτικό της άγνοιας και της σκοπιμότητας είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν περίεργους συνειρμούς σχετικά με την νέα επένδυση που αφορά αγορά ποσοστού επί καινούργιου πλοίου. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση-εγγύηση προκειμένου να συνεχιστούν οι από πλευράς μου διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς.

Συνεπώς, μια καθαρά επιχειρηματική ναυτιλιακή μου πράξη που έγινε με πλήρη διαφάνεια και με όλους τους προβλεπόμενους επιχειρηματικούς κανόνες χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να θιγεί η προσωπική και πολιτική υπόληψη της συζύγου μου.

Ως επιχειρηματίας στην ναυτιλία και πολίτης αυτού του τόπου που δηλώνω τα έσοδα μου μέχρι το τελευταίο δολάριο ή ευρώ, ως επαγγελματίας που τόσα χρόνια έχω στηρίξει την χώρα μου με όλους τους τρόπους, περιμένω να αποκατασταθεί η αλήθεια και εύχομαι το πολιτικό σύστημα επιτέλους να κάνει το χρέος του δίνοντας στους Έλληνες πληροφορίες ακριβείς και ελεγμένες, αντί να ρίχνει συνεχώς λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να καλύψει τα δικά του ατοπήματα".

Καλείται για γραπτές εξηγήσεις

Ο πρόεδρος της επιτροπής για το "Πόθεν Έσχες" Ευάγγελος Αργύρης αναφερόμενος στην υπόθεση Κούβελου, δήλωσε ότι θα κληθεί να δώσει γραπτές εξηγήσεις για την κίνηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε τράπεζα του Λονδίνου, η οποία δεν εμφανίζεται στις καταθέσεις του "πόθεν έσχες" του.

Ο κ. Αργύρης διευκρίνισε ότι η Επιτροπή έφτασε στον κ. Κούβελο, διερευνώντας κινήσεις λογαριασμών στις 3 Μαρτίου του 2011, από την λίστα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών με εμβάσματα πολιτικών προσώπων πάνω από 100.000 ευρώ.

"Ένα μόνο έμβασμα βρέθηκε με το ύψος του ποσού και την ίδια ημερομηνία περίπου που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Αρχής για το 'ξέπλυμα μαύρου χρήματος' Παναγιώτης Νικολούδης και αυτό ήταν από τον κ. Κούβελου", σημείωσε ο κ. Αργύρης.

Η Επιτροπή Οικονομικού ελέγχου της Βουλής ζήτησε από τους ορκωτούς λογιστές να συνεχίσουν την έρευνα για να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται και αν είναι νόμιμα, τα εμβάσματα πάνω από 100.000 που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού, σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε ο κ. Αργύρης, τα εμβάσματα που έφυγαν προς το εξωτερικό αφορούν κυρίως πρώην βουλευτές, κανέναν υπουργό και μονοψήφιο αριθμό εν ενεργεία βουλευτών ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Για όλες τις περιπτώσεις βουλευτών που έχουν εμβάσματα πάνω από 100.000, ο κ. Αργύρης θα στείλει ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, για να λύσουν, όπως είπε, τα κόμματα το ηθικό θέμα που ανακύπτει.



-Ποιος είναι ο Ισίδωρος Κούβελος




Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και σύζυγος της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, κατονομάστηκε ως το συγγενικό πρόσωπο βουλευτή, που τον Μάρτιο του 2011 μετέφερε στο εξωτερικό το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Γεννημένος στην Αθήνα, το 1953, ο Ισίδωρος Κούβελος από νωρίς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τον στίβο και το μπάσκετ, ως αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.


Οι σπουδές στα ναυτιλιακά και η εφοπλιστική δραστηριότητα

Το 1972 αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε στα ναυτιλιακά στη Σχολή Εξωτερικού Εμπορίου του Λονδίνου (Diploma in Shipping). Συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο Λονδίνου (CITY OF LONDON POLYTECHNIC, Certificate in Shipping and Shipbroking), όπου ειδικεύτηκε στη ναυλομεσιτεία και διαχείρηση πλοίων.

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στο Λονδίνο σε Ελληνική εφοπλιστική εταιρεία, μέσω της οποίας υπεδείχθη και έγινε αποδεκτός στο Διεθνές Κέντρο Ναυλώσεων του Λονδίνου (BALTIC EXCHANGE), κατά την διάρκεια των ετών 1974 με 1976.

Στο τέλος του 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και ίδρυσε συνεταιρικά ναυτιλιακή εταιρεία, επ’ ονόματι SOUGERKA MARITIME CO. LTD., ασχολούμενη με ναυλώσεις και αγοραπωλησίες καθώς και διαχείρηση πλοίων μέχρι το έτος 1998.

Το 1998 αποχώρησε οικειοθελώς και ίδρυσε δική του ναυτιλιακή εταιρεία στο ίδιο αντικείμενο, στον Πειραιά, την ISK SHIPPING LTD, την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα.

Από το 1998, ο Ισίδωρος Κούβελος είναι παντρεμένος, σε δεύτερο γάμο, με την τέως Υπουργό Εξωτερικών και νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι πατέρας τριών παιδιών από τον πρώτο του γάμο, δύο κοριτσιών και ενός αγοριού.



Η εντατικότερη ενασχόληση με τον αθλητισμό

Κατά την διάρκεια των ετών 1981 – 1984 ασχολήθηκε σαν Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος με την ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στον Πειραιά.

Το 1985 μαζί με φίλους ίδρυσε στο Θησείο την ομάδα μπάσκετ ΓΣ ΘΗΣΕΑΣ, η οποία μέχρι το 1989 κέρδισε την άνοδο της σε πέντε κατηγορίες.

Από το 1989 εώς το 1995 ασχολήθηκε ενεργά με το τμήμα μπάσκετ του ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ στην θέση του γενικού Αρχηγού και Αντιπροέδρου ΤΑΚ, τον οποίο ευτύχησε να οδηγήσει στην κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδος το 1991, πρόκριση στους τέσσερις του κυπέλλου ΚΟΡΑΤΣ, πρόκριση στην EUROLEGA κτλ.

Η "Ολυμπιακή" αναγνώριση

Η ενασχόληση του μικρού του γιου Σπυρίδωνα με το άθλημα της ιππασίας, τον ώθησε να ασχοληθεί με τα δρώμενα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας όπου πρώτο ασχολήθηκε τον Μάϊο του 2001 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας.



Το 2005 εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Με τη δεύτερη ιδιότητά του δημιούργησε τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την χορηγία του ιδρύματος Ι. Λάτση.

Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε με εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα).

Ένα χρόνο μετά, στις 27 Οκτωβρίου 2007, στη Γενική Συνέλευση της Δ.Ε.Μ.Α., στην Πεσκάρα της Ιταλίας, σε ψηφοφορία μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών και μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών της Μεσογείου, η Επιτροπή επικράτησε με ψήφους 37 – 34 της Κροατίας, η οποία διεκδικούσε για 4η φορά τους αγώνες και ανέθεσε στην Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα) την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013.

Το 2006 εξελέγη από την ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο του 2008.

Τον Οκτώβριο του 2008 επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε.Ο.Ι. και τον Ιανουάριο του 2009 μέλος της Ε.Ο.Ε. για μια νέα θητεία, ως εκπρόσωπος της Ιππασίας.

Τον Φεβρουάριο του 2009 στις εκλογές της Ε.Ο.Ε. εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2009 εξελέγη ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων.

Την ίδια χρονιά, εξελέγη επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

(Πληροφορίες: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή)

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου