Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Νταβός: «Δεν μάθαμε από την κρίση του 2008»

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της, επειδή δεν κατέστη δυνατόν να θεσπιστεί ένας παγκόσμιος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.




Η ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελας Μέρκελ, έδωσε χθες το εναρκτήριο έναυσμα στις πενθήμερες εργασίες του 42ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, με φόντο την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης, με συμμετοχή 2600 πολιτικών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.


Η κα Μέρκελ διαμήνυσε ότι ο κόσμος δεν αποκόμισε διδάγματα από την οικονομική κρίση του 2008, παραδεχόμενη ότι η Ευρώπη έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, αφότου δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Επισήμανε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετά την κρίση του 2008, δεν έχουν προχωρήσει αρκετά και, ενώ η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους της, το πρόβλημα δεν μπορεί απλά να ξεπεραστεί όλο μεμιάς.

Εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή της, επειδή δεν κατέστη δυνατόν να θεσπιστεί ένας παγκόσμιος φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος θα αποτελούσε ένα «ισχυρό πολιτικό σήμα» προς τους πολίτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε δε ότι η χώρα της δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ .


Νότα ελπίδας

Το κλίμα που επικρατεί πάντως στο Νταβός είναι μία νότα ελπίδας, ότι η Ευρωζώνη έχει ξεφύγει από το χείλος της καταστροφής, παρότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ευρώπης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης εξακολουθεί να συγκρατεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Οι συμμετέχοντες από το χρηματοπιστωτικό κόσμο εμφανίζονται πάντως περισσότερο ανήσυχοι από την απουσία ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, παρά από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, επειδή η ανάπτυξη θα ήταν αυτή που θα βοηθούσε τις χώρες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.


Τα δύο σενάρια

Οικονομολόγοι σκιαγραφούν δύο σενάρια για την Ευρωζώνη: το πρώτο αναφέρεται σε μία παρατεταμένη ύφεση και το άλλο σε μία βαθύτερη ύφεση, συνοδευόμενη από πολλαπλές στάσης πληρωμής κρατικού χρέους, αρχής γενομένης με την Ελλάδα. Εκτός από το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, στην ατζέντα του Νταβός θα βρεθεί επίσης το θέμα της εισοδηματικής ανισότητας και ο καπιταλισμός, με καίριο ερώτημα εάν «ο καπιταλισμός του 20ού αιώνα απέτυχε στην κοινωνία του 21ου αιώνα».

Ο επικεφαλής του ομίλου Carlyle, Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν, τονίζει ότι «σε τρεις - τέσσερις μεγάλες δυτικές οικονομίες μέσα στην τετραετία που ακολουθεί, πρέπει το οικονομικό μοντέλο να βελτιωθεί... Αν δεν συμβεί αυτό, θα χαθεί η μάχη απέναντι στον κινεζικό κρατικό καπιταλισμό, ή στον καπιταλισμό αναπτυσσόμενων οικονομιών».


Το ελληνικό θέμα

Στο προσκήνιο βρίσκεται φυσικά και το ελληνικό ζήτημα, με τις αγορές ωστόσο να εμφανίζονται σχετικά ψύχραιμες στην προοπτική μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως μεμονωμένο γεγονός, διαχωρισμένο από τις εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

πηγη:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου