Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

O Jim O’Neill της Goldman Sachs δίνει τις προβλέψεις του για το 2012


Από το τί θα γίνει την Ευρώπη, και ειδικά στην Ιταλία, πού θα πάει το ευρώ, οι αμερικάνικες μετοχές και η ανάπτυξη της Κίνας, ποιές αγορές θα πρωταγωνιστήσουν και μέχρι και το ποιά ομάδα θα κυριαρχήσει στο… ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο,το 2012, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management, Jim O’Neill…
H Eυρώπη θα πάψει να αποτελεί ένα τεράστιο θέμα το 2012, τουλάχιστιν όπως ήταν το 2011, αν και στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, όλοι θα μιλούν για αυτήν και την κρίση χρέους, σημειώνει ο Jim O’Neill. Όπως τονίζει, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποκαλείται «Ευρώπη», η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, και με λίγη τύχη, θα ξαναγίνει ένα… βαρετό θέμα, όπως ήταν μέχρι πριν λίγο διάστημα.

Ωστόσο, κάτι μεγάλο θα συμβεί με την Ιταλία, και μάλιστα σύντομα.
Όπως έχει ξαναπεί ο επικεφαλής της Goldman Sachs AM, η ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ιταλία και η Ιταλία δεν μπορεί να επιβιώσει με αποδόσεις της τάξης του 6%-7% στα κρατικά της ομόλογας.

Σε ότι αφορά το ευρώ, ο Jim O’Neill εκτιμά ότι είναι εξαιρετκά πιθανό να αγγίξει το 1,10 έναντι του δολαρίου, ενώ θα ενδυνανωθεί έναντι του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία να αγγίζει το 1,40. Σε ότι αφορά το δολάριο, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι θα κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι του γεν, με το ιαπωνικό νόμισμα να «βλέπει» το 100 έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο Jim O’Neill εκτιμά ότι πιθανότατα να συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικές εκπλήξεις από αυτό το μέτωπο, καθώς παρόλο που υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι το 2012, δεν είναι όλα αρνητικά. Όπως εκτιμά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και κάποιες αγορέ ςτων BRIC, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αναμένεται να μας εκπλήξουν θετικά. Αντίθετα, το ΑΕΠ της Ευρώπης θα απογοητεύσει , ολόκληρο το επόμενο έτος και από τις αρχές του .

Σε ότι αφορά τις μετοχές, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι ο δείκτη ς-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, ο S&P 500 αναμένεται να κινηθεί πανω από τις 1400 μονάδες, ειδικά προς τα τέλη του 2012.

Ο Jim O ‘Νeill δεν βλέπει ούτε ομαλή αλλά ούτε και ανώμαλη προσγείωση της Κίνας, θα συνεχίσει, όωπς επισημαίνει να αναπτύσσεται με περισσότερα χαρακτηριστικά μίας ομαλής προσγείωσης, ωστόσο.

Τα BRICs μαζί με την Ινδονησία, την Νότιο Κορέα, το Μεξικό και την Τουρκία θα συνεχίσιουν να αυξάνουν τη δύναμή τους,
όπως σημειώνεται.Μάλιστα, οι τέσσερις αυτές χώρες (τα ΜΙST), θα ξεχωρίσουν , ξεπερνώντας και τα BRICs, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν η Βραζιλία και η Κίνα για παράδειγμα, και ακόμη δεν έχουν προσελκύσει όπως θα έπρεπε, τα βλέμματα των επενδυτών. Σύντομα όμως θα το κάνουν και εντός του 2012. Όπως τονίζεται, και οι 8 χώρες από αυτά τα δύο γκρουπ, θα γίνουν όλο και πιο σημαντικές στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, ο Jim O’Neill δίνει τις εκτιμήσεις του ακόμη και για το… ποδόσφαιρό. Εκτιμά λοιπόν ότι το ποδόσφαιρο από το Μάντσεστερ, θα κυριαρχίσει το 2012. Αν και το Champions League δεν θα το κερδίσει κάποια ομάδα αυτής της βρετανικής πόλης, ωστόσο, το… Manchester football θα κερδίσει την Premier League.

πηγη:reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου