Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Πολύς κόσμος, λίγα ψώνια


Στους γιορταστικούς δρόμους και τα στολισμένα πεζοδρόμια του κέντρου της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί αρκετός κόσμος. Παρά τη σοβαρή επιδείνωση του καιρού. Αρκετοί μπαίνουν στα μαγαζιά, αλλά εκείνοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να ψωνίσουν είναι λίγοι. Οσοι κυκλοφορούν με σακούλες και συσκευασίες δώρων είναι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική κρίση και η ύφεση έχει «γονατίσει» τους καταναλωτές κι επομένως και τον εμπορικό κόσμο. Ο φωτισμός της Αριστοτέλους και της Αγίας Σοφίας, το «άτυχο» δέντρο - καράβι στη θάλασσα και οι βιτρίνες δημιουργούν ένα πανηγυρικό σκηνικό, αλλά η ουσία είναι ελάχιστη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο δήμος και τα επιμελητήρια μοχθούν, επειδή η αγωνία τους για τις εξελίξεις «έχει χτυπήσει κόκκινο», αλλά ως φαίνεται η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης που ακόμη δεν έχουν επινοηθεί. Η εορταστική περίοδος του 2011 είναι πολύ διαφορετική ακόμη και από το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ μπορούμε από σήμερα να εκτιμήσουμε πως, αν δε συμβεί κάτι θεαματικό -στα όρια του θαύματος- του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Ιδιαίτερη είναι η κρίση που βιώνουν τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ο κόσμος βολεύεται με ρούχα και παπούτσια από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι φειδωλός και στα δώρα. H οικονομική κρίση, οι περικοπές των εισοδημάτων, η διόγκωση της ανεργίας, η υπερφορολόγηση, η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, ήδη από πέρυσι, και κυρίως η εντονότατη απαισιοδοξία και η καταβαράθρωση του δείκτη εκτιμήσεων και προσδοκιών των καταναλωτών συνεπάγονται περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών της χριστουγεννιάτικης περιόδου και το 2011. Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταδεικνύουν σημαντική μείωση του τζίρου της αγοράς, με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει πτώση της τάξης του 22%, που μπορεί να φτάσει έως και 30%, διαμορφώνοντας το συνολικό τζίρο σε περίπου 9,25 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. το 2010. Οι δαπάνες για την περίοδο των γιορτών κατ' άτομο -εκτός των τροφίμων- εκτιμώνται από την ΕΣΕΕ σε περίπου 288 ευρώ έναντι 410 ευρώ τον περσινό χρόνο.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ύφεση που πλήττει καθημερινά όλο και περισσότερο την αγορά κρούει η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, η εικόνα στην αγορά του κέντρου είναι υποτονική, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα έχει στηθεί στην Αριστοτέλους και άλλους κεντρικούς δρόμους μια γιορτή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο γιορταστικός φωτισμός.



Υποτονικά τα τρόφιμα



Στο μεταξύ, υποτονικά κινούνται φέτος εν όψει των Χριστουγέννων το Καπάνι και η Μοδιάνο, οι δύο παραδοσιακές αγορές τροφίμων του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που της δίνουν ένα γοητευτικό ανατολίτικο και βαλκανικό χαρακτήρα και είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την ιστορία της. Εμποροι με δεκαετίες στην πιάτσα επισημαίνουν ότι η κίνηση στην αγορά τροφίμων έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι καταναλωτές «κόβουν» και τα τρόφιμα, είτε διότι στο παρελθόν έκαναν σπατάλες είτε διότι καλύπτουν τις ανάγκες τους εν μέρει από άλλες πηγές, όπως -για παράδειγμα- «το δέμα από το χωριό», είτε διότι, πλέον, ψάχνουν με επίμονο τρόπο πιο οικονομικές πηγές.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών τα καταστήματα τροφίμων της Θεσσαλονίκης θα δουλέψουν φέτος τουλάχιστον όσο και πέρσι. Αν όχι και καλύτερα. Κι αυτό, για δύο λόγους. Πρώτον, οι Θεσσαλονικείς που ταξίδεψαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων εκτός πόλεως είναι λιγότεροι κατά 70%, αφού αυτό είναι το ποσοστό μείωσης στην κίνηση των τουριστικών γραφείων. Οι περισσότεροι έμειναν στην πόλη και θα γιορτάσουν οικογενειακά. Δεύτερον, οι περισσότεροι απ’ όσους δεν αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός Θεσσαλονίκης επιλέγουν στην πλειονότητά τους να μείνουν σπίτι και όχι να πραγματοποιήσουν εξόδους για φαγητό. Αρα, θα χρειαστούν υλικά για να μαγειρέψουν, τα οποία θα προμηθευτούν από τις αγορές και τα σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση έρευνα της ΕΣΕΕ, το φετινό εορταστικό τραπέζι θα είναι φτηνότερο κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Οπως εκτιμάται, η διαφορά αυτή των 9 ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεατικών κατά 12,7% μεσοσταθμικά.

πηγη:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου