Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τί κρύβει η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;


Σε μία κίνηση ‘στήριξης’ των ΗΠΑ στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Η επίσκεψη έχει ως στόχο να δείξει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και επιθυμούν ενέργειες από την Ευρώπη ώστε να διασωθεί. Ωστόσο, διάσωση της Ελλάδας προϋποθέτει, για αρχή, ένα πολύ επιτυχημένο PSI το οποίο αν συμβεί θα συνεπάγεται τη δημιουργία ενός μοντέλου αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη, κάτι που θα αυξήσει την πίεση στη Γερμανία να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου ή να επιτρέψει μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω της συνεργασίας της με τον EFSF και το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.
Είναι φανερό ο κύριος Παπανδρέου έχει τη στήριξη ΗΠΑ – Ισραήλ από την αρχή των διαπραγματεύσεων του με την Τρόικα. Προς το παρόν αυτό έχει βοηθήσει ώστε να ληφθούν δάνεια απ’ την Τρόικα αλλά δεν απέτρεψε την επιβολλή μιας πολιτικής που οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας στη μοντέρνα ιστορία της.
Επισήμως, στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν είναι να δείξει την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που προκύπτουν από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης θα μεταβεί στην Ελλάδα έπειτα από τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία ξεκινά την Παρασκευή. Ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα παραβρεθεί και σε σύνοδο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, είπε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του κ. Μπάιντεν με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και αρκετά διεθνή θέματα, σημειώνοντας: «Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξανασυναντηθεί τον Ιανουάριο (και πάλι στη Νέα Υόρκη) με τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Ο κύριος στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στην Αθήνα είναι να πιέσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε μία λύση που θα εξυπηρετεί το αγγλοσαξονικό λόμπι, ώστε να προστατεύσει τις αμερικανικές τράπεζες και την αμερικανική οικονομία αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της συμμάχου των ΗΠΑ, Βρετανίας. Προς το παρόν, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται κλειδί πίεσης προς τη Γερμανία και καταλύτης εξελίξεων προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Η επίσκεψη Μπάιντεν φαίνεται να γίνεται και στη σκιά της όχι ιδιαίτερα επιτυχημένης, μέχρι στιγμής, πορείας των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το IIF και τις τράπεζες όσον αφορά στο PSI+. Πηγές του XrimaNews.gr αλλά και πληροφορίες που μεταφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις όπου ως κυρίαρχο θέμα έχει αναδειχθεί το δίκαιο που θα καθορίζει τα νέα ομόλογα, το οποίο οι δανειστές απαιτούν να είναι το αγγλικό αλλά και οι όροι και οι εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στους οποίους ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες διαπραγμάτευσης και μόλις τον Αύγουστο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ειδική στο δίκαιο κρατικού χρέους νομική εταιρία των ΗΠΑ και αργότερα την εταιρία BNP Paribas ως συμβούλους της. Μάλιστα μεγαλοστέλεχος της BNP Paribas είναι και στην επιτροπή του ISDA που αποφασίζει για το αν ένα γεγονός θεωρείται ή όχι πιστωτικό ώστε να πληρωθούν ή όχι τα ασφάλιστρα των ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ‘απειλήσει’ τους δανειστές πως κινδυνεύουν η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και να περάσει νόμο που και θα κάνει τη συμμετοχή σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση υποχρεωτική και θα αποκλείει την περίπτωση πιστωτικού γεγονότος οπότε δε θα πληρωθούν τα CDS.
Η κυβέρνηση φαίνεται να άλλαξε στρατηγική μετά την ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων και τις διαδοχικές σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα με τη βοήθεια των στοιχείων που δημοσίευσε το XrimaNews.gr και ο κύριος Πάνος Παναγιώτου, καθώς σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα τόσο στο PSI όσο και στο PSI+ είχε ήδη αποδεχτεί τη μετατροπή του δικαίου των νέων ομολόγων σε αγγλικό από ελληνικό, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τη σημασία αυτής της κίνησης για τη χώρα.
Η ανάδειξη του θέματος κάνει ‘καυτή πατάτα’ την αλλαγή του δικαίου αλλά δίνει και ένα πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε στην επιχειρηματολογία της για την αλλαγή της στάσης της ως προς το θέμα αυτό, τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα αποτελέσει και ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά ώστε να αποδεχτεί την αλλαγή του δικαίου λαμβάνοντας εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη και δε θα βρεθεί απομονωμένη στα επόμενα χρόνια.

πηγη:inprecor.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Τί κρύβει η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;”

Έτοιμη η Συρία για πόλεμο με την Τουρκία..Έστρεψε τους πυραύλους της προς Τουρκικά εδάφη!


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μιλλιέτ, που δημοσιεύουν τα tourkikanea:
Η Συρία έστρεψε τους πυραύλους της στην Τουρκία. Ο Σύριος ηγέτης Άσαντ τοποθέτησε τους μέχρι πρότινος εφιάλτες του Ισραήλ και των ΗΠΑ ρωσικούς πυραύλους SCUD στα σύνορα με την Τουρκία στο Κάμισλι και στο Αγίν Ντιβάρ.

Οι πύραυλοι Scud και Sam είναι τα όπλα στα οποία βασίζεται περισσότερο ο συριακός στρατός και έχουν εμβέλεια
1500 χιλιόμετρα!…
Η Συρία απάντησε με... επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκίας.
Με βάση την είδηση της εφημερίδα Τούρκιγιε, οι πύραυλοι αυτοί που μπορούνε να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, και τους οποίους η κυβέρνηση Άσαντ τους έστρεψε ενάντια στην Τουρκία, είναι τα όπλα τα οποία εμπιστεύεται περισσότερο.
Οι πύραυλοι SCUD που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τον εφιάλτη του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έχουν τοποθετηθεί στα συροτουρκικά σύνορα, στο Κάμισλι και στο Αγίν Ντιβάρ.
Ο στρατός της Συρίας πέρα από τους πυραύλους, διαθέτει μετά την Ρωσία τα περισσότερα θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.
Από το σύνολο των 310.000 που είναι ο στρατός οι 220.000 είναι στρατός ξηράς. Στον συριακό στρατό υπάρχουν 1700 άρματα τύπου T72 -M1, 1.100 T62-MK και 2.500 Τ55. Επίσης στον Συριακό στρατό ξηράς υπάρχουν 1600 τεμάχια πυροβολικού κατασκευής Ρωσίας, Βόρειας Κορέας και Ιράν. Ο στρατός της Συρίας χρησιμοποιεί τα όπλα Καλάσνικοφ της πρώην ΕΣΣΔ.

πηγη:elnewsgr

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Έτοιμη η Συρία για πόλεμο με την Τουρκία..Έστρεψε τους πυραύλους της προς Τουρκικά εδάφη!”

Ρωσία προς Δύση για Συρία: "Σταματήστε τα τελεσίγραφα αλλιώς..."


Η Ρωσία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την έγκριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να τερματιστεί η βία.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.


«Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες» πρόσθεσε.

«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.

«Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Πιθανώς βέβαια, να είχε στο μυαλό του και την Τουρκία και τους Κούρδους πολίτες της.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπως πρώτη η Γαλλία έχει προτείνει, σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την «ευκαιρία» να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ήδη τεταμένη περιοχή και ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίζεται.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ρωσία προς Δύση για Συρία: "Σταματήστε τα τελεσίγραφα αλλιώς..."”

Δραχμή: η μόνη λύση


Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα είχε το εθνικό της νόμισμα. Οι συναλλαγές γίνονταν ομαλά και ο κόσμος εισέπραττε τις συντάξεις και τους μισθούς του, η δε αποδοτικότητα στην πληρωμή φόρων είχε ξεπεράσει το 92% των βεβαιωμένων φόρων.

Ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες η κοινωνία μας είδε τη μικρή φιάλη εμφιαλωμένου νερού από 50 δραχμές να πηγαίνει στα 50 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε υπερπληθωρισμό 340%
σε σχέση με την αρχική ισοτιμία μετατροπής μέσα σε μια ημέρα, ή με άλλα λόγια η πραγματική ισοτιμία μετατροπής για το λαϊκό εισόδημα ήταν στην πραγματικότητα περίπου 1 ευρώ προς 1.000 δρχ. αντί για 1 ευρώ προς 340,75 δρχ.

Για παράδειγμα
ένας μέσος μισθός των 200.000 δρχ του 1997 με 25 ημέρες εργασίας ή με 8.000 δρχ ημερομίσθιο, αγόραζε 10 λίτρα βενζίνη με 160 δρχ το λίτρο δηλαδή 1.600 δρχ., ένα πακέτο τσιγάρα 350 δρχ και μια μερίδα φαγητό σε εστιατόριο προς 1.000 δρχ. Σύνολο 2.950 δρχ. Περίσσευαν 5.050 δρχ για αποταμίευση, επένδυση, διασκέδαση κλπ.

Σήμερα ένας εργαζόμενος με 750 ευρώ που θεωρείται και καλός παίρνει 30 ευρώ ημερησίως. Από αυτά δίνει για 10 λιτρα βενζίνη από 1.6 ευρώ το λίτρο16 ευρώ, για ένα πακέτο τσιγάρα 4.20 ευρώ και για μια μερίδα φαγητό 8 ευρώ. Σύνολο 28.20 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στα 2.950 δρχ του 1997. Τι περισσεύει; Μόλις 1.80 ευρώ. Δηλαδή η μείωση στο ποσόν αποταμίευσης ή και για κατανάλωση σε άλλα είδη με βάση την αρχική ισοτιμία ένταξης στο ευρώ είναι τερατώδης, 823%.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο έντεχνα μας έβαλαν στο ευρώ και πόση μείωση υπέστησαν οι πραγματικοί μισθοί; Η μείωση αυτή στην αγοραστική αξία του εισοδήματός μας, όπως λέγεται, είναι τρομακτική. Μετά από 10 χρόνια και ονομαστική αύξηση στο μισθό του παραδείγματος, αυτός υπέστη πραγματική μείωση 326%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας το έχασε από την πρώτη στιγμή ένταξης στο ευρώ.

Και τι θα πάθουμε αν έλθουμε και πάλι στη δραχμή;

Χαρούπια και αγκωνάρια τρώγαμε πριν μπούμε στο ευρώ (δηλαδή μέχρι το 2002); Τη δεκαετία του 70, του 80 και του 90; Ακόμα και πιο πίσω, το 50 και το 60, πέτρες τρώγανε οι Έλληνες; Γιατί δεν ρωτάμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας όσοι δεν γνωρίζουμε τι γινόταν τις περιόδους που αναφέραμε; Όσοι πάλι τα ζήσαμε, γιατί δεν λέμε την αλήθεια στο λαό αλλά τον τρομοκρατούμε;

Μπορεί το κόστος δανεισμού να γίνει δυσβάσταχτο
αλλά μήπως δεν είναι σήμερα; H δεν θα είναι για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια με το Ευρώ;

Αντί λοιπόν κάποιοι να καταστροφολογούν, θα έπρεπε να βγουν τίμια και να εξηγήσουν πως με το ευρώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ, απλά παράταση της χρεωκοπίας! Αντίθετα με τη δραχμή, θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής – ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΙΝΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ – και θα γίνει πραγματική επανεκκίνηση της Οικονομίας!

Θα ξαναθυμηθούμε επιτέλους να παράγουμε μόνοι μας ό,τι μας χρειάζεται, τουλάχιστον για τη διαβίωσή μας! Ναι, Μπορεί να στερηθούμε στην αρχή κάποια προϊόντα αλλά τουλάχιστον θα έχουμε να φάμε, δεν θα ψάχνουμε τους ντενεκέδες και τους κάδους, όπως στην κατοχή που μας ξαναεπιβάλουν.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ομαλή επιστροφή στη δραχμή είναι ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που θα προστατέψει τον λαό από τους κερδοσκόπους και τους μαυραγορίτες!

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερος κόσμος, παρά τον ανελέητο ειδησεογραφικό και τηλεοπτικό βομβαρδισμό, καταλαβαίνει και ζητά επιστροφή στη δραχμή!

Καλύτερα λοιπόν ελεύθεροι και σχετικά φτωχοί για ένα μικρό διάστημα, παρά μόνιμα φτωχοί και αιωνίως σκλάβοι.

Γιάννης Κανατσέλης


πηγη:pireasnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Δραχμή: η μόνη λύση”

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αρχίζει το σίριαλ της… επόμενης δόσης


Δείτε μόνο πόσοι μήνες χρειάστηκαν για να επουλωθεί το τραύμα από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της τρόικας, που στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφυγαν περίπου… διωκόμενοι από την Ελλάδα, για να τους παρακαλάμε στη συνέχεια να επιστρέψουν.

Το θρίλερ διαρκείας έληξε απόψε, με το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Έτσι, … κουνάμε όλοι μαζί το μαντίλι στο Μνημόνιο Ι, που θα παραχωρήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη θέση του στο Μνημόνιο ΙΙ. Επομένως, η επόμενη δόση-μαμούθ δεν θα είναι η 7η, αλλά η 1η της νέας δανειακής σύμβασης.

Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια, για να φτάσουμε στο αποψινό θετικό νεύμα των Ευρωπαίων, η χώρα υπέστη μια πρωτοφανή εθνική διαπόμπευση. Με πρόδηλη σύγχυση ανάμεσα στο τι ήταν αλήθεια, και που ξεκινούσε ο εκβιασμός.

Θα ευχόταν κανείς να ανήκαν όλα αυτά στο παρελθόν. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Νέες αγωνίες, νέες πιέσεις, νέα τελεσίγραφα, νέο θρίλερ. Η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου, είναι μια χώρα… στην πρίζα. Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Μέχρι να αποφασίσουμε να επαναστατήσουμε, φυσικά.

πηγη:statesmen.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Αρχίζει το σίριαλ της… επόμενης δόσης”

Motor Oil> Καθαρά κέρδη 143,14 εκατ. ευρώ το 9μηνο.


Στα 143,14 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο εννεάμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Τα μεγέθη έλαβαν ώθηση από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τις εξαγωγές, που βοήθησαν να αντισταθμιστεί η χαμηλότερη ζήτηση για καύσιμα.

Επίσης, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τα κέρδη στα 131,3 εκατ. ευρώ, βάσει δημοσκόπησης του Reuters.


Ο όγκος παραγωγής εμφανίστηκε αυξημένος κατά 22% στους 7 εκατ. μετρικούς τόνους.

Τα EBITDA του ομίλου σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 294,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για EBITDA της τάξης των 278,8 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Motor Oil> Καθαρά κέρδη 143,14 εκατ. ευρώ το 9μηνο.”

Υπεξαιρέσεις Τραπεζών και εξαιρέσεις αλήθειας


Όταν οι συμπτώσεις είναι πολλές, μάλλον δεν είναι συμπτώσεις. Είναι γεγονότα που περιγράφουν μια πραγματικότητα. Οι συμπτώσεις λοιπόν των τελευταίων μηνών, θέλουν αρκετά στελέχη Τραπεζών, να κάνουν απάτες και υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων. Πρόκειται για «μπίζνες» που διήρκεσαν μήνες στο εσωτερικό των Τραπεζών.

Πιο χαρακτηριστικές είναι δύο υποθέσεις που αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς, μία στη Λάρισα και μία σε κεντρικό υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Δύο κυρίες, διευθύντριες, υπεξαίρεσαν ποσά άνω των 7 εκατομμυρίων. Στα λιτά δελτία Τύπου της αστυνομίας για αυτές τις υποθέσεις, δεν ανακοινώνεται ποιά είναι η Τράπεζα. Εν αντιθέσει με τα δελτία Τύπου που αφορούν ληστείες, όπου η Τράπεζα ανακοινώνεται. Γιατί;
Αυτό που επίσης ανακοινώνεται είναι πως οι δράστες, κατάφεραν να εξαπατήσουν τον εσωτερικό έλεγχο. Μα τότε τι είδους έλεγχος είναι;

Ας απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Τα τελευταία χρόνια, αυτά των παχιών αγελάδων για τις Τράπεζες, η λειτουργία τους διαμορφώθηκε με έναν τρόπο που έπρεπε να απασχολήσει την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν την απασχόλησε. Μέσα σε ένα χαλαρό πλαίσιο ελέγχου από την Κεντρική Τράπεζα, οι Τράπεζες δανειοδοτούσαν όποιον ήθελαν και κυρίως τους μετόχους τους. Μια σειρά από off shore εταιρείες δημιουργήθηκαν από μετόχους Τραπεζών και δανειοδοτήθηκαν από τις Τράπεζες τους για να πάρουν μέρος στη συνέχεια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών. Μια τεράστια απάτη, αφού δεν υπήρχε καμιά πραγματική εισροή χρήματος. Την ίδια ώρα τα αφεντικά των Τραπεζών έδιναν δάνεια σε επισφαλείς επιχειρήσεις, παίρνοντας μίζες κάτω από το τραπέζι.

Για να στηθεί το μεγάλο γλέντι έπρεπε να υπάρχουν δύο πράγματα. Πρώτα, χαλαρός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και υπήρχε. Και δεύτερο, ανύπαρκτος εσωτερικός έλεγχος. Και αυτός υπήρχε.
Αυτό τον ανύπαρκτο έλεγχο γνώριζαν οι διευθυντές των υποκαταστημάτων που προχώρησαν σε υπεξαιρέσεις. Είπαν δηλαδή μαζί με τον βασιλικό των μετόχων, να ποτίσουν και το γλαστράκι του δικού τους συμφέροντος.
Ξαφνικά αποκαλύπτονται σε όλη την Ελλάδα, σε όλες σχεδόν τις Τράπεζες, περιστατικά υπεξαιρέσεων. Και η Αστυνομία ανακοινώνει πως «ξεγέλασαν τον εσωτερικό έλεγχο». Δεν ξεγέλασαν κανέναν έλεγχο. Χρησιμοποίησαν τον ανύπαρκτο.

Και φτάνουμε ως του γελοίου σημείου να μην ανακοινώνεται η Τράπεζα -θύμα της υπεξαίρεσης των 5 εκατομμυρίων. Ενώ ανακοινώνεται η όποια ληστεία των 10.000 ευρώ. Γιατί αν ανακοινωθεί πως η τάδε Τράπεζα, έχει πέσει θύμα 10 υπεξαιρέσεων, τότε κάτι τρέχει, όχι με τους κακούς υπαλλήλους αλλά με την Τράπεζα. Και αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Κάτι τρέχει με τις Τράπεζες. Για την ακρίβεια με αυτούς που τις έχουν. Και δεν είναι η κρίση.

πηγη:.koutipandoras.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Υπεξαιρέσεις Τραπεζών και εξαιρέσεις αλήθειας”

ΣΗΜΕΙΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Είχε γραφτεί σε ορισμένα ιστολόγια, ότι ο άγιος γέρων Σιατίστης Αντώνιος είπε λίγο πρίν την οσιακή κοίμησή του για τον παγκόσμιο πόλεμο :

"Όταν αρχίσει απ΄τη Συρία...θα γενικευτεί"

Αδελφός λίαν αγαπητός, που πρόσφατα ήρθε από το Αγ. Όρος αποσαφήνισε με τρόπο καταλυτικό τα λεγόμενα του.... μακαριστού αγ. γέροντος Αντωνίου.

Ο αδελφός αυτός συνδέεται πολύ με τον παπα-Ευθύμιο και τον επισκέπτεται πάντα όταν πηγαίνει στο Άγιον Όρος. Στην τελευταία λοιπόν επίσκεψη του, ο παπα-Ευθύμιος του είπε ότι ο αγ. γ. Αντώνιοςείχε επισκευθεί κάποτε τον αγ. γέροντα Παΐσιο ο οποίος του είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι

"Από την Συρία θα ξεκινήσει ο παγκόσμιος πόλεμος"


Αυτό μόλις εχθές το πληροφορηθήκαμε και το κοινοποιούμε επειδή και η δική μας αίσθηση, που βασίζεται στην λογική των πραγμάτων όπως εξελίσσονται, είναι ότι η παγκόσμια τραπεζοπιστωτική εξουσία (ΠΤΕ) έχοντας καταβάλλει την Λιβύη και την απειλή του Καντάφι ο οποίος ήθελε να εκδώσει χρυσό δηνάριο, αποθρασύνθηκε και έχει βάλει πλώρη για την Συρία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εάν χτυπήσει την Συρία είναι σαν να χτυπάει την Ρωσία.

Και τα κοινοποιούμε με την υποσημείωση που πάντοτε πρέπει να μπαίνει σε όλες τις αναφορές σε προρρήσεις αγ. γερόντων, ότι τα σχέδια του Θεού μπορούν να αλλάξουν και να αποφευχθεί ακόμη και ο παγκόσμιος πόλεμος άν υπάρξει στον κόσμο μετάνοια, η οποία δυστυχώς ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει...


πηγη:oimos-athina.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “ΣΗΜΕΙΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”

Επιστρέφει (;) το θρυλικό Pony ?


Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το δύσκολο είναι η "έγκριση τύπου"
Την "ελληνική" πλατφόρμα του ΡΟΝΥ, του μοναδικού ελληνικού αυτοκινήτου το οποίο έγραψε ιστορία τη δεκαετία του 1970 – ’80, με νέα αντιρρυπαντική τεχνολογία ετοιμάζεται...
να "ρίξει" στην αγορά η εταιρία ΝΑΜΚΟ (National Motor Company).

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ήδη κατασκευάζονται τα πρωτότυπα PONY 4, τα οποία δοκιμάζονται σε διάφορες συνθήκες, σκληρές και μη, σε θερμοκρασίες και εδάφη, σε συσχετισμό κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων και ωφέλιμου φορτίου για να επιλεγεί ο βέλτιστος συνδυασμός για την παραγωγή ενός δυνατού και φθηνού αυτοκινήτου. Τα σχέδιά του είναι, για ευνόητους λόγους, απόρρητα και δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας προτού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Η επανέκδοση του PONY 4 και η κυκλοφορία του στην Ελλάδα, ωστόσο, θα κριθεί από το εάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει "έγκριση τύπου" από το υπουργείο Μεταφορών, όπως ήδη διαθέτει από τη Γερμανία, αλλά και από το εάν θα διευθετηθεί παλιά οικονομική διαφορά της με την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΑΜΚΟ International AG, Πέτρο-Τζαννέτο Κοντογούρη
"η ιδέα ξεκινά από το ότι υπάρχουν χώρες που επιθυμούν να έχουν μικρές «εθνικές» αυτοκινητοβιομηχανίες για δικούς τους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και επειδή το υψηλό κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών των πολυεθνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ουσιαστικά δεν ταιριάζει με το οικονομικό προφίλ των καταναλωτών αυτών των χωρών, που επιθυμούν φθηνά, αλλά ανθεκτικά αυτοκίνητα, με φθηνά ανταλλακτικά. Το φτερό του ΡΟΝΥ κοστίζει μόλις 32 ευρώ, η πόρτα μόλις 26 ευρώ. Είναι ένα τίμιο, οικονομικό, «ατσάλινο» αυτοκίνητο. Η πίεση που δεχόμαστε από ενδιαφερόμενους μας υποχρεώνει να ανταποκριθούμε και να δείξουμε τα νέα μας μοντέλα σε κίνηση και τις δυνατότητες που έχει μια αυτόνομη, μικρή και ευέλικτη αυτοκινητοβιομηχανία να καλύψει πλήρως, όλο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου".
Η καινοτομία της ΝΑΜΚΟ είναι η νέα ελληνική πλατφόρμα για το PONY® 4. Το σασί του νέου αυτοκινήτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 17 διαφορετικά μοντέλα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του καταναλωτή. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί οκτώ από αυτά. Ταυτόχρονα, ο χώρος του κινητήρα είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να δέχεται μια μεγάλη γκάμα κινητήρων διαφόρων εταιριών κι όχι αυστηρά της Citroen, με τους οποίους πρωτοκυκλοφόρησε.
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η εταιρία έχει δουλέψει και σχέδια ενός ελληνικού κινητήρα, αλλά διάφοροι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εταιρική της πολιτική και με το θεσμικό και επιχειρηματικό περιβάλλον δεν επιτρέπουν την παραγωγή του.
Οι προσωρινές τεχνικές προδιαγραφές του PONY 4 περιλαμβάνουν 4κύλινδρο κινητήρα PCM Peugeot-Citroen Moteurs) ή FIAT, 1.360cc, 75-80 ίππων, με χειροκίνητο κιβώτιο 5 ταχυτήτων, ABS κ.λπ. Θα δέχεται 800kg ωφέλιμο φορτίο με πίσω άξονα κατασκευής της ΝΑΜΚΟ.
Ο προγραμματισμός της εταιρίας περιλαμβάνει το βενζινοκίνητο PONY στην πρώτη φάση παραγωγής, το πετρελαιοκίνητο (diesel) PONY στη δεύτερη φάση, όπως επίσης και το 4x4 και στην τρίτη φάση το ηλεκτροκίνητο PONY . Το βενζινοκίνητο PONY 4 θα κυκλοφορήσει για επαγγελματική ή και ιδιωτική χρήση, σε τιμή που έχει προ-κοστολογηθεί στα 6.910 ευρώ. Η προσπάθεια των κατασκευαστών είναι να μην ξεπερνάει τα 7.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η κατασκευή 24 αυτοκινήτων ημερησίως, που θα σημάνει την "άμεση πρόσληψη 300-400 ατόμων για την παραγωγή και την άμεση προώθηση του PONY". Ο κ. Κοντογούρης επισημαίνει ότι αυτό θα δώσει "μια μικρή ανάσα" στην κρίση "για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο", αφού θα απασχοληθούν Έλληνες προμηθευτές, σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό.
Η νέα γενιά PONY - 4 προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, αλλά θα υπάρξουν και εξαγωγές, σε χώρες που ενδιαφέρθηκαν, όπως η Αίγυπτος και η Αγκόλα.
Η παραγωγή του PONY στην Ελλάδα, από τη ΝΑΜΚΟ, ξεκίνησε το 1974 και σταμάτησε το 1983, εξαιτίας της τροποποίησης της νομοθεσίας για τα ελαφριά αυτοκίνητα πόλης, σε συνδυασμό και με και με απεργίες που κράτησαν κλειστό το εργοστάσιο, εκείνη την περίοδο.
Στην αρχική παραγωγή, τα μηχανικά του μέρη PONY ήταν της CITROEN και είχαν χρησιμοποιηθεί σε 36.000.000 αυτοκίνητα, όπως το θρυλικό 2CV.


thestival

διαβάστε και:

NAMCO PONY: Μια διδακτική ιστορία, για το γιατί η Ελλάδα δεν αξίζει να σωθεί !


Η περιπέτεια της NAMCO στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου είναι χαρακτηριστική για την σύγκρουση των μεγάλων συμφερόντων που «έπνιξαν» όλες τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας (και όχι μόνο!) στην Ελλάδα.

Οι ιδρυτές της εταιρείας, βίωσαν την απόλυτη επιτυχία έχοντας καταφέρει να παράγουν στο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη 8- 10 αυτοκίνητα ημερησίως, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και ..
με προστιθέμενη ελληνική αξία 67%, οι πωλήσεις ξεπερνούσαν τις 18.000, ενώ ο Ελληνικός Στρατός, η αεροπορία και το Ναυτικό έδειχναν την προτίμησή τους στα... άλογα των Pony, αφού το κόστος λειτουργίας και συντήρησης πέντε εξ αυτών ήταν μικρότερο από ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού.



Ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια την κατασκευή αυτοκινήτων σε μια ρομαντική εποχή, όπου οι πολυεθνικοί κολοσσοί δεν είχαν αλώσει τον κλάδο και που η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία φαινόταν ικανή να διατηρήσει την αυτοχθονία της, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη.

Μάλλον όμως, οι επικεφαλής της λογάριαζαν χωρίς... τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν τα πολιτικά προσκόμματα που έβαζαν κυβερνητικά στελέχη της εποχής κατόπιν πιεστικών αιτημάτων ανταγωνιστών εμπόρων και εισαγωγέων που εποφθαλμιούσαν την εμπορική επιτυχία του θρυλικού Pony το οποίο είχε κατακλύσει τους ελληνικούς δρόμους και προμήθευε τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι πιέσεις ακόμη και υπουργών έγιναν αφόρητες, οι απεργίες στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης όλο και συχνότερες, οι μηχανές έμειναν σβησμένες για πάνω από 120 ημέρες και το αποτέλεσμα ήταν μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα η μονάδα ελληνικής παραγωγής να μην είναι βιώσιμη και να κλείσει, βάζοντας μια ακόμη «ταφόπλακα» στο ελληνικό επενδυτικό όνειρο για τη δημιουργία μιας κραταιής εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ίσως ούτε και οι ίδιοι οι πολιτικοί να μην πίστευαν πως η «εθνικά υπερήφανη» κατά τ' άλλα Ελλάδα θα μπορούσε να φτιάξει τα δικά της αυτοκίνητα. Διαφορετικά δεν εξηγείται, όταν κατασκευάστηκε στην τελική του μορφή το πρώτο Pony και η οικογένεια Κοντογούρη κάλεσε τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Κωνοφάγο για να το δει, εκείνος δεν μπήκε καν στον κόπο, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δε θα φτιάξει ποτέ δικό της αυτοκίνητο. Στη συνέχεια όμως, αφού ο ίδιος είχε εμπλακεί στο εργοστάσιο μπαταριών ΠΑΚ, πούλαγε στην μονάδα τα προϊόντα του.

Οι συνδικαλιστές

Μια από τις αιτίες της κατάρρευσης της NAMCO ήταν και ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έκαναν απεργία- κατάληψη, η οποία κράτησε 4 μήνες, ζητώντας αύξηση ημερομισθίων κατά 35%.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν την αρνήθηκαν, αλλά τους πρότειναν να δουν τι αύξηση θα τους έδινε ο κλάδος του μετάλλου. Όμως, εκείνοι επέμεναν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους «εδώ και τώρα», υποκινούμενοι και από ένα μετέπειτα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο της Μακεδονίας, του οποίου ο ρόλος στην περίπτωση αυτή μάλλον ήταν «σκοτεινός», κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «το ότι παρακινείτο από ανταγωνιστικά της οικογένειας Κοντογούρη συμφέροντα».


Δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση γιατί οι υπάλληλοι δεν άφηναν να μπει κανείς στο εργοστάσιο, ακόμη και στους ιδιοκτήτες απαγόρευαν την είσοδο. Δεν επέτρεπαν ούτε καν να σταλούν τα ετοιμοπαράδοτα οχήματα στους πελάτες της εταιρείας και άλλα 600 στον ελληνικό Δημόσιο τομέα. Έδειραν μάλιστα, πολύ άσχημα τον διευθυντή πωλήσεων Γιώργο Ζωγράφο. Τότε ανέλαβε δράση ο Πέτρος Κοντογούρης, ερχόμενος από τη Γερμανία, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία θα τους αποζημίωνε από πάνω, αρκεί να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Πράγμα που έγινε, αλλά μόνο για πέντε μέρες, καθώς μετά ζήτησαν να... πάνε διακοπές. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Πράγματι πήγαν τις διακοπές τους και μετά πέρασαν από την οδό Αγίας Σοφίας 26 για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Το εργοστάσιο είχε κλείσει.

Ήταν καλοκαίρι του 1983 και η Ελλάδα ζούσε στιγμές σοσιαλιστικού παροξυσμικού συνδικαλισμού, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώνουμε για 50 τουλάχιστον χρόνια ακόμη...Τους δυναμικούς "μουσάτους" συνδικαλιστές της δεκαετίας του ΄80, που κατήγγειλαν την "ΕΟΚ των μονοπωλίων" και ζητούσαν να αποδοθεί στην κοινωνικοποίηση, ο παράνομος πλούτος που συσωρεύει το ληστρικό μεγάλο κεφάλαιο ....Έτσι, οι "καπιταλιστές" έκλεισαν τα εργοστάσιά τους, αλλά όλως περιέργως ο "συσωρευμένος πλούτος" άλλαξε χέρια. Πέρασε σε αυτά των "μαχητικών συνδικαλιστών"...

πηγη:taxalia.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Επιστρέφει (;) το θρυλικό Pony ?”

Τραπεζικός πανικός αλά Lehman Brothers;


«Σιωπηλός» τραπεζικός πανικός; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν τα τελευταία 24ωρα οικονομολόγοι, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις πως σταδιακά η κρίση μέσω του τραπεζικού συστήματος περνά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η «απομόχλευση» που προωθούν οι τράπεζες της ευρωζώνης από την ανατολική Ευρώπη, έχει αρχίσει ήδη να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιφέρεια.

Οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πλην Ρωσίας, είναι πλήρως εξαρτημένες από τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, αφού τα τρία τέταρτα του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τους συστήματος ανήκει σε αυτές. Πέρα από την Ουγγαρία, οι πιο εξαρτημένες από τις ξένες πιστώσεις χώρες είναι η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας ανακοίνωσε την εισαγωγή νέων και ιδιαίτερα αυστηρών κεφαλαιακών κανόνων για τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και ενός μειωμένου ορίου δανεισμού που θα καταστήσει δύσκολο το δανεισμό των Αυστριακών τραπεζών στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Βιέννη φοβάται ότι η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί να διασώσει τις τράπεζες της εξαιτίας των ζημιών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μια περιφέρεια στην οποία η Αυστρία είναι κορυφαίος πιστωτής. Η κυβέρνηση της Αυστρίας παρήγγειλε στις Erste Group, Raiffesen Bank International και Bank Austria να περιορίσουν τον δανεισμό στις μόλις 1,1 φορές έναντι των καταθέσεων στις χώρες της περιφέρειας. Αναλυτές φοβούνται ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα διογκώσουν την απομόχλευση από τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και η Nomura εκτιμά ότι ενδεχομένως να καταλήξουν σε συνολικές εκροές λόγω απομόχλευσης ύψους 13 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της Αυστρίας να περιορίσει κάθετα τον δανεισμό στην ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση στην νευρικότητα όσον αφορά τις οικονομίες της περιφέρειας. Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε παρέμβαση στην αγορά spot για τέταρτη φορά σε τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ισοτιμία του ζλότι έναντι του ευρώ, το οποίο για μια ακόμη φορά πλησίασε επίπεδα του 2009. Όμως η παρέμβαση δεν είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά συναλλάγματος καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ύφεσης στην Πολωνία και την υπόλοιπη περιφέρεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται καταστάσεις πανικού. Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν τεράστιες ουρές έξω από την τράπεζα Krajbanka της Λετονίας, κατόπιν δημοσιεύματος του Bloomberg ότι «λείπουν» από την τράπεζα σχεδόν 100 εκατομμύρια λάτι, δηλαδή 191 εκατ. δολάρια. Ο πανικός ξεκίνησε με την ρευστοποίηση της Bankas Snoras της Λιθουανίας. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πήρε τον έλεγχο της τράπεζας στα μέσα Νοεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακάλυψε ότι «λείπουν» 300 εκατ. ευρώ σε ενεργητικά και δήλωσε ότι ο πιστωτικός οίκος βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Αυστρία που μειώνει τις χορηγήσεις της στο εξωτερικό. Η ιταλική UniCredit και η γερμανική Commerzbank δεσμεύτηκαν πρόσφατα να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους στο εξωτερικό. Αλλά και οι γαλλικές τράπεζες, που αποτελούσαν σημαντική δύναμη στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις στην Ασία, έχουν διακόψει κάθε σχετική δραστηριότητα.

Μάλιστα η Fitch εξέδωσε προειδοποίηση για τις τράπεζες της αναδυόμενης Ευρώπης. Στην περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, οι πιέσεις που θα δεχτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους ενδέχεται να τις αναγκάσει να μειώσουν τη χρηματοδότηση των θυγατρικών τους στην περιοχή, εκτιμά ο οίκος. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη χρηματοδότησης των τραπεζών ενδέχεται να σημάνει πιστωτική ασφυξία και μείωση του ΑΕΠ σε πολλές από τις χώρες αυτές. Το βασικό σενάριο της Fitch αναφέρει ότι μια ελληνική κρατική ή τραπεζική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από τις θυγατρικές τους στη ΝΑ Ευρώπη. Όμως, αυτό σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο ικανές να διαθέσουν κεφάλαια, εάν αυτά χρειαστούν.

Τρύπα 241 δισ. στη χρηματοδότηση

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, όλο και δυσκολεύει η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιμείνουν, απειλώντας το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η χρηματοδοτική «τρύπα» βαθαίνει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η αναταραχή στις αγορές οδηγεί την Ευρώπη σε καθολική πιστωτική κρίση. Οι επενδυτές μένουν μακριά από τα ομόλογα τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 413 δισ. δολ. μέχρι στιγμής φέτος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στα δύο τρίτα των αναγκών αναχρηματοδότησης των ομολόγων που λήγουν εντός του 2011, ύψους 654 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Dealogic για τους Financial Times. Η χρηματοδοτική τρύπα αγγίζει τα 241 δισ. δολάρια για το 2011, εκτιμά η Dealogic. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 700-800 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2012. Αν δεν μπορέσουν να καλύψουν το ποσό αυτό, μέσω έκδοσης ομολόγων ή συγκέντρωσης καταθέσεων, τότε, η μείωση του δανεισμού τους θα είναι μονόδρομος. Ας σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι ευρωτράπεζες βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση σε διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.


πηγη sofokleous10.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Τραπεζικός πανικός αλά Lehman Brothers;”

Πέθανε η μοναχοκόρη του Στάλιν


Η μοναχοκόρη του Γιόζεφ Στάλιν πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου την περασμένη Τρίτη στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967, γράφουν οι New York Times.

Η Σβετλάνα Σταλίνα, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν, επισημαίνει η εφημερίδα.

Στη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να σβήσει κάθε σχέση με τον πατέρα της. Μετά δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.

Το 1967 με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση, διέφυγε στην Ινδία και από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 έγινε Λάνα Πίτερς μετά τοn σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι "πολύ ευτυχισμένη" που βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή και εξομολογήθηκε πως "Ο πατέρας της της κατέστρεψε τη ζωή".

"Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου", είχε υπογραμμίσει.

Η ίδια είχε προσθέσει πως ο πατέρας της την αγαπούσε. "Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια", είχε καταλήξει.

πηγη:real.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Πέθανε η μοναχοκόρη του Στάλιν”

Οι τραπεζίτες προωθούν την απόλυτη δικτατορία τους


Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης για μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση δεν έχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ και δεν θα ολοκληρωθεί, γιατί οι αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλισμού θα οξυνθούν σε τέτοιο βαθμό που θα τον τινάξουν στο αέρα.



Σε αυτή τη διαδικασία της ολοκλήρωσης του πλανητικού κράτους (ενός κεντρικού δηλαδή οργάνου διαχείρισης των «λειτουργιών» της παγκοσμιοποίησης), δημιουργούνται ποικίλες αντιφάσεις και θανάσιμοι ανταγωνισμοί μεταξύ των υπερεθνικών και των ισχυρών κρατών: Τέτοιοι που
δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση, τον υπέρ-ιμπεριαλισμό.


Ωστόσο, ο στρατηγικός στόχος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου είναι η συγκρότηση μιας υπερ-εθνικής οικονομικής αρχής: Η ολοκλήρωση της απόλυτης δικτατορίας των τραπεζιτών και των μαφιών του χρήματος.

Οι τραπεζίτες και οι πολυεθνικές των τοκογλύφων επιχειρούν ΟΧΙ μόνο να κερδοσκοπήσουν με την κρίση, πίνοντας το αίμα των λαών και καταλύοντας τα έθνη-κράτη, αλλά να επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του στρατηγικού τους στόχου: τη συγκρότηση της Παγκόσμιας διακυβέρνησης.


Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αυτό που διατυμπανίζεται ως «σωτηρία» των λαών είναι η σωτηρία των τραπεζών…
Διαβάστε το αποκαλυπτικό κείμενο του Νίκου Μπογιόπουλου

Ιδού για ποια «εθνική σωτηρία» πρόκειται!
Του Νίκου Μπογιόπουλου


Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται υπέρ αναξιοπαθούντων τραπεζιτών στον προϋπολογισμό του 2012
(ο νέος, δηλαδή, πακτωλός που θα έρθει να προστεθεί στα 128 δισ. ευρώ που πήγαν στις τράπεζες κατά την προηγούμενη διετία)

είναι:
*
· 1,5 φορές περισσότερα απ' όσα προϋπολογίζονται για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις των συνταξιούχων!
· 3 φορές περισσότερα από όσα διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία!


· 15 φορές περισσότερα από τα ποσά που διατίθενται ειδικά για το ΙΚΑ των εκατομμυρίων ασφαλισμένων!
· 7,5 φορές περισσότερα από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια της χώρας!
· 43 φορές περισσότερα από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Κοινωνική Πρόνοια!

· 19 φορές περισσότερα απ' όσα διατίθενται για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους υγειονομικούς φορείς!
· 12 φορές περισσότερα από τις δαπάνες που διατίθενται για τη λειτουργία των ΟΤΑ!
· 100 φορές περισσότερα από τα χρήματα που διατίθενται για τον Πολιτισμό!
· 323 φορές περισσότερα από το κονδύλι που διατίθεται για τον Αθλητισμό!
*
Αυτά υπαγορεύει ο προϋπολογισμός τους, ο φτιαγμένος στο πνεύμα των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων, των εφαρμοστικών, των πολυνομοσχεδίων και των «ιστορικών» αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη...

Με αυτό τον προϋπολογισμό είναι που θα μας «σώσει» η κυβέρνηση της «εθνικής σωτηρίας»...
Περί αυτού του προϋπολογισμού, περί αυτής της κυβερνήσεως και περί αυτής της «εθνικής σωτηρίας» πρόκειται.

Της «εθνικής σωτηρίας», δηλαδή, των τραπεζιτών, των μονοπωλίων, των κεφαλαιοκρατών και των πλουτοκρατών.

rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Οι τραπεζίτες προωθούν την απόλυτη δικτατορία τους”

Οι οικονομολόγοι του Χίτλερ


Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, οι ναζί άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την Ευρώπη, που είχε τον τίτλο «Νέα Τάξη στην Ευρώπη».
Εκεί προβλεπόταν πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεργάζονταν σε μεγάλη κλίμακα και θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ισχυρές οικονομίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των ΗΠΑ. Ο Χίτλερ πίστευε πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια. Οικονομολόγοι και ειδικοί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του '40 επεξεργάζονταν λεπτομερή σχέδια για το πώς θα γίνει αυτή η οικονομική ένωση, που θα λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές ήταν ο οικονομολόγος Λούντβιχ Ερχαρτ, που ξόδεψε πολλή από την ενέργειά του γι' αυτή την ιδέα.
Ο Χίτλερ ήθελε να χτίσει μια αυτοκρατορία αντίστοιχη με αυτές των ΗΠΑ και
της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά πρώτα ήθελε να σταθεροποιήσει το κέντρο. Σχεδόν με περίπατο είχε κατακτήσει Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Νορβηγία. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιστάθηκε στον άξονα ήταν η Ελλάδα, που απώθησε τους Ιταλούς φασίστες μέχρι περίπου τα μισά της Αλβανίας. Και για την Ιστορία: η Ελλάδα ζήτησε από τους συμμάχους Βρετανία και ΗΠΑ πενήντα πολεμικά αεροπλάνα, που θα τα πλήρωνε και δεν δόθηκαν ποτέ. Ο Χίτλερ ως αποικιακό μοντέλο είχε τη Βρετανία. Θαύμαζε την πολιτική τους στην Ινδία. Σχεδίαζε να την εφαρμόσει στη Σοβιετική Ενωση. «Ας μάθουμε από τους Εγγλέζους. Με διακόσιους πενήντα χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, διοικούν τετρακόσια εκατομμύρια». Αλλά επειδή οι Σλάβοι ήταν παραπάνω από το κανονικό, έπρεπε να μειωθούν κατά 35 έως 45 εκατομμύρια με την πείνα και τις αρρώστιες. (Η εξαφάνιση με αρρώστιες είχε εφαρμοστεί στους Ινδιάνους των ΗΠΑ.)
Δηλαδή, η σχεδιαζόμενη αυτοκρατορία του Χίτλερ ήταν δύο ταχυτήτων. Ενα αναπτυγμένο κέντρο και μια περιφέρεια να λιμοκτονεί. Θα εφάρμοζαν τους νόμους της γερμανικής αποικίας Ναμίμπια και έτσι όλα θα γίνονταν σύμφωνα με το νόμο.

Τι απέγιναν οι οικονομολόγοι του Χίτλερ, που σχεδίαζαν το πρώτο μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι σαν πρώιμη Ε.Ε.; Στελέχωσαν την οικονομία της μεταπολεμικής Γερμανίας και ο Λούντβιχ Ερχαρτ έγινε υπουργός Οικονομικών και αργότερα καγκελάριος και διαδέχτηκε τον Αντενάουερ. Συνέβαλε τα μέγιστα για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Η πρότασή του ήταν μια παραλλαγή του σχεδίου του Χίτλερ «Νέα τάξη στην Ευρώπη», δηλαδή μιας Ευρώπης στην υπηρεσία της Γερμανίας. Και το σχέδιο του Χίτλερ, έστω και παραλλαγμένο, τελικά θριάμβευσε. Εξάλλου, ο Ερχαρτ δεν πίστευε πως θα άφηναν ποτέ οι ΗΠΑ να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, με θεσμούς και νόμους. Αν αυτό γινόταν, θα είχαν μια ισχυρή ανταγωνιστική δύναμη.

Η πολιτική της Μέρκελ είναι η απόλυτη κυριαρχία των συμφερόντων της Γερμανίας. Εχει διασφαλίσει πλήρη πολιτικό και δημοσιονομικό έλεγχο επί των χωρών της ευρωζώνης. Θα μπορεί να τιμωρεί τους απείθαρχους εταίρους. Θα έχει την εξουσία να αποπέμπει τις περιττές χώρες, αφού πρώτα τις πτωχεύσει και τους πάρει ό,τι έχουν και δεν έχουν. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος στόχος και θα ακολουθήσουν τα άλλα «γουρουνάκια» (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Και εδώ θα δούμε μια ομοιότητα με το σχέδιο του Χίτλερ για τη Σοβιετική Ενωση. Εξαθλιώστε τους αντίστοιχους Σλάβους της Νότιας Ευρώπης. Ηδη ο πλανήτης μας έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους που λιμοκτονούν. Αν προστεθούν ακόμη μερικά εκατομμύρια, το στατιστικό ποσοστό θα υποστεί ανεπαίσθητες αλλοιώσεις.

ΣΗΜ.: Ολες οι πληροφορίες για την αυτοκρατορία του Χίτλερ προέρχονται από το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Hitler's Empire: Nazi Rule in Occupied Europe» (εκδόσεις Allen Lane). Δεν ξέρω αν αυτό το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Αν υπάρχει στη γλώσσα μας, πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται σήμερα με τους εταίρους μας.

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
ΠΗΓΗ:enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Οι οικονομολόγοι του Χίτλερ”

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο πρώτος του ΔΝΤ: Στον εισαγγελέα για το πλαστό έλλειμμα ο Α.Γεωργίου! "Δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας"


Το πρώην (;) στέλεχος του ΔΝΤ, ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες των πρώην υφισταμένων του διόγκωσε επίτηδες του έλλειμμα του δημοσίου με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης, απολογείται στις 12 Δεκεμβρίου με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων!

Ο Ανδρέας Γεωργίου, οποίος καταγγέλθηκε από την πρώην υπάλληλο της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά για σκοπούμενη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από 13,4% σε 15,8% του ΑΕΠ, με στόχο να γίνει επιτακτική η υιοθέτηση επώδυνων μέτρων λιτότητας θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη.

Τις πρώτες καταγγελίες σε βάρος του τις έκανε η καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά, ένα από τα 5 μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από το Βενιζέλο. «Δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας. Το μεθόδευσαν για να μπούμε στο Μνημόνιο και να πάρουν όλα τα μέτρα που φορτώθηκε άδικα ο ελληνικός λαός» είπε στις πρώτες της καταγγελίες.

Η οποία μάλιστα προχώρησε σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις:


- Δεν υπάρχει καμία Ελληνική Στατιστική Αρχή.

- Δεν συνεδρίασε ποτέ για την έκδοση στοιχείων, τα οποία έρχονταν έτοιμα-μαγειρεμένα.

- Αποκορύφωμα όλων ήταν το έλλειμμα του 2009 που σε μία νύχτα γιγαντώθηκε από τους Γερμανούς της Eurostat, με την ανοχή του τότε υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

- Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν τα σενάρια περί ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας και έτσι μπήκαμε στο Μνημόνιο, και έτσι »πέρασαν» και »περνάνε» τα άδικα μέτρα λιτότητας κατά του ελληνικού λαού.

- Καμία ανεξαρτησία, μία σφραγίδα και μόνο η Στατιστική Αρχή. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε συνεδριάσει!

- Για τα μάτια η περίφημη διαδικασία opengov. Μας επέλεξαν όλους επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Κατά την κ. Γεωργαντά, φούσκωσαν σε μία νύχτα το έλλειμμα του 2009

«Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, έτσι ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ».

«Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ».


«Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα».

Τους ισχυρισμούς της επιβεβαίωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης κατέθεσε χθες το πρωί ενώπιον εισαγγελέα και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ισχυρισμούς του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.
Πρόκειται για ένα φοβερό σκάδαλο που αν επιβεβαιωθεί θα ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία που βέβαια δεν θα έχει συντελεστεί χωρίς να κάλυψη της προηγούμενης κυβέρνησης...

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε να ενισχύσει με επιπλέον στοιχεία όσα είχε πει στην 6ωρη κατάθεσή της η καθηγήτρια οικονομετρίας σύμφωνα με τα οποία «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Άλλωστε, ο ίδιος φέρεται να είχε προβεί σε καταγγελία ενώπιον των εισαγγελικών αρχών πως τα στοιχεία της Υπηρεσίας έδειχναν το έλλειμμα στο επίπεδο του 15,5% και ουσιαστικά έβαζαν τη χώρα στη δίνη σειράς σκληρών οικονομικών μέτρων.

Ο Διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου είναι πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και “άνθρωπος των αγορών”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ο πρώτος του ΔΝΤ: Στον εισαγγελέα για το πλαστό έλλειμμα ο Α.Γεωργίου! "Δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας"”

ΟΟΣΑ: Μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα- Στον "πάγο" η παγκόσμια ανάπτυξη


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία




-Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)...

που δημοσιεύει το Reuters, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη «ξεμένει από καύσιμα», αφήνοντας την ευρωζώνη «κολλημένη» στην ύφεση και τις ΗΠΑ να την ακολουθήσουν κατά πόδας.



«Η απειλή για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης γίνεται όλο μεγαλύτερη, όσο η ευρωζώνη δεν καταφέρνει να βγει από το τέλμα της κρίσης χρέους και οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν συμφωνούν σε ένα σχέδιο μείωσης των δαπανών», τονίζει ο ΟΟΣΑ.



«Με δεδομένη την έλλειψη αποφασιστικής δράσης εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών, μόνο η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να περιορίσει την κρίση του μπλοκ», σύμφωνα με τον οργανισμό, που έχει έδρα το Παρίσι. Αντιθέτως στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει πλέον πολλά «πολεμοφόδια».



«Επίσης, ενώ η σταθερή ανάπτυξη στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες θα δώσει μία ώθηση, το παγκόσμιο εμπόριο που κατρακυλά θα αποτελέσει τροχοπέδη για την κινεζική παραγωγή» προσθέτει ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιορισθεί το 2012 στο 3,4% από 3,8% φέτος.



Πρόκειται για μεγάλη πτώση, αν υπολογίσει κανείς ότι το Μάιο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 4,2% το 2011 και 4,6% του χρόνου.



«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τη μετάδοση της κρίσης να αυξάνεται και να χτυπά πιθανότατα και την Γερμανία», τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ευρωπαϊκής και Οικονομικής Συνεργασίας, οικονομολόγος Pier Carlo Padoan, σε συνέντευξή του στο Reuters.



«Συνεπώς το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ» προσθέτει, καλώντας τους ιθύνοντες της Κεντρικής Τράπεζας να δεσμευθούν στη δημιουργία ενός ανώτατου ορίου στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ώστε να ηρεμήσει την κρίση.



ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση



Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι όμως οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία ξεχωριστά.



Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας.



Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013.



«Οι κίνδυνοι για το outlook είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί», αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».



Εξαιρουμένου του οφέλους από το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει από 9% του ΑΕΠ φέτος σε 7% το 2012 και 5,3% το 2013.



«Η τεράστια προσαρμογή που απαιτείται για να ανακοπούν και να αντιστραφούν οι αυξήσεις στο υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ δεν αφήνει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης στην Ελλάδα», επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, καλώντας τη χώρα να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες της αντί να αυξήσει και άλλο τους φόρους, προκειμένου να μην πληγεί η ανάκαμψη.



Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για «αποφασιστική αντιμετώπιση» της φοροδιαφυγής προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.



Αναφορικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας ο ΟΟΣΑ προβλέπει τα εξής:


- Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6,1% το 2011, θα υποχωρήσει κατά 3% το 2012 και θα ανακάμψει κατά 0,5% το 2013.



- Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 5,3% το 2011, θα μειωθεί κατά 5,2% το 2012 και υποχωρήσει κατά 0,8% το 2013.



- Η δημοσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 8% το 2011, θα μειωθεί κατά 6,6% το 2012 και υποχωρήσει κατά 5,1% το 2013.



- Η τελική εγχώρια ζήτηση θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2011, θα υποχωρήσει κατά 5,5% το 2012 και θα μειωθεί κατά 1,3% το 2013.



- Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,9% το 2011, θα επεκταθούν κατά 6,5% το 2012 και θα ενισχυθούν κατά 7,1% το 2013.



- Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 14,3% το 2011, κατά 5,7% το 2012, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν κατά 0,2% το 2013.



- Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% το 2011, κατά 1,1% το 2012 και κατά 0,2% το 2013.



- Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 16,6% εφέτος από 12,5% το 2010 και να εκτιναχθεί στο 18,5% το 2012 και στο 18,7% το 2013.



- Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ εφέτος από 10,8% του ΑΕΠ το 2010 και να υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,3% του ΑΕΠ το 2013.



- Το δημόσιο χρέος (εξαιρουμένου του PSI) αναμένεται να αυξηθεί στο 165,1% του ΑΕΠ εφέτος από 149,1% του ΑΕΠ το 2010 και να ανέλθει στο 181,2% του ΑΕΠ το 2012 και στο 183,9% του ΑΕΠ το 2013.



- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος, στο 6,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,4% του ΑΕΠ το 2013.

πηγη:epikaira.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “ΟΟΣΑ: Μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα- Στον "πάγο" η παγκόσμια ανάπτυξη”

Γιώργος Παγουλάτος: Ένα νέο πρόσωπο με πολύ ενδιαφέρον


Η κυβέρνηση Παπαδήμου εμπλουτίζεται. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reporter, ένα νέο πρόσωπο με πολύ ενδιαφέρον θα συμμετάσχει απο αύριο στην κυβέρνηση, με ρόλο στην επικοινωνία.

Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, ο ακριβής ρόλος του οποίου θα ανακοινωθεί αύριο, είναι καθηγητής Οικονομικών, αλλά με πολύ ευρεία αντίληψη των πραγμάτων και εξίσου ευρύ πνεύμα όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει απο κείμενα του που έχουν δημοσιευθεί στην Καθημερινή της Κυριακής, αλλά και στο προσωπικό του blog. Πιστεύουμε οτι θα προσδώσει μεγάλο ενδιαφέρον στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, στο βαθμό που θα του επιτρέπει η θέση του- που δεν θα είναι κυβενρητικός εκπρόσωπος.

Αντιγράφουμε το μίνι βιογραφικό του απο το blog του:

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Collège d’ Europe, Bruges, Βέλγιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μάστερ και διδακτορικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου ήταν Rhodes scholar. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη συγκριτική οικονομική πολιτική.
Είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας, και έχει διατελέσει μέλος διαφόρων διοικητικών και επιστημονικών συμβουλίων. Από το 2007 αρθρογραφεί τακτικά στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Άρθρα και απόψεις του αναφέρονται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και πέντε βιβλία, μεταξύ των οποίων το Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Γρ. Νικολόπουλος
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Γιώργος Παγουλάτος: Ένα νέο πρόσωπο με πολύ ενδιαφέρον”

«Η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει σε δέκα ημέρες»


«Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει» είναι το συμπέρασμα εκτενούς άρθρου των «Financial Times», ο συντάκτης του οποίου υποστηρίζει πως, μετά τα crash- test Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά «σταμάτησε να λειτουργεί».

Εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της μετάδοσης της κρίσης στους μεγάλους «πιστωτές» του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, ουσιαστικά ο μηχανισμός έχει ξεμείνει από «δύναμη πυρός».

Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να αντιμετωπίσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:

1) Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες.
2) Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου.
3) Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “«Η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει σε δέκα ημέρες»”

«Δεκάλογος» Σαμαρά για τον τουρισμό


Υπέρ της δημιουργίας αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού τάχθηκε μεταξύ άλλων στις προτάσεις που παρουσίασε για τον Τουρισμό ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Χαρακτήρισε τον τουρισμό ως «εθνική προτεραιότητα» για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίστηκε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «πολλές φορές με αδιαφορία, κάποιες στιγμές με αναλγησία».

Μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς είναι η πλήρης άρση του καμποτάζ, η εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα και η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο.

Ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου για έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής και σημείωσε ότι για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία ο τουρισμός αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε 10 μέτρα-προτεραιότητες που θα στηρίξουν έναν μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό:

1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση. Και μάλιστα δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.

2. Σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές Τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.

4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.

5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.

6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.

7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.

8. Εκπόνηση νέας Στρατηγικής Αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.

9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.

πηγη:politis-gr.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “«Δεκάλογος» Σαμαρά για τον τουρισμό”

Εφιάλτης των επιχειρήσεων οι συναλλαγές στο εξωτερικό


«ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ διαστάσεις» προσλαμβάνει πλέον το ζήτημα της ρευστότητας των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν επιχειρηματικοί φορείς, εδώ και λίγες εβδομάδες, απαιτείται μετρητό κάλυμμα 200% προκειμένου οι ξένες τράπεζες να προσθέσουν την επιβεβαίωσή τους επί ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή που εκδίδονται από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ή να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές με βάση αντεγγυητικές επιστολές, που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.

Το 100% του μετρητού καλύμματος θα παραμένει δεσμευμένο στην αλλοδαπή ανταποκρίτρια τράπεζα και το υπόλοιπο 100% θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή της υποχρέωσης.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει ευθέως τη δραστηριότητα των μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες και αντιμετωπίζουν, εδώ και αρκετό καιρό, το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας στο εσωτερικό, αλλά και την καθίζηση της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είναι τρομοκρατημένοι από τη διαπίστωση ότι παγιώνεται το καθεστώς των συναλλαγών με μετρητά αντί εγγυητικών επιστολών τραπεζών (που δεν γίνονται αποδεκτές στο εξωτερικό) με τους προμηθευτές στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για περαιτέρω ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, οι διεθνείς τράπεζες ανέστειλαν τις πιστωτικές γραμμές που τηρούσαν με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών και εργασιών Treasury.

Σε όσες περιπτώσεις ζητείται από τις αλλοδαπές τράπεζες να προσθέσουν την επιβεβαίωσή τους επί ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή που εκδίδονται από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ή να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές με βάση αντεγγυητικές επιστολές έκδοσης ελληνικών τραπεζών, απαιτείται η δέσμευση ισόποσου μετρητού καλύμματος σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, το οποίο θα αποδεσμεύεται μόνο μετά την οριστική πληρωμή ή λήξη της ενέγγυας πίστωσης/πίστωσης σε αναμονή ή μετά την επιστροφή στα γκισέ της αλλοδαπής τράπεζας της εγγυητικής επιστολής που εξέδωσε.



«Φρένο» και από οργανισμούς

εξαγωγικών πιστώσεων




Στην απόρριψη των εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο ήρθε να προστεθεί, τις τελευταίες εβδομάδες (υπό τον φόβο ελληνικού χρεοστασίου), το πάγωμα κάθε είδους εξασφάλισης από τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, εγγυώνταν για τις συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο γερμανικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων Euler-Hermes όσο και ο αντίστοιχος γαλλικός COFACE έκοψαν τις πιστώσεις όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, θεωρώντας τες χώρες υψηλού κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί αυτοί αρνούνται να ασφαλίσουν όσες εταιρίες θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω χώρες, προκειμένου να αποφύγουν να αναλάβουν αυτές τον εμπορικό κίνδυνο σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρίας ή υπερημερίας. Η επιφυλακτικότητα των ξένων έχει επηρεάσει τις συναλλαγές τους ακόμη και με εξαιρετικά υγιείς και φερέγγυες ελληνικές εταιρίες, με τις οποίες διατηρούσαν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε κάποια ισχυρή χώρα του ευρωπαϊκού Bορρά. Eτσι, οι προμηθευτές τους θα βλέπουν ότι τα χρήματα έρχονται από μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού και όχι από την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους προμηθευτές τους και διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα για τις σχετικά καινούργιες εταιρίες, οι οποίες επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνίες με νέους πελάτες.

Εκεί, οι ξένοι απορρίπτουν τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας τη σύναψη συμφωνίας εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Oπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ξένοι δεν εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και πολλοί από αυτούς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό προεξοφλούν τη χρεοκοπία της. Το σίγουρο είναι ότι έτσι αυξάνουν τα προβλήματα στην αγορά και επιτείνεται η οικονομική δυσπραγία σε ορισμένους κλάδους που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.


Κ. Παπαγρηγόρης
EXPRESS.GR
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Εφιάλτης των επιχειρήσεων οι συναλλαγές στο εξωτερικό”

Ουγγαρία: Τι πήγε στραβά...


Γιατί οι Μαγυάροι δεν άντεξαν μακριά από τις "αγκάλες" του ΔΝΤ...
Όταν τον Αύγουστο του 2010 ο με συντριπτική πλειοψηφία νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς Βίκτορ Όρμπαν «έδιωχνε» περήφανα το ΔΝΤ μετά από δύο χρόνια οικονομικής και τεχνικής βοήθειας στα πλαίσια ενός πακέτου στήριξης 20 δις. ευρώ, η κοινή γνώμη είχε σταθεί δίπλα του, συνεπικουρούμενων και των κορονών προστασίας μισθωτών και συνταξιούχων με τις οποίες συνδέθηκε η συγκεκριμένη πράξη.

Δεν πέρασαν πάνω από 15 μήνες πριν η « ανορθόδοξη», αντιμνημονιακή πολιτική που ακολούθησε ο Όρμπαν στα πλαίσια του φιλόδοξου πλάνου ανόρθωσης της οικονομίας που κατήρτισε, που περιελάμβανε δραματικές μειώσεις στη φορολόγηση εισοδημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αποφάσισε να επιβάλει για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά 0,45% στις τράπεζες, αύξησε τη φορολογία των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων και, σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, εθνικοποίησε τους πόρους των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η ανάκαμψη όμως της ουγγρικής οικονομίας περιορίστηκε στην αρχική αναλαμπή. Κύριο αίτιο η ιδιωτική κατανάλωση, που παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που «κληρονόμησε» η επέμβαση του ΔΝΤ, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή οι ξένες επενδύσεις απουσιάζουν παρόλο που η ουγγρική οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τη φετινή χρονιά, ενώ εκτιμάται σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν ότι θα επιτύχει μείωση του δημοσίου χρέους της κατά 5 ολόκληρες μονάδες (στο 75,9% του ΑΕΠ), έστω και μέσα από ad hoc μέτρα.

Ο «λογαριασμός» του δανείου από το ΔΝΤ όμως αναμένεται να φτάσει από το 2012 ανεβάζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ουγγρικής οικονομίας σχεδόν κατά το ήμισυ και με επιπλέον αυξητικές τάσεις μέχρι το 2014. Την ίδια στιγμή το ουγγρικό φιορίνι έχει υποχωρήσει τους τελευταίους έξι μήνες κατά 16,3% σε σχέση με το ευρώ, με την σημερινή ισοτιμία να είναι 1/317.92, ενώ τα spreads των δεκαετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν το 9.6%. Με τους οίκους αξιολόγησης έτοιμους λοιπόν να πετάξουν τα ουγγρικά ομόλογα στα...σκουπίδια (junk) -απειλη που έκανε πράξη η Moody's -, η κυβέρνηση Όρμπαν αναγκάστηκε να ζητήσει εκ νέου τη βοήθεια του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δε θα δεχθεί όρους που να συνδέονται με την ενδεχόμενη νέα πίστωση.

Αναλυτές πάντως αποδίδουν την «αποτυχία» της Ουγγαρίας να αποτινάξει τα «δεσμά» του Ταμείου και στην επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στον πυρήνα της Ευρωζώνης τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των εξαγωγών της, βρίσκεται στο σκαλοπάτι προ της ύφεσης.

Η Ουγγαρία έπεσε επίσης θύμα της τρελής κούρσας που ακολούθησε το ελβετικό φράγκο τους πρώτους μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, το 75% των στεγαστικών δανείων στην Ουγγαρία έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, τα περισσότερα σε περίοδο που το ουγγρικό φιορίνι ήταν ισχυρότερο έναντι του ελβετικού νομίσματος.

Συζητήσεις άλλωστε είχε προκαλέσει η απόφαση του Όρμπαν να «κουρέψει» τα στεγαστικά δάνεια, περνώντας νόμο με τον οποίο τα στεγαστικά δάνεια θα αποπληρώνονται στη σταθερή ισοτιμία των 180 φιορινιών ανά ελβετικό φράγκο. Το υπόλοιπο ποσό ήταν υποχρεωμένες να το πληρώσουν εγχώριες και ξένες τράπεζες που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια.

Δημήτρης Κώτσος

dimkotsos@reporter.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ουγγαρία: Τι πήγε στραβά...”

Βόμβα Β.Πούτιν: "Οι καταχρεωμένοι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ρωσίας"


"Βόμβα" με σαφές υπαινιγμό κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για απόπειρα επέμβασης στην εκλογική διαδικασία των ρωσικών εκλογών, έριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ορίσθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πριν λίγο, ότι ντα"Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Είναι μια χαμένη προσπάθεια, πεταμένα λεφτά, πρώτον γιατί ο Ιούδας (σ.σ.: εννοεί τα κόμματα και τους πολιτικούς που όπως και στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από ξένες δυνάμεις) δεν είναι από τις πιο αξιοσέβαστες βιβλικές μορφές στη χώρα μας και δεύτερον γιατί θα ήταν καλύτερα (οι χώρες αυτές) να πληρώσουν τα χρέη τους με τα χρήματα αυτά και να συνεχίζουν να ακολουθούν μια αναποτελεσματική και δαπανηρή εξωτερική πολιτική».

Είναι σαφές ότι αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. μιλώντας για χώρες με τεράστια ελλείμματα.

Στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός του στην Μόσχα, ο Πούτιν είπε ευθέως ότι ξένες χώρες χρηματοδοτούν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία «για να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες «Ολοι οι ξένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία είναι μια δημοκρατική χώρα, ένας έμπιστος εταίρος, ένας προβλέψιμος εταίρος, με τον οποίο μπορούν και πρέπει να συμφωνούν», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Βόμβα Β.Πούτιν: "Οι καταχρεωμένοι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ρωσίας"”

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ


του Μοναχού Αρσένιου Βλιαγκόφτη
Περιοδικό "ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ"
Τ.Θ.: 118407, 540 03 Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε να γίνεται λόγος για "Νέα Εποχή". Όλο και περισσότερο βλέπουμε να χρησιμοποιείται το ουράνιο τόξο, η πυραμίδα, ο αριθμός 666, η πεντάλφα, αγαπημένα σύμβολα όλα αυτά της "Νέας Εποχής". Ακούμε επίσης να γίνεται πολύς λόγος για Παγκοσμιοποίηση και για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια χρυσή εποχή καθολικής ευτυχίας, ή, μήπως, άραγε κάτι μας κρύβουν;



Η λεγομένη Νέα Εποχή βασίζεται σε μια παλαιά σκέψη που συναντάται σε εξωχριστιανικές
θρησκείες. Πρόκειται για μια άποψη της αστρολογίας, ότι δήθεν κάθε 2.000 περίπου χρόνια εισέρχεται η ανθρωπότητα σε μια Νέα Εποχή. Η προηγούμενη ήταν -μας λένε- η Εποχή των Ιχθύων, η εποχή του Χριστιανισμού.
Τώρα εισερχόμεθα -λένε- στη Νέα Εποχή , στην Εποχή του Υδροχόου, μια χρυσή εποχή για την ανθρωπότητα.
Ο Χριστιανισμός θα τεθεί στο περιθώριο της Ιστορίας, θα έρθουν νέες αλήθειες, θα τις φέρει ο "μεσσίας" ή Χριστός της Νέας Εποχής , δηλαδή, ο Αντίχριστος.
Και μόνον αυτά, βέβαια, αρκούν για να καταλάβει κανείς ότι η λεγομένη Νέα Εποχή είναι αντίθετη και ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξο πίστη μας.

Τι είναι η "Νέα Εποχή".


Είναι ένα "αόρατο δίκτυο" παραθρησκευτικών οργανώσεων σ' όλο τον κόσμο. Οργανώσεις ινδουιστικές, βουδιστικές, γκουρουϊστικές, νεογνωστικές, ψυχολατρείες, "θετική σκέψη", μασονία, θεοσοφία, νεοειδωλολατρία, νεοσατανισμός, μαγεία, αστρολογία, υπνωτισμός, πνευματισμός, σουφισμός, "εναλλακτικές θεραπείες", "πολεμικές τέχνες της Ανατολής" κ.ά. Τον σκληρό πυρήνα της Νέας Εποχής αποτελούν ολοκληρωτικού χαρακτήρας ομάδες, που αποκρύπτουν τους πραγματικούς των σκοπούς και δρουν πίσω από ένα παραπλανητικό προσωπείο.
Όλες αυτές τις Οργανώσεις ενώνουν οι κοινοί στόχοι και η κοινή αντίληψη για τον θεό, τον άνθρωπο και τον κόσμο, την οποία αντλούν από τις ανατολικές θρησκείες και τον αποκρυφισμό.

Τι πιστεύει η "Νέα Εποχή"

Βασικά στοιχεία της διδασκαλίας της Νέας Εποχής είναι η πίστη σε απρόσωπο θεό, στο "νόμο" του κάρμα και των μετενσαρκώσεων, και στη δυνατότητα της μετεξελίξεως του ανθρώπου σε κατ' ουσίαν θεό με τις δικές του μόνο δυνάμεις και με τη βοήθεια και χρήση του"διαλογισμού". Κεντρική θέση στη διδασκαλία της Νέας Εποχής έχει ο απόλυτος πανθεϊστικός μονισμός ("Εν το παν" της θεοσοφίας - "ολιστικό μοντέλο"). Πιστεύουν επίσης ότι μέσα μας έχουμε "απόκρυφες δυνάμεις" και ότι η Γη είναι εμψυχωμένη ("Γαία"). Όλα αυτά είναι επιδράσεις των ανατολικών θρησκειών (βουδισμού - ινδουισμού) μέσω της Μασονίας και της Θεοσοφίας.
Το μήνυμα τους συνοψίζεται στο μεγάλο εωσφορικό ψέμα, ότι, δηλαδή, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του θεός και δεν χρειάζεται τον Θεό για να σωθεί.
Τα μηνύματα της Νέας Εποχής και κυρίως το τρίπτυχο: σεξ, βία και εξοικείωση με τη μαγεία και το δαιμονικό στοιχείο, διοχετεύονται κυρίως από τα Μ.Μ.Ε., τη μουσική (κυρίως ροκ), τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες της Ανατολής, τις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες, τα "παιδικά" παιχνίδια κ.ά.
Η Νέα Εποχή καλλιεργεί τη σύγχυση χρησιμοποιώντας ορούς όπως Χρίστος, προσευχή, αγάπη, ελευθερία, με άλλο νόημα όμως, και μάλιστα πολλές φορές αντίστροφο αυτού που δίνουμε εμείς οι χριστιανοί σ' αυτές τις λέξεις.

Στόχοι της "Νέας Εποχής".
Αυτοί που κατευθύνουν την κίνηση της Νέας Εποχής έχουν δύο βασικούς στόχους:
1) Την εγκαθίδρυση μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με κατάληξη την επιβολή μιας παγκόσμιας κυβέρνησης με επικεφαλής ένα παγκόσμιο κυβερνήτη (δικτάτορα), τον αναμενόμενο από αυτούς "μεσσία" της Νέας Εποχής
2) Την εγκαθίδρυση μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων σε θρησκευτικό επίπεδο. Δηλαδή τη δημιουργία μιας νέας παγκοσμίας θρησκείας ήπανθρησκείας, η οποία θα προκύψει από την συνένωση όλων των γνωστών θρησκειών. Γι' αυτό και βλέπουμε να βάζουν όλες τις θρησκείες να συζητούν μεταξύ τους για να βρουν αυτά που τις "ενώνουν". (Διαχριστιανικός και Διαθρησκειακός συγκρητισμός).
Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι πρόκειται για μια δαιμονική επιδίωξη.
Ο Κύριός μας Ιησούς Χρίστος λέγει κατηγορηματικά: "Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή". (Ιω. 14, 6).
Αντιθέτως, η Νέα Εποχή υποστηρίζει ότι όλοι οι δρόμοι, όλες οι θρησκείες, οδηγούν στην Αλήθεια. Όσοι υποστηρίζουν -όπως π.χ. εμείς οι Ορθόδοξοι- ότι μόνον η δική τους πίστη είναι η αληθινή και σώζει τον άνθρωπο, αυτοί θεωρούνται "κολλημένοι στην παλιά εποχή", θεωρούνται εχθροί της Νέας Εποχής και συκοφαντούνται ως φανατικοί, μισαλλόδοξοι, ρατσιστές, φονταμενταλιστές κ.ο.κ.
Ο Χρίστος -λένε οι κήρυκες της Νέας Εποχής - ήταν ένας από τους πολλούς μύστες και διδασκάλους της ανθρωπότητας. Ήταν ένας άνθρωπος που με τις δικές του δυνάμεις ανέβηκε ψηλά.
Από όσα είπαμε παραπάνω, φαίνεται καθαρά ο αντιχριστιανικός χαρακτήρας της Νέας Εποχής Φαίνεται, επίσης, ότι ο βασικός στόχος της Νέας Εποχής είναι η παγκόσμια κυριαρχία. Αυτός ήταν και είναι ο βασικός στόχος και το σχέδιο των λεγομένων μυστικών εταιρειών όπως η μασονία, η Θεοσοφία, οι Ιλουμινάτοι (πεφωτισμένοι), και "λεσχών" όπως η Τριμερής Επιτροπή και η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Αυτός ο ίδιος στόχος, η παγκόσμια δηλαδή κυριαρχία, αποτελεί όνειρο του σιωνισμού. Οι σιωνιστές Εβραίοι περιμένουν ακόμη τον μεσσία. Τον περιμένουν ως εκείνον που θα τους εξασφαλίσει την παγκόσμια πολιτικοοικονομική επικράτηση.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, κρίνουν οι σχεδιαστές της Νέας Εποχής , ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα σύστημα απολύτου ελέγχου στην παγκόσμια οικονομία, στο εμπόριο, στη διατροφή. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η πολυσυζητημένη παγκοσμιοποίηση, και όχι την μεγιστοποίηση της ευημερίας όπως διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της.
Για να γίνει ο κόσμος απολύτως ελεγχόμενος, σχεδιάζεται η κατάργηση του γνωστού μας χρήματος και η καθιέρωση του λεγομένου πλαστικού χρήματος μέσω των καρτών.
Για να ελεγχθούν και κατασταλούν οι αντιδράσεις που αναμένονται, προωθείται ένα καθεστώς παγκοσμίου αστυνομικού ελέγχου μέσω των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και του ηλεκτρονικού φακελώματος. Εδώ εντάσσεται και η Συμφωνία Σένγκεν και ο νόμος 2472/97για την δήθεν "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Περιορίζεται, με στόχο την παντελή εξαφάνιση, η προσωπική ζωή και ελευθερία. Εφιαλτικά σενάρια μιας κοινωνίας ελεγχομένων ανθρώπων - ρομπότ, σαν αυτή που περιγράφει ο Όργουελ στο γνωστό βιβλίο του "1984", αποτελούν σταθερή επιδίωξη της Νέας Τάξεως Πραγμάτων.
Τα πάντα υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση του "Μεγάλου Αδελφού".

Η Τακτική της "Νέας Εποχής".

1) Η Νέα Εποχή για να επικρατήσει σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο χρησιμοποιεί κυρίως δύο τρόπους: α) Αφ' ενός δρα ως οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει γλώσσες, πολιτισμούς, παραδόσεις, εθνικές ιδιαιτερότητες, προωθώντας τον εξαμερικανισμό των εθνών με την έννοια της υιοθετήσεως των υποπροϊόντων του "αμερικανικού τρόπου ζωής". Προωθεί την υποταγή των εθνών, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στην εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Ήδη τα εθνικά κέντρα εξουσίας δεν ελέγχουν πλήρως την οικονομική πολιτική. Είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται στις επιταγές άλλων διεθνών κέντρων.
Στο πολιτικό επίπεδο υπονομεύονται πολλοί από τους δημοκρατικούς θεσμούς και εξασθενεί η ισχύς, το κύρος και η αποτελεσματικότητά τους.
β) Αφ' ετέρου η Νέα Εποχή καλλιεργεί και οξύνει τις εθνικές αντιπαραθέσεις. (Διαίρει και βασίλευε). Τα δικαιώματα των πραγματικών ή, συνηθέστερα, κατασκευασμένων "μειονοτήτων", εθνικών και θρησκευτικών, είναι ο μοχλός για την ανατροπή της παλαιάς και την εγκαθίδρυση της Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Δόγμα του νέου ΝΑΤΟ είναι ότι η εθνική κυριαρχία μπορεί να παραβιάζεται (από το ΝΑΤΟ) οπουδήποτε στη γη κρίνει αυτό ότι παραβιάζονται δικαιώματα μειονοτήτων!
2) Η Νέα Εποχή για να επικρατήσει σε θρησκευτικό επίπεδο, για να εγκαθιδρύσει τη δαιμονική της πανθρησκεία, υποστηρίζει ότι τάχα όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο και επιδιώκει να διαβρώσει, να αλώσει δηλαδή εκ των ένδον, τον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας διεθνώς, μια και οι υπόλοιπες "Εκκλησίες" ή θρησκείες, λίγο-πολύ είναι μέσα στο παιχνίδι της Νέας Εποχής , και μάλιστα με επικεφαλής τον πάπα, επίδοξο θρησκευτικό πλανητάρχη.
Οι νεοεποχίτες καλλιεργώντας τη σύγχυση -πλανώντες και πλανώμενοι- συνήθως παρουσιάζονται και ως χριστιανοί! Συγχρόνως, σταδιακώς, κατασυκοφαντούν την Αγία Γραφή.
Στόχος τους δεν είναι να αδειάσουν οι εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους που θα έχουν αλλοιωμένο φρόνημα!
Παραλλήλως, διοχετεύονται μέσω της διαφημίσεως τέτοια πρότυπα που τείνουν να μεταβάλουν τον άνθρωπο σε ένα ον του οποίου "η ζωή και η κίνηση θα περιορίζεται, όπως ελέχθη, μεταξύ δύο συσκευών της τηλεοράσεως και του ψυγείου. Κατ' αυτόν τον τρόπον ελέγχεται και κατευθύνεται όλος ο κόσμος"! ("Χριστ. Σπίθα", φ. 543, Ιούλιος 1977).

Συμπεράσματα.

Η λεγομένη Νέα Εποχή δεν είναι καθόλου νέα. Είναι το αρχαίο εωσφορικό ψέμα, ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του θεός. Είναι η παλαιά επιδίωξη των σκοτεινών δυνάμεων, των "μυστικών εταιρειών" για παγκόσμια κυριαρχία. Η Νέα Εποχή δεν αποτελεί πηγαία και ενδογενή αναζήτηση των ανθρώπων και των κοινωνιών. Σχεδιάζεται και επιβάλλεται έξωθεν.

Η στάση των χριστιανών.

Σ' όλα αυτά τα σκοτεινά και επικίνδυνα σχέδια, για επιβολή μιας Νέας Τάξεως Πραγμάτων και μιας Παγκοσμιοποιήσεως χωρίς Χριστό και εναντίον του Χρίστου, εμείς οι Χριστιανοί έχουμε να αντιτάξουμε το φως και την αλήθεια του Χρίστου. Στην ψευδή και εωσφορική υπόσχεση της αυτοθεώσεως, έχουμε να αντιπροτείνουμε την αληθινή -κατά χάριν- θέωση στην οποία καλούμεθα από τον Κύριο μας Ιησού Χρίστο, σε κοινωνία αγάπης με Αυτόν και υπακοής στο πανάγιο θέλημα Του.
Όλες αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, που μεθοδευμένα και όχι τυχαία γίνονται γύρω μας, πρέπει να τις δούμε με την "καλή ανησυχία" όπως τόνιζε και ο μακαριστός Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης. Και "να μην κοιμόμαστε με τα τσαρούχια", τη στιγμή που και κοσμικοί άνθρωποι αρχίζουν πλέον να ξυπνούν και να συνειδητοποιούν τί σημαίνει στην πραγματικότητα η παγκοσμιοποίηση.
Η καλή ανησυχία πρέπει να εκφράζεται ως πνευματική επαγρύπνηση, ως ένταση του πνευματικού αγώνος, της προσευχής και τηςμετανοίας. Αλλά και ως παρέμβαση, όπου και όταν χρειασθεί και μας καλέσει η Εκκλησία. Έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και όσους ανθρώπους από αγνοία παγιδεύτηκαν στο μεγάλο ψέμα της Νέας Εποχής
Πρέπει "να βρούμε τρόπους επιβίωσης του ανθρώπου και του πολιτισμού... Όσοι αντισταθούμε στη διάλυση των εθνικών ταυτοτήτων και γλωσσών, θα αντισταθούμε όχι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αλλά στην επικυριαρχία του διεθνούς εγκλήματος" (από την ομιλία τον αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στη "Συνάντηση των Αθηνών" 1999).
Και μην ξεχνούμε: Αυτοί που σχεδιάζουν παγκοσμιοποιήσεις χωρίς Χρίστο και εναντίον του Χρίστου αλλά και των ανθρώπων, κάνουν "λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο", γιατί ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός και πραγματικός Κύριος της Ιστορίας και του κόσμου.

πηγη:pentapostagma.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ”

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς.Η άνοδος και η πτώση του ομίλου Λαναρά


Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΛΑΝΑΚΑΜ, που δραστηριοποιείται στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας. Ο ίδιος νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική αφού είχε «χτυπηθει» το Μάρτιο του 2010 από την επάρατη νόσο.

Στο τελευταίο δικαστήριο καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για απάτη σε βάρος του ξαδέλφου του Ζαφείρη. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ποτέ, καθώς οι δικηγόροι του είχαν προσκομίσει πιστοποιητικό από νοσοκομείο, το οποίο έδειχνε τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του.

Με βάση τις επιχειρηματικές του επιλογές τα τελευταία 15 χρόνια θεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου ενώ τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών του.

Ο ίδιος φερόταν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματιστηρίου, ενώ κατηγορήθηκε για μεταφορές των επιχειρήσεων του σε μονάδες εκτός Ελλάδος σε όμορες χώρες, όπου το κόστος παραγωγήςλόγω των φθηνών εργατικών χεριών είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από ότι στη χώρα μας.

Η άνοδος και η πτώση του ομίλου Λαναρά

Ο άνθρωπος, συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες και σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες, αλλά και κολοσσιαίες αποτυχίες,
καθώς και σφοδρή κριτική για τις επιλογές και τις μεθόδους του, άφησε την τελευταία του πνοή αργά το απόγευμα της 27ης Νοεμβρίου.

Η επιχειρηματική του μοίρα είχε χαραχθεί μέσα από το ίδιο του το σπίτι, καθώς ήταν γόνος οικογενείας βιομηχάνων και επιχειρηματιών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ κληρονόμησε(και βεβαίως διέλυσε) έναν από τους ισχυρότερους οµίλους της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Στο «μάτι του κυκλώνα» μπήκε ουσιαστικά την τετραετία 1999-2002, κατά την οποία συγκέντρωσε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ µέσω του Χ.Α. και περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, τα οποία ταχύτατα μετέτρεψε σε σκόνη και θρύψαλα, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζομένους στο δρόμο.

Το πρόβλημα φάνηκε να είναι ότι η οικογενειακή βιοµηχανική παράδοση δεν αποτελούσε για το Θωμά Λαναρά ενδιαφέρον πεδίο δραστηριότητας. Κλωστές και νήματα μάλλον τον «έπνιγαν» σε αντίθεση µε τις τεχνολογίες και τα χρηµατοοικονοµικά. Με τον ένα (Lannet) ή άλλο τρόπο (µεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, εξαγορές, trading κ.ά.), εντρύφησε και στα δύο, µε τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσµατα.

Ο Θ. Λαναράς επηρεάστηκε σηµαντικά από την παραµονή του στις ΗΠΑ για σπουδές.
Γοητεύεται από τα χρηµατοοικονοµικά και τις τεχνολογίες, κάτι που θα επηρεάσει τη µελλοντική του πορεία. Αποκτά πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήµιο La Verne της Καλιφόρνια και MBA στα Οικονοµικά από το Northeastern University της Βοστόνης. Ακολουθούν σεµινάρια στα φηµισµένα INSEAD και Stanford.

Δεν είναι τυχαίο πως µετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην αγορά της τεχνολογίας. Ιδρύει µια εταιρεία πληροφορικής µε την επωνυµία Lantec, πρόδροµο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Lannet που είχε άδοξο τέλος (ανέστειλε τη λειτουργία της προ ενός έτους περίπου), όµως το 1998 τα πράγµατα αλλάζουν. Ο πατήρ Χριστόδουλος του παραδίδει τα ηνία των Κλωστηρίων Ναούσης και ο ίδιος καλείται να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, παρά τις διαφορές αντιλήψεων και στρατηγικής που συχνά φέρνουν συγκρούσεις.

Ο Θωµάς Λαναράς προσπάθησε µε κάθε τρόπο να σώσει την παρτίδα και να αποφύγει το µοιραίο. Βλέποντας το ένα µετά το άλλο τα εργοστάσια να κλείνουν και τις υποχρεώσεις να τρέχουν ελλείψει ρευστότητας, επιχείρησε παντί τρόπω µέσω ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά κυρίως κρατικών επιχορηγήσεων και δανείων, να διατηρήσει στη ζωή τον οικογενειακό όµιλο.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες, η αδυναµία εξεύρεσης λύσης οδηγεί σε παραίτηση τον Θ. Λαναρά από την προεδρία της Εν. Κλωστοϋφαντουργίας.

Γύρω από τον επιχειρηµατία, ο οποίος απέκτησε από επενδυτές και αγορά το προσωνύµιο «Sir Thomas», αρχίζει να πλέκεται ο µύθος ενός σύγχρονου Μίδα, που πέραν των άλλων απολάµβανε τη στήριξη πολιτικών και επιχειρηµατικών «τζακιών».

Η μοναξιά της αποτυχίας


Τα φώτα της ράμπας είχαν από καιρό σβήσει για το Θ. Λαναρά. Η λάμψη του παρελθόντος αποτελούσε από καιρό… παρελθόν. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις τον εγκατέλειψαν όλοι. Το τηλέφωνο χτυπούσε μόνο για οφειλές και υποχρεώσεις και σχεδόν ποτέ για τον άνθρωπο, που βρισκόταν πίσω από την απίστευτη περιπέτεια των τελευταίων χρόνων. Αυτοί που αυξάνονται και πληθύνονται διαρκώς είναι οι εχθροί. Δεν υπήρχε παρέα του κύκλου του που να μην τον κατηγορεί για τα λάθη και τις πρακτικές του.

Και στο εσωτερικό της οικογένειάς του όμως το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Η αμφισβήτηση είναι σχεδόν καθημερινή και η δρόμος του Θωμά Λαναρά εξαιρετικά μοναχικός, τραχύς και δύσβατος. Ούτε τα αδέλφια του, ούτε η δική του οικογένεια μπόρεσαν να τον βοηθήσουν, ενώ οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν υπήρχε και η απαιτούμενη διάθεση για κάτι τέτοιο.

Βεβαίως, θα πρέπει κάποιος να θεωρήσει ως δεδομένο ότι δεν ετίθετο ζήτηµα βιοπορισµού του επιχειρηµατία. Πέραν των άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχουν συσσωρευτεί, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη ναυτιλία (αν και λέγεται πως ορισµένα καράβια πουλήθηκαν για να σωθεί η Lannet), κάτι που του αποφέρει σηµαντικά εισοδήµατα.

Ο Θ. Λαναράς είναι πρώτος ξάδελφος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το γάµο της αδερφής του πατέρα του, Χριστόδουλου, µε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και πρώτος ξάδελφος του Σπύρου Καπράλου, ο πατέρας του οποίου παντρεύτηκε τη δεύτερη αδερφή του Χριστόδουλου, ενώ η τρίτη κατά σειρά αδερφή του πατέρα του έγινε µέλος της ισχυρής οικογένειας Εφραίµογλου.

Λέγεται πως από ένα σηµείο και µετά µοναδική προτεραιότητα τότε ήταν η πορεία των µετοχών των εταιρειών του στο χρηµατιστήριο και η εκπόνηση µεγαλεπήβολων σχεδίων –όπως η εξαγορά του οµίλου Benetton– που λειτουργούσαν ως «καύσιµο» καταγραφής υπεραξιών στο ταµπλό. Ωστόσο, όταν το πάρτι του χρηµατιστηρίου τελείωσε, αποδείχτηκε πως ο βασιλιάς ήταν γυµνός.

Η αξία των µετοχών που είχαν δοθεί ως ενέχυρο για να χρηµατοδοτηθούν τα µεγάλα ανοίγµατα του οµίλου κατέρρεαν και στις αρχές του 2001 οι τράπεζες κατέστησαν βραχυπρόθεσµα και άµεσα απαιτητά αρκετά από τα δάνεια του οµίλου, τραβώντας ουσιαστικά το χάλι κάτω από τα πόδια του επιχειρηµατία.
Το τέλος είχε αρχίσει να φαίνεται στην άκρη του δρόμου.

zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς.Η άνοδος και η πτώση του ομίλου Λαναρά”