Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο ελεύθερη είναι η Οικονομία στην Ελλάδα;



Την ερώτηση αυτή απαντάει το ίδρυμα Heritage, ένα από τα σημαντικότερα think-tank στις ΗΠΑ με έδρα την Ουάσιγκτον, στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύει για την Οικονομική Ελευθερία στον κόσμο. Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε η έκθεση για το 2010.

Και πως μετριέται η “οικονομική ελευθερία” θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος! Το ίδρυμα Heritage μας εξηγεί ότι η οικονομική ελευθερία μιας χώρας προκύπτει μέσα από την ανάλυση 10 επιμέρους δεικτών “ελευθερίας”. Οι δείκτες αυτοί είναι:

Business Freedom (Επιχειρηματική ελευθερία)
Trade Freedom (Εμπορική ελευθερία)
Fiscal Freedom (Φορολογική Ελευθερία)
Government Spending (Κυβερνητικές δαπάνες)
Monetary Freedom (Νομισματική ελευθερία)
Investment Freedom (Επενδυτική ελευθερία)
Financial Freedom (Χρηματοοικονομική ελευθερία)
Property rights (Δικαιώματα Ιδιοκτησίας)
Freedom from Corruption (Ελευθερία από την διαφθορά)
Labor Freedom (Εργατική ελευθερία)

Η κλίμακα βαθμολογίας είναι από 0 έως 100. Όπου 100 είναι η απόλυτη Οικονομική ελευθερία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 73η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες με 62,7 βαθμούς, ανεβασμένη κατά 1,9 μονάδες από την περσινή χρονιά (το 2009 βρισκόμασταν στην 81η θέση)! Αισίως βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εδώ βλέπουμε τον “σιωπηλό” κρατισμό της Ελληνικής οικονομίας! Μόνη παρηγοριά είναι η Ιταλία που ακολουθεί αμέσως μετά στην 74η θέση και η Βουλγαρία στην 75η. Από εκεί και κάτω το χάος! Στην εικόνα παρακάτω έχουμε την “ειδική βαθμολογία” της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες.



Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονγκ-Κονγκ με 89,7 βαθμούς (όπως βλέπεται δεν υπάρχει το άριστα). Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 8η θέση με 2,7 μονάδες κάτω από πέρυσι αφού ο κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία το τελευταίο έτος ήταν έντονος (μήπως όμως ήταν αναγκαίος;; δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά!).

Συνεχίζοντας βλέπουμε την Αγγλία στην 11η θέση (επίσης σημαντικά πεσμένη), την Γερμανία στην 23η, την Κύπρο στην 24η θέση, την Αλβανία στην 53η, και την Τουρκία στην 67η θέση. Υπενθυμίζω ότι εμείς βρισκόμαστε στην 73η θέση!

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Κούβα, η Ζιμπάμπουε και η Βόρειος Κορέα.

Και γιατί είναι καλό να υπάρχει οικονομική ελευθερία; Μελέτες όπως αυτή εδώ αλλά και πολλές άλλες έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση μεταξύ “οικονομικής ελευθερίας” και θετικών κοινωνικών και οικονομικών αξιών. Συνήθως σε χώρες με υψηλό βαθμό οικονομικής ελευθερίας υπάρχει υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, μεγαλύτερο κατά-κεφαλή εισόδημα, ευκολότερη ζωή για τους πολίτες της χώρας, περισσότερες ατομικές ελευθερίες, και σημαντική οικονομική ανάπτυξη.

Όταν ο Adam Smith το 1776 έγραφε το βιβλίο του “Ο Πλούτος των Εθνών”, μας έλεγε ότι η Οικονομική ελευθερία είναι το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ατόμου να ελέγχει μόνος του την περιουσία του και την εργασία του!
Σε μια οικονομικά ελεύθερη κοινωνία καθένας έχει το δικαίωμα να εργαστεί όπου θέλει, να ταξιδέψει, να επενδύσει, να παράγει, ακόμα και να καταναλώσει ότι θέλει και προσωπικά θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί για να προστατέψει το δικαίωμα αυτό του κάθε ανθρώπου. Η χώρα μας σε μεγάλο ποσοστό τα έχει όλα αυτά όμως χρειάζεται ακόμα πολλά βήματα να κάνει για μια περισσότερο ανοιχτή οικονομία.

πηγη:epixeirein.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου