Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ξεφυλλίζοντας ένα παραμύθι … με άρωμα ούζου και μαστίχας

Το μικρό ουζοπωλείο του Όθωνα Παναγιωτάκη άρχισε να γράφει την δική του ιστορία στην ελληνική ποτοποιία από το 1892



(φωτό: ο Βλάσσης Φιλιππόπουλος)



Την σκυτάλη και τα πολύτιμα μυστικά της παραδοσιακής ποτοποιίας κρατάει ο Βλάσσης Φιλιππόπουλος που παράγει ούζο, μαστίχα, κονιάκ και λικέρ με σεβασμό στην ποιότητα.



Στην οδό Ευριπίδου 25, γράφτηκε το 1892 η πρώτη σελίδα μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας με έντονο το άρωμα γλυκάνισου και μαστίχας. Εκεί στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, ο Όθων Παναγιωτάκης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ανοίγει ένα μικρό ουζοπωλείο. Είναι η χρονιά που ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ζητά ένα ακόμη δάνειο από την Αγγλία και τη Γαλλία, αν και η Αθήνα είχε ήδη δανειστεί την τελευταία δεκαετία σχεδόν 30 εκατομμύρια στερλίνες. Το φθινόπωρο του 1892 το Λονδίνο στέλνει στην Αθήνα τον πρώην στρατιωτικό Εδουάρδο Λω, προκειμένου να εξετάσει επιτόπου ενδελεχώς τα ελληνικά δημοσιονομικά πράγματα. Τα πράγματα παίρνουν μια τροπή, που θυμίζει κάτι από το σήμερα. Ο Λω γίνεται ασμένως δεκτός από το κυβερνών κόμμα, αλλά η κοινή γνώμη τον εχθρεύεται ανοιχτά. Επί ένα τετράμηνο ο Βρετανός σερ εντρυφά στα κιτάπια των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, που μερικές φορές υπολογίζουν ακόμα και ότι το τρέχον οικονομικό έτος έχει 14 μήνες, προκειμένου να συμψηφιστούν τα ασυμψήφιστα. Το πόρισμα του «μνημονίου Λω» θυμίζει κάτι από το σήμερα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο δαπανά χρήματα, τα οποία δεν διαθέτει, ότι οι αιτίες της κρίσης έγκεινται στις στρατιωτικές δαπάνες και την κακή διαχείριση του δημόσιου κορβανά, ότι όσο πιο ανίκανο ήταν το ελληνικό κράτος να συλλέξει τους φόρους, τόσο πιο ανενδοίαστο ήταν στον άμετρο δανεισμό…

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Όθων Παναγιωτάκης αρχίζει να ξεδιπλώνει τα φτερά του. Σιγά – σιγά, το μικρό ουζοπωλείο αλλάζει μορφή για να γίνει μία ακμαία ποτοποιία που κερδίζει την προτίμηση και την αγάπη των παλιών Αθηναίων αλλά και των υψηλών κύκλων της εποχής. Το μοναδικό του ούζο και τα εκπληκτικά του λικέρ κερδίζουν την καρδιά των Αθηναίων που βλέπουν τον Όθωνα να δοκιμάζει ολοένα και νέες συνταγές. Δοκιμάζοντας την «καρδιά» μιας καινούργιας δεύτερης απόσταξης ούζου, «παλεύει» με νέα χαρμάνια και συνταγές μαστίχας. Οι συνταγές «Καλαμάτας» και «Χίου» της Μαστίχας του Παναγιωτάκη μπαίνουν στα σπίτια πολλών Αθηναίων που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το εκπληκτικό κονιάκ που τους προσφέρει η ποτοποιία της οδού Ευριπίδου: το κονιάκ του Όθωνα Παναγιωτάκη - το Raisin brandy, το 100% απόσταγμα μαύρης Κορινθιακής σταφίδας με συμμετοχή παλαιωμένου οινικού αποστάγματος – δείχνει να «κοιτάζει στα μάτια» σπουδαία προϊόντα της εποχής όπως του Μεταξά. Η τελευταία αυτή ποτοποιία είχε ένα προβάδισμα αφού είχε δημιουργηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα - το 1888.

Εκατόν είκοσι χρόνια πέρασαν από την στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του το μικρό ουζοπωλείο του Όθωνα Παναγιωτάκη. Τις επόμενες σελίδες της ενδιαφέρουσας αυτής ιστορίας γράφει η «Υιοί Όθωνος Παναγιωτάκη» που λειτουργεί την οικογενειακή επιχείρηση σαν ποτοποιία ως το 1973.

Την παράδοση της ιστορικής ποτοποιίας καλείται να συνεχίσει ο Βλάσσης Φιλιππόπουλος ο οποίος αναλαμβάνει από το 1977 να συνεχίσει την λειτουργία της ιστορικής ποτοποιίας. Κληρονομεί τα μυστικά και τις τεχνικές παραγωγής της ποτοποιίας Παναγιωτάκη αλλά και την αφοσίωση στις αρχές που καθιέρωσε ο ιδρυτής της. Η επιμονή του στην ποιότητα και το μεράκι της δημιουργίας κάνουν τον Βλάσση Φιλιππόπουλο θεματοφύλακα της παράδοσης και της ιστορίας μίας εκ των παλαιοτέρων ποτοποιίων της χώρας.

Στην πραγματικότητα ο κ. Φιλιππόπουλος επιχειρεί να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Διατηρώντας ζωντανή την παράδοση, δημιουργεί μία νέα σειρά προϊόντων που ακούνε στο όνομα «D’ARTEMIS»: είναι το όνομα της κόρης αλλά και της ελληνίδας θεάς που είναι παγκοσμίως γνωστό. Κάτω από το όνομα αυτό δημιουργούνται προίόντα όπως είναι το Ούζο Black 46% vol, το Ούζο Blue 40% vol, το Mastic, τα λικέρ το Raisin Brandy και το Kerasma.

«Τα προϊόντα μας είναι τα μόνα που παράγονται απο 100% γνήσια ελληνικά αποστάγματα και εκχυλίσματα φρούτων» λέει προς το statbank.gr o κ. Φιλιππόπουλος προσθέτοντας «παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές, από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες σε περιορισμένες ποσότητες αριθμημένων φιαλών και πιστοποιούνται από την αρμόδια χημική υπηρεσία, σύμφωνα με την νομοθεσία που καθορίζει την διαδικασία απόσταξης και αραίωσης. Είναι προϊόντα για ποιοτικούς επαγγελματίες και καταναλωτές με γεύση και άρωμα σπιτικής φροντίδας, βασισμένα στην πείρα και την παράδοση των 120 χρόνων Ιστορίας της Ποτοποιϊας Παναγιωτάκη».

Οι σελίδες της ιστορικής ποτοποιίας γράφονται σήμερα στην Παλλήνη όπου ο κ. Φιλιππόπουλος κρατά ζωντανή την παράδοση. «Είναι αλήθεια ότι οι φορολογικές επιδρομές του κράτους έχουν δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στην κατανάλωση» λεει ο κ. Φιλιππόπουλος προσθέτοντας «υπάρχουν προϊόντα που οι φόροι καλύπτουν το 80% της τιμής μετατρέποντάς μας σε άμισθους φορο-εισπράκτορες και χρηματοδότες του κράτους. Οφείλω ωστόσο να σας πω ότι σε ότι με αφορά θα συνεχίσω να παράγω τα προϊόντα αυτά διότι αυτό που προέχει στην δική μου συμπεριφορά είναι ο σεβασμός στο προϊόν αυτό που για μένα είναι η ίδια η Ελλάδα».



To Who is Who των προϊόντων

* Το Ούζο Black 46% vol είναι ένα αληθινό ούζο 100% διπλής απόσταξης. Η χειροποίητη, μικρή παραγωγή, η ποιότητα και το ταίριασμα των αρωματικών σπόρων, η φροντίδα, η διπλή απόσταξη, η εμπειρία των 120 χρόνων και το μεράκι της δημιουργίας γεννούν το D' Artemis Ούζο Black,σε αριθμημένα μπουκάλια, για απαιτητικούς καταναλωτές.

* Το Ούζο Blue 40% vol είναι ένα γνήσιο παραδοσιακό ούζο με απόσταγμα διπλής απόσταξης σε ποσοστό περίπου 30% με την ίδια φροντίδα και τα μυστικά του Black. Το προϊόντα αυτό απευθύνεται και σε επαγγελματίες πού θέλουν έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην δουλειά τους.

* Το Μastic D' Artemis είναι ένα 100% απόσταγμα μαστίχας με όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η απόσταξη φυσικής μαστίχας Χίου με παραδοσιακή συνταγή απο το 1892 γεννούν το Μastic D' Artemis σε αριθμημένα μπουκάλια και μοναδικό στην κατηγορία του.

* Σε 15 διαφορετικές γεύσεις με 100% φυσικά εκχυλίσματα επιλεγμένων ποικιλιών φρούτων φυσικής ωρίμανσης κυκλοφορούν τα λικέρ D’ Artemis. Η τεχνική της εκχύλισης και η σπιτική φροντίδα δημιουργούν την παραδοσιακή ποιότητα λικέρ με εξαίσιο άρωμα και απολαυστική γεύση.

* Τα προϊόντα Kerasma 20% είναι μια μοναδική σύνθεση από 15 διαφορετικά εκχυλίσματα βασισμένα στο μυστικό του πάλαι ποτέ Frumel του Όθωνα Παναγιωτάκη.

* Ένα Raisin Brandy 100% με απόσταγμα μαύρης κορινθιακής σταφίδας και με συμμετοχή παλαιωμένου οινικού αποστάγματος ανάλογα με τον τύπο
3* 5* 7* αστέρων.

* Οι κασετίνες D’ Artemis είναι συσκευασίες δώρου με τα ποτά της επιλογής σας 3 Χ 0,05l συνοδευόμενες με μπεγλέρι ή χωρίς για ουζο μαύρο μαστίχα & λικέρ

πηγη:statbank.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου