Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η γη τρέμει... Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μεσόγειο.


Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν (23/1) το πλήρες εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, καθώς και κυρώσεις στην Ιρανική Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση αυτή είναι στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η
παγκόσμια κοινότητα στο Ιράν για να επανεξετάσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2012, και προβλέπει την επαναξιολόγηση της στάσης της Τεχεράνης κατά τον Απρίλιο. «Θέλουμε να σκεφτούν», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.


Η αναβολή επιβολής της απόφασης έχει να κάνει με τις πιέσεις που άσκησαν στην Ε.Ε. οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με την αναβολή αυτή, «αγοράζουν» χρόνο οι χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από τα πετρέλαια του Ιράν. Από εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται το 20% των καθημερινών αναγκών της, κι αυτό καλύπτει κυρίως τις ανάγκες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει καιρό τώρα πως σε περίπτωση κυρώσεων από πλευράς της Δύσης, θα προχωρήσει σε κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ. Κλείσιμο δηλαδή του σημαντικότερου ενεργειακού δρόμου προς τη Δύση. «Εάν εμποδιστεί η ομαλή ροή όσον αφορά την πώληση του ιρανικού πετρελαίου, τα Στενά του Χορμούζ οπωσδήποτε θα κλείσουν», δήλωσε ο Mohammad Kosari, αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων και εθνικής ασφάλειας, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Σήμερα μέλος της ιρανικής βουλής επανέλαβε την απειλή.

Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια τροπή, όντας κατά της απόφασης της Ε.Ε. για εμπάργκο. Οι Ρώσοι διατείνονται πως προσπαθούν να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις της Δύσης και του Ιράν, προς διατήρηση της ενεργειακής ευημερίας. Ελπίζουν επίσης, πως σύντομα και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης, μπορούν να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες του Ιράν και του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), συν της Γερμανίας.

Παράλληλα, και η Κίνα συνεχίζει αδιάκοπτα να προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Wen Jiabao «Η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. Το νόμιμο εμπόριο πρέπει να διαφυλαχτεί, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την δημιουργία οικονομικού χάους. Η Κίνα ωστόσο είναι κατά της παρασκευής πυρηνικών όπλων και προτείνουμε την δημιουργία ουδέτερης από πυρηνικά ζώνης στη Μέση Ανατολή.

Καιρό τώρα η Τεχεράνη απειλεί πως θα αντιδράσει σε πιθανές κυρώσεις, ενώ έχει προειδοποιεί όσους επίδοξους μνηστήρες ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν το Ιράν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. «Εάν οι Άραβες γείτονές μας επιχειρήσουν να αναπληρώσουν το κενό εξαιτίας του εμπάργκο, δε θα θεωρήσουμε τις κινήσεις αυτές φιλικές προς εμάς. Θα είναι υπόλογοι για οτιδήποτε γίνει στη συνέχεια και κανένας δεν είναι σε θέση να προδικάσει τις εξελίξεις» δήλωσε προ ημερών ο Mohammad-Ali Khatibi, επικεφαλής του Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

Μετά λοιπόν και τη σημερινή απόφαση, η Δύση αναμένει την αντίδραση του Ιράν. Η απόφαση για εμπάργκο σε 5 μήνες είναι μεν μια μεσοπρόθεσμη απειλή για την Τεχεράνη, συνιστά όμως όξυνση της στάσης της Ε.Ε. και Η.Π.Α. Στο πλαίσιο αυτό, και αγωνιώντας για την επόμενη κίνηση του προέδρου Mahmoud Ahmadinejad, έχουν καταπλεύσει από την Κυριακή στον Περσικό Κόλπο το αμερικάνικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln, μια φρεγάτα του Βρετανικού Βασιλικού ναυτικού καθώς και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο. Το σίγουρο πάντως είναι πως η περιοχή πλέον μυρίζει μπαρούτι, και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

ΠΗΓΗ:Pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου