Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

SOS από Ζαγοράκη: Επενδυτής ή δραστικές περικοπές


Σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, όπως παραδέχθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Στη διάρκειας 2,5 ωρών συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ προανήγγειλε δραστικές περικοπές και αποχωρήσεις παικτών (μέσα σε όσους φύγουν δεν θα είναι οι Μπόλονι και Σαλπιγγίδης) καθώς «η ομάδα δεν αντέχει τεράστια συμβόλαια». Μόνη λύση για να αποφευχθεί αυτό είναι η εύρεση επενδυτικού γκρουπ που θα καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 21,25 εκατομμυρίων ευρώ, όμως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μετά το φιάσκο Φλωρίδη. Απηύθυνε έτσι κάλεσμα στους επιφανείς οπαδούς της ομάδας να θυμηθούν την αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ, να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βοηθήσουν οικονομικά.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης μίλησε για:

♦ Την πρώτη του τετραετία στην προεδρία της ΠΑΕ: "Είχα την τιμή να ηγούμαι της ομάδας την τελευταία τετραετία. Παραλάβαμε μια ομάδα που δεν ήταν υπολογίσιμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, το ίδιο και στην Ευρώπη που δεν συμμετείχε καν και στην ουσία μια ομάδα δίχως προοπτική. Παραλάβαμε μια Τούμπα που δεν έπαιρνε καν άδεια, έναν ΠΑΟΚ δίχως αθλητικό κέντρο και ακαδημίες που υπολειτουργούσε. Παραλάβαμε μία ομάδα με λίγα έσοδα και πολλά χρέη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, από την 150η θέση στην UEFA έχουμε φτάσει στην 72η και ταυτόχρονα ο ΠΑΟΚ είναι η ελληνική ομάδα με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Παράλληλα δημιουργήσαμε υπεραξία στην ομάδα. Στην Τούμπα βάλαμε τουρνικέ που δεν υπήρχαν, φτιάξαμε τις κερκίδες και πήραμε άδεια για να φιλοξενήσουμε αγώνες Champions League. Όλα αυτά στοίχησαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Δημιουργήσαμε προπονητικό κέντρο, τα έσοδά μας αυξήθηκαν από 8 στα 23 εκατ. ευρώ".

♦ Για τους στόχους που θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές συνθήκες: "Καταλαβαίνετε που είναι η χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να επικεντρωθούμε και στους κανόνες που ζητάει η UEFA για να πετύχουμε όλα αυτά. Έχουμε στόχο να κάνουμε κινήσεις για την καλύτερη οργάνωση της ομάδας, την καλή λειτουργία. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις στο ΔΣ, θα πρέπει να τις υλοποιήσουμε για να μη πω πως επιβάλλονται να γίνουν. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες που μας επιβάλλονται".

♦ Για τα έξοδα και τις πηγές εσόδων:
"Για να πετύχουμε το στόχο και να έχουμε εύρυθμη λειτουργία, έχουμε κάνει ένα καινούργιο οργανόγραμμα με καινούργιες αρμοδιότητες. Είμαστε στη φάση να δούμε πως θα στελεχωθεί αυτή η οργάνωση. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων, επαναξιολογώντας το υπάρχον δυναμικό μας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα καταφύγουμε σε εξωτερικές συνεργασίες. Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συστημάτων εσωτερικού ελέγχου. Εχουμε προχωρήσει σε θέματα προϋπολογισμού. Καθοριζοντας ποσοτικούς στόχους, στις επόμενες χρήσεις, προτεραιότητα μας ειναι να έχουμε ισοσκελισμένες χρήσεις και θέλουμε τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, να είναι κάτω από το 70% των εξόδων. Θα πρέπει να συνδυάσουμε τις ενέργειες μας. Εχουμε τέσσερις πηγές εσόδων. Τα εισιτήρια, τις χορηγίες που παίζει ρόλο η οικονομική συγκυρία, που μας κάνει να αλλάξουμε προσανατολισμό και μας κάνει να στραφούμε σε εταιρείες του εξωτερικού. Ενας άλλος τομέας είναι τα προϊόντα και η ΠΑΕ τώρα θα απεγκλωβιστεί από τη συμφωνία με την PUMA. Η τέταρτη πηγή εσόδων είναι η πώληση ποδοσφαιριστών. Εδώ πρέπει να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης των Ακαδημιών και όπου είναι δυνατό να γίνεται πώληση παίκτη. Γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων. Με αναπροσδιορισμό του κόστους του ποδοσφαιρικού μας τμήματος και των εξόδων της διοικητικής λειτουργίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρονο έχουν επιβαρυνθεί τα έξοδα με τη νέα φορολογία των συμβολαίων των παικτών.Είναι ένα επιπλέον βάρος που σηκώνει η ΠΑΕ και πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των όλων στόχων που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα".

♦ Για την ανάγκη εξυγίανσης και της ύπαρξης ανταγωνιστικού ρόστερ με μικρότερο κόστος: "Πλέον δε μπορούμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα βάσει κανονισμών της UEFA να μην κάνουμε εξυγίανση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Προτιμούσαμε και το ήθελαν όλοι αυτό, να βλέπουν μία ομάδα να πρωταγωνιστεί. Κάποια άλλα πράγματα πήγαν πίσω. Ταυτόχρονα και τα δύο δε μπορούσαν να γίνουν. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία προίκα 5 ετών για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρητικά, με εύκολες κληρώσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περάσεις. Και αυτά είναι έσοδα. Υπάρχουν όμως ληξιπρόθεσμα χρέη που πρέπει να πληρωθούν. Λέγαμε το καλοκαίρι ότι πρέπει να μειωθεί το μπάτζετ. Να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα. Εγώ έβλεπα δεξιά και αριστερά, ότι παίρνουμε παίκτες που δε μπορούσε να πλησιάσει ο ΠΑΟΚ. Έλεγα ότι πρέπει να κάνουμε μία ομάδα το ίδιο ανταγωνιστική με μικρότερο κόστος. Από το καλοκαίρι φωνάζουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά με μικρότερο κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα. Η ομάδα απέκτησε ένα στοιχείο που δεν το είχε πριν. Το μέταλλο. Μπαίνουν παιδιά μέσα και μπολιάζονται άμεσα. Οταν λέγαμε πριν ότι δίνουμε βάρος στις ακαδημίες, το εννοούσαμε. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε θα γίνει. Στο ποσό που θέλει ΠΑΟΚ όμως".

♦ Για τα χρέη προς τους παίκτες: "Το καλοκαίρι οι ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και πρέπει να κάνουν υπομονή. Μη ξεχνάτε ότι το τελευταίο πεντάμηνο η ομάδα παίρνει δόσεις. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να οφείλει η ΠΑΕ 4-5 μήνες λεφτά στους παίκτες. Επειδή βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια τους. Πλέον, επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος και να περνάει και σε εμάς. Υπάρχει πλάνο και στρατηγική πάνω σε αυτό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και έχουν την εμπιστοσύνη της διοίκησης να φέρουν εις πέρας αυτό το κομμάτι. Μετακυλούμε τις αποπληρωμές για τα παλαιότερα και μοιραία βρίσκονται πίσω και οι παίκτες. Είναι μειωμένα φέτος τα έσοδα. Προσπαθούμε να βρούμε πίσω στη φανέλα χορηγό. Δεν βρίσκεται κανείς. Η μείωση των εισιτηρίων είναι σε δραματικό βαθμό".

♦ Για τα χρέη προς το Δημόσιο: "Έχουμε δει τους πάντες από όλες τις κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη. Γιατί ζητάμε εδώ και καιρό να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε. Δεν αντέχεται άλλο. Πέντε χρόνια πέρασαν και πρώτος στόχος ήταν η ρύθμιση των χρεών. Έλεος. Δεν κρατιέται άλλο αυτό το πράγμα. Θέλουμε να πληρώσουμε αυτό που πρέπει να πληρώσουμε, με βάση τη ρύθμιση Ορφανού".

♦ Για τις μειώσεις συμβολαίων: "Έχετε ακούσει κανέναν από εμάς να μιλάει για μείωση του συμβολαίου; Αυτά τα είχα πει πριν υπάρξει το θέμα των μειώσεων. Είχαμε μιλήσει με τον Κοντρέρας. Επειδή μιλάμε για συγκεκριμένο παίκτη, τον Ιβιτς, θα σας πω πως δεν του είπε κανείς για μείωση. Δεν αντέχει ο ΠΑΟΚ να έχει μεγάλα συμβόλαια. Βλέπω πως υπάρχει κλίμα να προκαλούνται τριβές μεταξύ των παικτών, της διοίκησης, των δημοσιογράφων".

♦ Για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπόλονι: "Ανακόλουθοί δεν είμαστε. Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε το καλοκαίρι τού παρουσιάσαμε ένα πλάνο πριν υπογράψει και συμφώνησε. Πριν από δέκα μέρες, κάναμε το πλάνο για τη νέα χρονιά. Γιατί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φύγει; Χθες υπέγραψε συμβόλαιο για σπίτι. Θα ανάψουμε και κερί για αυτό... Υπάρχει συνεργασία. Σε συμφωνία μαζί του κάνουμε κινήσεις και συνεχίζουμε μαζί. Γνωρίζει τα πάντα. Είναι κάθε μέρα μαζί με τον Ζήση και τον Παντελή και συζητάνε".

♦ Για την αναζήτηση νέου επενδυτή:
"Εχουμε κάνει κάποιες επαφές. Θα κάνουμε κάποιες κινήσεις και αρχές του χρόνου, για να καταλάβουν όλοι ότι κανείς δεν περισσεύει στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα εδώ είναι. Αν μπουν αυτά τα χρήματα θα δουλέψουμε σε άλλη βάση. Θα γλιτώσουμε πολλά από αυτά που σας είπα πιο πριν".

πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου