Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η πραγματική ανεργία στη χώρα μας ξεπερνά το 30% !!!


απο τον Γιώργο Αδαλή


Από την αρχή της κρίσης, όταν η ανεργία ήταν κοντά στο 9%, είχα γράψει και ουδείς το διέψευσε ότι πρόκειται για ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που σερβίρει η Κυβέρνηση με ... σεφ την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ποτέ μα ποτέ στην Ελλάδα ο δείκτης της ανεργίας δεν υπήρξε πραγματικός και ούτε μια στιγμή δεν απεικόνισε την πραγματικότητα διότι ποτέ μα ποτέ δεν είχε συμπεριληφθεί στον δείκτη ο ... άνεργος επιχειρηματίας!!!

Στην Ελλάδα, υπήρχε ο πραγματικά άνεργος και ο … ολίγον άνεργος που κατά την ΕΛΣΤΑΤ ήταν εργαζόμενος! Δηλαδή, υπήρχε αυτός που ήταν άνεργος 12 μήνες το χρόνο αλλά αυτός που έπιανε δουλειά έστω για δυο μήνες θεωρούνταν … εργαζόμενος!!! Κι ας ήταν άνεργος τους υπόλοιπους δέκα μήνες!

Με τέτοια κόλπα, παρουσίαζαν πάντα την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, μετακυλώντας στρατιές ανέργων στη χώρα μας από μήνα σε μήνα και χαρακτήριζαν ακόμη και τους εποχιακούς υπαλλήλους των ξενοδοχείων λόγου χάρη ως … εργαζόμενους, αν και δούλευαν μόνο 3 μήνες τον χρόνο (ειδικά στα νησιωτικά ή παραθεριστικά μέρη της Ελλάδος)
Όταν ξέσπασε η κρίση, σκέφτηκαν και άλλους τρόπους για να συγκρατήσουν τους δείκτες σε χαμηλά επίπεδα, και όλα αυτά νόμιμα, γιατί στην Ελλάδα, αν έχεις εργαστεί έστω και μία μέρα τον χρόνο, τότε ΔΕΝ θεωρείσαι άνεργος!

Από την πρώτη μέρα που άρχισε η κρίση να χτυπά την πόρτα μας, φώναζα ότι ένα διαπραγματευτικό όπλο για τους δανειστές μας είναι να δείξουμε τον πραγματικό δείκτη ανεργίας και να σουλουπώσουμε τον δείκτη κυκλικής ανεργίας, μιας και στη χώρα μας οι εκ περιτροπής άνεργοι αποτελεί ένα μεγάλο μέγεθος στο εργατικό δυναμικό!

Είχα γράψει λοιπόν τότε, ότι άνεργος δεν είναι μόνο αυτός που εργάζεται στο ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα και χάνει τη δουλειά του αλλά και ο επιχειρηματίας που ενώ η υπηρεσία δεν τον καταγράφει ως άνεργο μιας και είναι εγγεγραμμένος στο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αλλά επί της ουσίας δεν ασκεί κανένα επάγγελμα!

Από τότε, είχα διαπιστώσει ότι πάνω από 25.000 τέτοιοι μικροί επαγγελματίες και έμποροι, ιδιοκτήτες πολύ μικρών επιχειρήσεων (κυρίως προσωπικών) δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους πολύ απλά διότι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας και ήλπιζαν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα ο αριθμός αυτών των (κατά τα άλλα) απασχολουμένων ή καλύτερα αυτοαπασχολούμενων, έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ και ουδείς γνωρίζει αν έχει ξεπεράσει τις 200.000 !!!

Άτομα που έχουν επιχειρήσεις ή συμμετέχουν σε εταιρίες , δεν έχουν διακόψει την εγγραφή τους στο ΤΕΒΕ και χρωστούν πάνω από 3-4 δόσεις εισφορών στο ταμείο!

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τους θεωρεί ως εργατικό δυναμικό της χώρας ενώ στην ουσία αποτελούν την πλέον φτωχή «τάξη» της εργασιακής πυραμίδας που κινδυνεύουν άμεσα και με φυλάκιση λόγω της μη καταβολής της εισφοράς τους στο Ταμείο!

Έτσι, έχουμε λοιπόν :

1.τους καταγεγραμμένους άνεργους που στη χώρα μας λένε ότι είναι περίπου στο 18%,

2. τους μη καταγεγραμμένους που είναι αυτοί που περιστασιακά εργάζονται και η χώρα μας δεν μπορεί να τους καταγράψει διότι δεν υπάρχει (επίτηδες) σύστημα καταγραφής της κυκλικής ανεργίας και

3. Οι νεόπτωχοι πρώην έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ είναι εγγεγραμμένοι και ασφαλισμένοι στα ανάλογα ταμεία, εν τούτοις δεν έχουν κανένα αντικείμενο δραστηριότητας !!!

Προσωπικά, υπολογίζω ότι αν αθροίσει κανείς τις τρείς αυτές κατηγορίες, τότε το πραγματικό ποσοστό ανέργων στη χώρα μας ΣΗΜΕΡΑ, ξεπερνά το 30% !!!

ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ !!!

Και αυτό με τις ποιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις μου !

Ένα ποσοστό που θα φτάσει πολύ σύντομα σε απίστευτα όρια και το μόνο που μπορεί να το μετριάσει κάπως είναι η … μετανάστευση στο Εξωτερικό !!

Με την μείωση δηλαδή του συνολικού αριθμού των εργαζομένων θα πέσει και … το ποσοστό της ανεργίας! Αυτή είναι η μοναδική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση ή για να είμαι πιο σωστός, η μοναδική πολιτική που επιβάλουν οι δανειστές μας και ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση!

Μόνο που ουδείς από δαύτους σκέφτηκε, ότι όταν ένα ποσοστό ανεργίας ξεπερνά ένα ανεκτό όριο σε κάθε κοινωνία, τότε επικρατεί αναβρασμός και αν αυτό το ποσοστό διπλασιαστεί τότε ακλουθεί μεγάλη κοινωνική έκρηξη και βίαιη καταστολή του … πολιτικού συστήματος που οδήγησε την χώρα στο σημείο αυτό!

Και όποιος κατάλαβε … κατάλαβε!!!

πηγη:aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου